Maciąg, Kowalczyk, Szpaczyński, Rumianowski - Początek poszukiwań i pierwsze zagadki
Zacznę od sprawy najważniejszej …
Apel
Proszę o informacje dotyczące rodzin Maciągów, Kowalczyków, Szpaczyńskich, Rumianowskich oraz ewentualnie rodzin spokrewnionych.
Szczegóły poniżej.
O mnie
Pochodzę z Warszawy ale od 1996 mieszkam na stałe w Londynie.
Mam wiele zainteresowań ale jak to często bywa nie mam dość wolnego czasu by realizować swoje pasje.
Stan badań
Na szczęście jeszcze będąc nastolatkiem zainteresowanym historią (obok wielu innych dziedzin wiedzy) udokumentowałem informacje dotyczące najbliższej rodziny a zebrane od żyjących jeszcze w tym czasie dziadków i babci.
Informacje dotyczące przeszło 200 osób zawarłem w postaci drzewa genealogicznego na długim zwoju papierowym (posklejane kartki papieru).
Minęło ok. 30 lat.
Człowiek się starzeje i przychodzi moment by istniejące drzewo genealogiczne uaktualnić a być może i rozwinąć by było co pozostawić po sobie potomkom i ewentualnym przyszłym badaczom.
Przez te 30 lat technologia też się zmieniła.
Mamy oprogramowanie genealogiczne, komunikację elektroniczną oraz wiele zasobów dostępnych przez internet.
Kilka tygodni temu poszukując w necie jakichś informacji natknąłem się na popularne witryny i oprogramowanie genealogiczne.
Coś mnie tknęło aby przenieść moje drzewko do programu komputerowego.
Wybór padł na MyHeritage ze względu to, że w wersji podstawowej jest to program bezpłatny.
Znawcy tematu wiedzą, że po wprowadzeniu owych 200 osób bardzo szybko osiągnąłem limit bezpłatnych 250 profili.
Ku mojemu zaskoczeniu program znalazł sporą ilość dopasowań z opublikowanymi drzewami bliższych i dalszych krewnych.
Jestem na etapie wymiany informacji z istniejącymi drzewami moich krewnych.
Ostatnio spędziłem też sporo czasu przeszukując internet i ku mojemu kolejnemu zaskoczeniu odnalazłem pewne dokumenty archiwalne dotyczące względnie odległych przodków.
Zamówiłem też polecaną książkę „Poszukiwanie przodków - genealogia dla każdego” Małgorzaty Nowaczyk.
To chyba dobry początek?
Plan badań
Zamierzam kontynuować poszukiwania z pomocą internetu co obecnie jest dla mnie opcją i najłatwiejszą i najtańszą.
Przy okazji urlopów w Polsce postaram się spędzić trochę czasu poszukując dalszych informacji „w terenie”.
Planuję też stworzyć drzewo genealogiczne rodziny mojej żony – to poszukiwania wśród góralskich rodów Lachów, Dybków, Krzyżowskich z Żywiecczyzny !
Dzięki moim zapiskom sprzed 30 lat znam nie tylko imiona i nazwiska moich dziadków / babci ale również posiadam prawie kompletne personalia wszystkich ośmiu pradziadków / prababci.
Dziadkowie / babcie :
Dziadek Antoni Maciąg syn Jana i ? z domu Smolarczyk
Babcia Stanisława Maciąg z domu Kowalczyk córka Leonarda i Katarzyny z domu Banaszek
Rodzina ojca (zarówno Maciągowie jak i Kowalczykowie) pochodziła z okolic Kozienic i Dęblina.
A teraz czas na rodzinę matki.
Dziadek Witold Szpaczyński syn Pawła i Emilii z domu Dubrowskiej (dzięki dopasowaniom w MyHeritage znalazłem powiązania z drzewem rodziny Dubrowskich).
Znam też prawdopodobne (ale nie potwierdzone) imię prapradziadka -> pradziadek Paweł Szpaczyński był podobno (bo mam pewne wątpliwości) synem Piotra Szpaczyńskiego.
Szpaczyńscy pochodzili z Kresów, z Wołynia lub Podola.
Babcia Regina Sabina Szpaczyńska z domu Rumianowska córka Jana Rumianowskiego i Wiktorii z domu Śliwińskiej, miała aż dziewięcioro rodzeństwa.
Gniazdo rodzinne Rumianowskich to okolice wsi Czarne, z okolic Skępego, Lipna, Dobrzynia nad Wisłą.
Maciągowie i Kowalczykowie
Jedyne możliwości dalszych odkryć dają poszukiwania w księgach parafialnych w rejonie Kozienic i Dęblina : Pionki, Garbatka, Wola Klasztorna, Sieciechów, Psary.
Portal moikrewni.pl wyszukał 7146 osób o nazwisku Maciąg, najwięcej właśnie w okolicach Radomia i Puław.
Z Kowalczykami to już są prawdopodobnie poszukiwania igły w stogu siana : w Polsce jest 96816 osób o nazwisku Kowalczyk (a „rozrzut” geograficzny jest ogromny).
