Arch Wilno : diecezja wileńska w FS [szukam zaintersowanych]

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Post autor: wiktor_jatkiewicz »

Raczej tak :).Najpierw zajmę się pisaniem z familysearch wszystkich ksiąg z diecezji wileńskiej z podziałem na dekanaty,a potem będzie trzeba sprawdzić które z nich znajudją się na epaveldas.Jeżeli ktoś chce się zająć jakimś z dekanatów z diecezji wileńskiej proszę pisać do mnie żebym wiedział jakiego nie robić :).Mają to być księgi tylko te których mikrofilmy znajdują się w Wilnie czy np.również we Lwowie?I czy mają to być tylko ksiegi rzymskokatolickie czy rownież prawosławne i grekokatolickie?
Pozdrawiam,Wiktor
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

rzymskoktalickie zrobione w Wilnie z diecezji wileńskiej

Lwów..nie tym razem:)

tak saobie jeszcze pomyślałem, że może "z terminala w CHR" jest jakaś opcja, więc moze (ale to sugestia jedynie) z np Grzogorzem Mendyką się skontaktować..skoro dyzury w CHR Wrocław wolontariacko obsługują to i przy okazji...
ale nie to, żeby wstrzymać prace czekając na wynik

pozdrawiam!
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Bo zauważyłem że część mikrofilmów parafi z diecezji wileńskiej jest robiona np.wGrodnie.One też mają być zapisane?
Pozdrawiam,Wiktor
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

niestety nie:(
chyba, że będzie informacja o tym, że księgi teraz są w Wilnie (wtedy traktujemy to jako zasób wileński, w końcu mógł być błąd w opisie...zresztą wnikac ni ebedziemy - są ksęgi w Wilnie, lub były podczas fotografoania to jest oki:)
ale część pozalitewskich w Wilnie jest /była i to jest najabrdziej intersujące:)

no ew. na wydzielonej liście te gdzie indziej robione (lae to na bliżej nieokreśloną przyszłość noi "dla porządku" i informacji w ogóle o diecezji wileńskiej..ale nie bezpoośrednio w celu skanowania)
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Post autor: hniew »

Czy masz możliwość np. „kanałem białostockim” zadać pytanie do LVIA o dostępność indeksu mikrofilmów zrobionych w LVIA przez FS? Wydaje się, że mogliby mieć coś takiego.

Mając wiedzę o układach, rozmowach itp itd rozważ taki temat, który nieco z boku a może nie do końca tematowi wątku tego jest.
Fragmenty tekstu ze strony LVIA:
“... Documents, the access to which is not restricted by the law, are accessible in the reading rooms of the archives for the research into the original documents and digital document copies. There are 4,758 digital copies of the files containing fonds of various churches and nobility offices, available on the Intranet of the Archives.
...
www.epaveldas.lt is the biggest data base in Lithuania, where one can obtain genealogical information. At present, one can find digital images of 2,312 record books from 91 Lithuanian Roman Catholic churches in the data base of this website. ...”

Ciekawa jest różnica między 4,5 tys. z hakiem plików (o ile dobrze rozumiem) dostępnych na komputerach w Archiwum a nieco ponad 2 tys udostępnionych na epaveldasie.

Czy w owej różnicy są metrykalia czy tylko szlacheckie?
Czy to co na epaweldasie jest wśród tych w archiwum?

Czy w temacie „eszlacheckich” jest jakieś pole do rozmów?

Pozdrawiam
Hubert
Magdalena_Smolska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Magdalena_Smolska »

Ponieważ nie doczekałam się odpowiedzi na moje pytanie dotyczące celowości tej "akcji", jak również nie uzyskałam odpowiedzi od pomysłodawcy czy moje spisane 172 rekordy nadają się lub nie(?) - przekazuję je Wiktorowi, który będzie wiedział jak je wykorzystać.
Od tej pory moje działania w temacie tegoż "projektu" będą konsultowane tylko z Wiktorem!

Tyle!

Pozdrawiam
Magdalena Smolska - Kwinta
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

i słusznie
Nie mam zamiaru porywać się na bezposrednie zarządzanie każdym kawałkiem. Miło mi (i mam nadzieję, że wiecej osób przychylnie odnoszących się do pomysłu tu zaprezentowanego podejmie taką samą decyzję), że Wiktor został zaakceptowany jako siła sprawcza sporządzenia listy dostępnych w FS mikrofilmó ywkonanych w Wilnie z zaznaczeniem tego co już możemy oglądać w epaveldas.

PS czy dane cząstkowe się przydadzą? Tylko jeśli będą stanowiły część pełnego zestawienia. cZyli na pewno przydadzą się osobie, która weźmie na siebie trud jego sporządzenia.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Teamt aktualny:)
Wiktorze, nie wiem czy jest ktoś na miejscu w Wilnie (np do sprawdzenia informacji z miejscowym katalogiem) potrzebny. Wydaj się, że taka pomoc była cenna, ale nie chciałbym narzucać. Możliwość jest.
Daj znać w ci agu paru dni jak postępy, z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Dzięki informacji od Ruty (pozdrawiam) wiemy, że informacja o planach digiotalizacji przez LVIA na 2015 nie będzie dostępna przed 15 września.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Jakieś nowe informacje? Wiktorze? znak zycia?:)
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Tak,narazie nic nie robimy.Ja kończę samą listę.Mam jeszcze do niej pytanie.Mają to być parafie z diecezji wileńskiej które znajdują się ibecnie na Litwie czy również na Białorusi?
Pozdrawiam,Wiktor
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

wszystkie z szeroko pojetej diecezji, które były robione w Wilnie w państwowym archiwum, ideał - także (jeśli takie by były) to co było poza LVIA a teraz księgi są w państwowym wileńskim historycznym w Wilnie
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Wg. mormonów interesujące mnie parafie Trokiele oraz Lipniszki leżące obecnie na Białorusi znajdują się w Grodnie oraz w Wilnie. Ciekawe czy to prawda :)

Pozdrawiam

Daniel
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Jesli chodzi o AP w Grodnie to prawda. Tyle , że Trokiele od 1840 po lata tuz przed II wojną, a Lipniszki nawet od 1838 po lata jw. Mam grodzieński inwentarz, kilkakrotnie na tym forum przekazywałem informacje dotyczące innych parafii.
Włodku a może by to umieścic na genealodzy?. Mogę ten plik Tobie przesłać, moze znajdzie sie ktos chetny do rozpracowania tego arkusza excela na polski. Akurat tamte strony nie leżą w w sferze moich zainteresowań a inwentarz mam jedynie z powodu nałogu zbierania wszystkiego co moze sie przydać.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
vnukinga

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: vnukinga »

Witam!
Czy wspomniane wczesniej prace dotycza rowniez parafii Repla?
Ponizej link z FS i jak rozumiem te metryli sa w Archiwum Historycznym w Wilnie. Bardzo chetnie pomoglabym w ich indeksacji.
https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library
Metrical books, 1797-1818
Authors: Roman Catholic Church. Repli︠a︡ (Volkovysk) (Main Author)
Format: Manuscript/Manuscript on Film
Language:
Polish
Russian
Latin

Wiem rowniez, ze w Wilnie sa rowniez pozniejsze lata z Repli do 1873 roku, ale chyba nie byly fotografowane przez Mormonow...(przynajmniej nie znalazlam na FS zadnej wzmianki.)

Dziekuje i pozdrawiam!
Kinga
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”