Srock / Wolbórz i okolica w moim drzewie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Srock / Wolbórz i okolica w moim drzewie
T:"SROCK/WOLBÓRZ i okolica w moim drzewie" *
Oto częściowe wyniki miesięcznej pracy. Wszystkie nazwiska z parafii Srock i Wolborz (XVIII i XIX wiek). Inne parafie zaznaczono przy nazwisku. "?" oznacza nazwiska których związek z drzewem nie jest 100% pewny (na ogół z końca XVII lub wczesnego XVIII wieku).
Adamczyk/Adamiec
Badek
Banach
Bińkowski Srock Sulejów
Bukat
Czarnuch ?
Dąbrowski Kwiatkowice Wolbórz
Derewenda
Drozd/Drożdż
Dybała
Grzejda
Herski
Ignac/Cackowski/Frońda ?
Jargan
Kot ?
Kowalczyk/Kowalski/Kowara
Kowalski Sławno
Kowalski
Krawczyk
Krawętek
Kubala Bełchatów
Kuchta
Łaska/Laski
Lenarczyk
Łuczak Sławno
Majda
Małagowski
Malec
Niedzielski
Nowak
Oleksiewicz
Ortel
Pacek/Packi
Papiernik Sławno
Patura
Paturaj
Polit
Rejniak
Ruśkiewicz/Ruszkiewicz
Ryś ?
Smulski
Sobczak/Sobska Srock Sulejów
Sokołowski
Stanczyk
Strzopa
Sum/Suma
Surowiec Tuszyn
Sykuła Tuszyn
Szulczewski/Szulc
Wąsiel Sławno
Wnuk
Inne spokrewnione rodziny:
Bednarz
Goral/Goralczyk
Jarosik
Krzymowski
Majer
Stropa Białaczów Sławno
Wilk Białaczów
Ziółkowski
Raszczak Białaczów
Cybula
Kręcek
*Moderacja tytułu tematu (m.j.n)
Oto częściowe wyniki miesięcznej pracy. Wszystkie nazwiska z parafii Srock i Wolborz (XVIII i XIX wiek). Inne parafie zaznaczono przy nazwisku. "?" oznacza nazwiska których związek z drzewem nie jest 100% pewny (na ogół z końca XVII lub wczesnego XVIII wieku).
Adamczyk/Adamiec
Badek
Banach
Bińkowski Srock Sulejów
Bukat
Czarnuch ?
Dąbrowski Kwiatkowice Wolbórz
Derewenda
Drozd/Drożdż
Dybała
Grzejda
Herski
Ignac/Cackowski/Frońda ?
Jargan
Kot ?
Kowalczyk/Kowalski/Kowara
Kowalski Sławno
Kowalski
Krawczyk
Krawętek
Kubala Bełchatów
Kuchta
Łaska/Laski
Lenarczyk
Łuczak Sławno
Majda
Małagowski
Malec
Niedzielski
Nowak
Oleksiewicz
Ortel
Pacek/Packi
Papiernik Sławno
Patura
Paturaj
Polit
Rejniak
Ruśkiewicz/Ruszkiewicz
Ryś ?
Smulski
Sobczak/Sobska Srock Sulejów
Sokołowski
Stanczyk
Strzopa
Sum/Suma
Surowiec Tuszyn
Sykuła Tuszyn
Szulczewski/Szulc
Wąsiel Sławno
Wnuk
Inne spokrewnione rodziny:
Bednarz
Goral/Goralczyk
Jarosik
Krzymowski
Majer
Stropa Białaczów Sławno
Wilk Białaczów
Ziółkowski
Raszczak Białaczów
Cybula
Kręcek
*Moderacja tytułu tematu (m.j.n)
SROCK/WOLBÓRZ i okolica w moim drzewie
Vitoo,
Interesuje mnie Wolborz, przede wszystkim Dąbrowski, czy moglbys podac kogo masz?
Pozdrawiam,
Agnieszka
Interesuje mnie Wolborz, przede wszystkim Dąbrowski, czy moglbys podac kogo masz?
Pozdrawiam,
Agnieszka
Dzien dobry,
To dwie parafie moich przodkow.
Wspolnych przodkow z Vitoo nie mamy, ale dopisuje glowne nazwisko z mojej linii w tych parafiach:
Swierczynski - parafia Srock (1660 - 1765)
Swierczynski - parafia Wolborz (1785 - 1830)
Serdecznosci,
Bozenna
Wspolnych przodkow z Vitoo nie mamy, ale dopisuje glowne nazwisko z mojej linii w tych parafiach:
Serdecznosci,
Bozenna
-
Mariusz_F.