Szpaczyńscy
Bardzo ciekawe „pole” do badań …
W Polsce jest (zaledwie) 119 osób o nazwisku Szpaczyński.
Na portalach odnalazłem dyskusje dotyczące rodzin Szpaczyńskich z okolic ogólnie rozumianej Kielecczyzny.
Natomiast rodzina mojego dziadka „po kądzieli” ma korzenie na Kresach, gdzieś prawdopodobnie w okolicach Żytomierza i Kijowa.
Po wstępnych poszukiwaniach w necie mam już dwie ciekawe zagadki do rozwikłania.
Zagadka ks. Władysława Szpaczyńskiego
Według „mojego” drzewa mój pradziadek Paweł Szpaczyński (podobno związany z elektrownią w Kijowie, w czasie wojny polsko-sowieckiej uciekł wraz z rodziną przed bolszewikami do Warszawy) miał brata Władysława (księdza) i dwie siostry Janinę i Antoninę.
W internecie bez problemu odnajdujemy informacje o księdzu Władysławie Szpaczyńskim, na przykład :
http://ipn.gov.pl/download.php?s=1&id=30228
Zagadka to pytanie czy to ta sama osoba …Ks. Władysław Szpaczyński (1887-1910-1941). W latach 30. był wykładowcą prawa kanonicznego w seminarium łuckim. W roku 1939 prefekt szkół w Kowlu, kanonik honorowy Kapituły Katedralnej w Łucku. Aresztowany 15 VI 1940 r. przez NKWD w Kowlu. Został skazany na karę śmierci za udział w polskiej podziemnej konspiracji. Karę zamieniono na wieloletni pobyt w łagrze. Zginął w bliżej nieznanych okolicznościach. L. Popek, Infułat..., R. Dzwonkowski, Leksykon..., s. 568-569; M. Dębowska, L. Popek, Duchowieństwo diecezji łuckiej... s. 152-153.
Imię i nazwisko się zgadzają. Także „zawód”.
Skąd moje wątpliwości ?
Według moich informacji całe rodzeństwo (Paweł, Władysław, Janina i Antonina) to dzieci legendarnego Piotra Szpaczyńskiego (prapradziadka).
Kilka dni temu natknąłem się na inne źródło wspominające księdza Władysława :
http://www.catholic.ru/modules.php?name ... t&tid=5416
No i mamy problem.Шпачинский Владислав Раймундович
Родился в 1887 году. Окончил ДС и был рукоположен. Служил на Волыни, оставался там и во время советской оккупации. В 1940 — о. Владислав был арестован. 31 октября 1940 — приговорен по ст.ст. 54—2 и 54-11 УК УССР к ВМН (ПП Волынского ОС). Расстрелян в тот же день.
Архив УОИ МВД Украины;
Список о. Романа Дзвонковского SAC.
Źródło rosyjskie podaje oczestwo jako Раймундович a nie Piotrowicz.
Albo to ten Władysław ale prapradziadek Piotr to postać de facto fikcyjna albo „mój” Władysław i Władysław ofiara NKWD to dwie różne osoby.
Zagadka Erazma Szpaczyńskiego
Czy jest jakiś związek Erazama Szpaczyńskiego z rodziną mojego dziadka Witolda ?
Wątpię ale ciekawostką jest, że zupełnie przypadkowo natknąłem się na potencjalnie aż dwóch Erazmów !
Co do jednego trudno mieć jakieś wątpliwości bo źródła rosyjskie są zgodne :
- biogram :
http://www.math.ru/history/people/shpachinsky
- nekrolog z 1913 :Шпачинский Эразм Корнелиевич
(1848 - 06.11.1912)
русский математик и физик, редактор и издатель (с 1886 до 1896--98) журнала «Вестник опытной физики и элементарной математики»,
Выпускник Каменец-Подольской гимназии (1866) ( www.petergen.com)
http://www.vofem.ru/ru/issues/1913/49/1/577/
- absolwenci gimnazjum kamienieckiego :
http://www.petergen.com/history/kpodgim.shtml
Erazm miał polskie korzenie. Pod koniec życia pracował w Łodzi.1866
Шпачинский Эразм
Wydał też książkę po polsku (?) :
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/plain-content?id=75689
Jego ojciec (zbieżność imion ?) był prawdopodobnie ofiarą represji po powstaniu styczniowym :KSIĘGARNIA
GEBETHNERA I WOLFFA
w Warszawie,
otrzymała na skład główny dziełko wydane
w drukarni Józefa Zawadzkiego w Wilnie.
Teorya Prawa Wahadłowego,
wynikającego z powszechnej dwoistości w przyrodzie
napisał
Wand-Habdank
(Er. Szpaczyński).
http://kdkv.narod.ru/1864/Ssilka-Vyatka.html
Gdzie więc zagadka ?Библиографический справочник участников восстания 1863-1864 гг.,
находившихся под надзором полиции в Вятской губернии.
Шпачинский Корнилий - с января 1863 по май 1870. За открытие подписки на избрание контуровых судей.
