Gdzie znależć akta metrykalne.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

jurpała

Sympatyk

Post autor: jurpała »

Witam. Proszę o pomoc gdzie szukać akt metrykalnych, głównie urodzenia z Żmigrodu ( Trachenberg ) z roku 1824. Wiem że w tych latach nie było w Żmigrodzie parafi , tamtejsi mieszkańcy chrzcili się, brali śluby w pobliskim Rawiczu ( tak przypuszczam ) Najstarszym kościołem w Rawiczu jest kościół pod wezwaniem Andrzeja Apostoła w Rawicz Sarnowa ( Sarnowa obecna dzielnica Rawicza ). Bardzo proszę niech mnie ktoś nakieruje w jakim archiwum szukać aktu urodzenia z Żmigrodu z 1824 r. Pozdrawiam.
Iwona
jurpała

Sympatyk

Post autor: jurpała »

Łucjo..serdecznie dziękuję za podpowiedź. W ostatnich dniach dzwoniłam do archiwum Archidjecezjalnego we Wrocławiu a także w Poznaniu z zapytaniem o Rawicz i Żmigród. Czyżbym żle zadała pytanie, bądź oni udzielili mi złej odpowiedzi. Odpowiedź brzmiała że nie posiadają akt metrykalnych z tych lat.

Serdecznie pozdrawiam.
Iwona
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”