Adamczyk jest b. popularnym nazwiskiem w całej okolicy - od Srocka po Wolę Krzysztoporską. Znam tam wiele osób o tym nazwisku. Natomiast Lenarczykowie mieszkają w Karlinie, kilka km od Srocka.
Pozdrawiam, M.
Pozdrawiam, M.
- Bożena_Kaźmierczak

Dzień dobry.
To też parafie moich przodków, a w par. Srock: Myśliński, Piłat, Suma, Kafar, Matera, Chmielewski, Maciejek.
Pozdrawiam.
Dorota
To też parafie moich przodków, a w par. Srock: Myśliński, Piłat, Suma, Kafar, Matera, Chmielewski, Maciejek.
Pozdrawiam.
Dorota
Re: SROCK/WOLBÓRZ i okolica w moim drzewie
Droga Pani Agnieszko,moyra777 pisze:Vitoo,
Pozdrawiam,
Agnieszka
Dąbrowscy z mojego drzewa to rodzina raczej niespokrewniona z innymi Dąbrowskimi z parafii (z Młynar czy miasta Wolborza), a przybyła z Wrząsawy z parafii Kwiatkowice. Właściwie przybył tylko Błażej, furman, syn Franciszka i Magdaleny urodzony około 1818 roku. W 1843 roku ożenił się z Agatą Sokołowską z Raciborowic i pozostał we wsi jako wyrobnik.
Pozdrawiam!
Witek
Bozenna pisze:Dzien dobry,
Serdecznosci,
Bozenna
Dzień dobry! To nic dziwnego, bo Świerczyńscy to chyba wszyscy "urodzeni", a w dodatku głównie z miejscowości Wodzin, Rzepki, Szyszki i Gołygłów z których mam bardzo niewiele osób i rodzin.
Pozdrawiam,
Witek
Mariusz_F. pisze:Adamczyk jest b. popularnym nazwiskiem w całej okolicy - od Srocka po Wolę Krzysztoporską. Znam tam wiele osób o tym nazwisku. Natomiast Lenarczykowie mieszkają w Karlinie, kilka km od Srocka.
Pozdrawiam, M.
W tym wypadku chodzi o rodzinę Lenarczyków z Rzeczkowa w parafii Wolbórz natomiast nazwisko Adamczyk lub Adamiec nosi u mnie jedna osoba, Marianna, żona Jana Kowalskiego ze wsi Baby leżącej na styku trzech parafii. Urodzona około 1785 roku, mogła pochodzić zarówno ze Srocka jak i Wolborza oraz Moszczenicy. Pozdrawiam! Witek
Witam serdecznie! W drzewie mam Sumów z Podolina. Kazimierza Sumę urodzonego w 1779 roku, męża Klary Dybały, ich córkę Katarzynę, żonę Wincentego Krawętka, oraz ojca Kazimierza, Pawła z żoną Marianną. Pozdrowienia! Witek.dorota222 pisze:Dzień dobry.
Pozdrawiam.
Dorota
- Bożena_Kaźmierczak

Moi Myślińscy mieszkali w Rzepkach, Gościmowicach, Podolinie i tu w 1853r. chrzestnym Ignacego Myślińskiego jest Józef Suma,
w 1845r. też w Podolinie ślub Wojciecha Myślińskiego z Urszulą Suma córką Dominika i Marianny z Brodów.
W 1907r. w Nowych Chojnach [Łódź] ślub Piotra Rudzkiego potomka Myślińskich i tu świadkiem jest Józef Suma.
Pozdrawiam - Dorota
w 1845r. też w Podolinie ślub Wojciecha Myślińskiego z Urszulą Suma córką Dominika i Marianny z Brodów.
W 1907r. w Nowych Chojnach [Łódź] ślub Piotra Rudzkiego potomka Myślińskich i tu świadkiem jest Józef Suma.
Pozdrawiam - Dorota
Witam! Dominik i Kazimierz to bracia, synowie Pawła. Wspomniany Ignacy urodził się chyba w 1843 roku jako syn Wojciecha. Tu prawie na pewno chrzestnym był Józef Suma z Podolina syn Kazimierza Sumy i brat Katarzyny Krawętkowej. Pozdrawiam, Witek.dorota222 pisze:Moi Myślińscy mieszkali w Rzepkach, Gościmowicach, Podolinie i tu w 1853r. chrzestnym Ignacego Myślińskiego jest Józef Suma,
Pozdrawiam - Dorota
- annastregiel

Witam.
Mam w swoim drzewie Ewę Badek (1797-1861), córkę Marcina Badka i Agnieszki, żonę Gabriela Kamockiego - przyrodniego brata mojej prapra...babci Zofii Kamockiej.
Kamoccy i Badkowie to par. Wolbórz.
Pozdrawiam.
Anna Stręgiel
Mam w swoim drzewie Ewę Badek (1797-1861), córkę Marcina Badka i Agnieszki, żonę Gabriela Kamockiego - przyrodniego brata mojej prapra...babci Zofii Kamockiej.
Kamoccy i Badkowie to par. Wolbórz.
Pozdrawiam.
Anna Stręgiel
Ostatnio zmieniony wt 09 wrz 2014, 18:24 przez annastregiel, łącznie zmieniany 1 raz.
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
Witam serdecznie
Mam Piotra Badka brał ślub z Marianną Łaską
Urszula
Mam Piotra Badka brał ślub z Marianną Łaską
Urszula
- annastregiel

A w którym roku był ten ślub?
Poszukuję:
- Bożena_Kaźmierczak

Witam.
Czy Piotr Badek był synem Norberta i Brygidy z Łągwów ?
Dorota
Czy Piotr Badek był synem Norberta i Brygidy z Łągwów ?
Dorota
Tak i mieli córkę Teke która wyszła za Staniaszka
Urszula.
Urszula.
Witam,
w moim drzewie również występuje nazwisko Kuchta ze Srocka
w moim drzewie również występuje nazwisko Kuchta ze Srocka