Trafiamy na postać Erazma Szpaczyńskiego we wspomnieniach Jana Eustachego Kossakowskiego (Zofia Kossakowska -Szanajca „Zapiski dla Wnuków”).
www.muvok.com/publikacja/sciagnij/65/za ... nukow.html
Według autora wspomnień niejaki Erazm Szpaczyński był nauczycielem jego ojca czyli Stanisława Kazimierza Kossakowskiego.
Hmmm …Wieloletnim rezydentem Wojtkuszek, którego już nie znałem, gdyż umarł przed moim urodzeniem,
był pan Erazm Szpaczyński, były nauczyciel i wychowawca mego ojca. Po ukończeniu edukacji
mego ojca pan Szpaczyński pozostał w Wojtkuszkach. Z początku trochę izolował się, aż wreszcie
doszło do tego, że przestał wychodzić ze swego pokoju w ogóle, ani też nie wpuszczał nikogo do
wewnątrz. Podobno również nigdy nie otwierał okien.
…
…
Według tych wspomnień Erazm Szpaczyński zmarł przed urodzeniem Jana Eustachego czyli przed … 1900 rokiem …
Według innych informacji (np. nekrologu) matematyk Erazm Szpaczyński zmarł w 1912 …
Albo
było dwóch Erazmów Szpaczyńskich
albo
wspomnienia Jana Eustachego Kossakowskiego zawierają błędy (trudno się dziwić bo w roku 1912 miał zaledwie 12 lat).
Rumianowscy
W Polsce wg moikrewni.pl są 192 osoby, czyli wcale nie tak wiele, o nazwisku Rumianowski i większość z nich mieszka w powiecie Rypińskim i bardziej ogólnie w okolicach Lipna, Płocka i Włocławka.
Drzewo rodu Rumianowskich zajmuje większą część mojego arkusza a to za sprawą pradziadka Jana Rumianowskiego, zamożnego gospodarza znad jeziora Czarne w okolicach Skępego i Lipna, który dochował się dziesięciorga dzieci. Moja babcia Regina Sabina urodzona w 1913 była najmłodszą pociechą Jana.
Natknąłem się na kilka dopasowań z innymi drzewami więc są dobre szanse uaktualnić moje drzewo.
Pracy pozostanie bardzo wiele ponieważ poza imionami i nazwiskami nie posiadam innych danych.
Poszukiwania przodków Jana nie będzie łatwe.
Sam pradziadek Jan jest wspomniany w notatce prasowej :
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/plain-content?id=98017
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje i rady.W dziale koni włościańskich
I. Za ogiery i klacze trzy, cztero i pięciolet-
nie.
Ogiery: 1) Julian Kolanklewlcz z gminy Obro-
wo za pięcioletniego ogiera po „Ardenle" — 40
rb., 2) Kazimierz Kończalski z gm. Osiek za 4-ro-
Jetnlsgo ogiera 35 rb., 3) Franc. Wiśniewski z
gm. Sokołowo za 3-letn. og. po koniu belgijskim
2-15rb.
Klacze: l) Stanisław Pankiewicz z gm. Soko-
łowa za klasz pięcioletnią-25 rb., 2) Józef Kii-
iierl z gm. Oleszno za kl. 4-letnią—20 rb.,![]()
Julian Kolankiewicz z gm. Obrowo za kl. 4 -letn.
t-15 rb., 4) Antoni Zaleski zgm. Starorypin za kl.
5-letn.— 16 rb.
Roczniaki: 1) Michał Tyla z gm. Osiek za
Łlacz-15 rb., 2) St. Kosiński z gm. Oleszno za
Oglerka-15 rb.. 3) Tomasz Pokorski z gm. Szpe-
ial Dolny za klacz - 6 rb.
Jan Kończalski z gm. Osiek za kl. 8-letnH o-
trzymał źrebaka. Jan Rumianowski z gm. Czar-
ne za klacz trzyletnią—bronę sprężynową. Fried-
rich Ott z gm. Osówka za 2-letniego ogiera—ma-
ciorkę. Ignacy Grabowski z Tm. Sokołowo za
8-letnią klacz- pług. Antoni Zajączkowski z gm.
Sokołowo za klacz 5-letnią -10 rb. z ofiary p.
Kwasieborskiego. Za klacz gnladp, 8-letnlą Józe-
fa Jaworskiego z gm. Starorypin rb. 10 z fundu-
szu, przeznaczonego przez p. Kwasieborskiego. Za
klacz gniadą 8-letnlą tegoż właściciela źrebię,
ofiarowane przez p Rutkowskiego ze Szpetala.
J5a ogiera siwego 5-letniego Józefa Gałkowskie-
fo z Sumina, gmina Starorypin-5 rb. z funduszu
. Kwasieborskiego.
Włościanie i koloniści z przyległyoh powiatów
przyprowadzili 7 ogierów i 11 klaczy, z których
wyróżniono trzy ogiery 1 4 klacze z sumą na-
gród ogólną 1K5 rb. z 200 rb. wyznaczonych przez
Gł. zarząd Stadnin Roczniaków, urodzonych w
r. 1907 przyprowadzono tylko 8 i wszystkie zo-
stały zakwalifikowane do nagród w ogólnej su-
mie 35 rb.
Poprawka. Z powodu braku w rozporządzeniu