Szanowni Państwo,
Zwracam się o pomoc w poszukiwaniach genealogicznych rodziny Hartmanów oraz Kalickich poprzez wskazanie możliwych parafii, w których zostały sporządzone akty urodzeń przedstawionych poniżej osób.
1) Mój pradziadek - Karol Roguski ur. się w 1858 w Roguszynie, w parafii Czerwonka Liwska, jego rodzicami byli Jan Roguski (wg aktu ur. Karola urodził się w 1835 roku) oraz Balbina Kalicka (wg aktu ur. Karola urodziła się w 1834 roku); próbowałem zlokalizować Kalickich w księgach opublikowanych na portalu, ale nie mogłem znaleźć aktu ur. Balbiny Kalickiej;
2) Moja prababcia - Feliksa Pieńkowska ur. się w parafii Mokobody w 1868 roku; jej rodzicami byli Jan Pieńkowski (ur. w 1844) oraz Celestyna Hartman (ur. w 1845); próbowałem zlokalizować Hartmanów w księgach opublikowanych na portalu, ale nie mogłem znaleźć aktu ur. Celestyny Hartman;
3) Prowadząc poszukiwania genealogiczne natrafiłem na rodzinę Zaleskich, którzy byli określani na ziemi liwskiej, jako szlachta. Analizując herbarz Niesieckiego nie mam pewności, jakiego byli herbu; moi przodkowie pochodzili z parafii Czerwonka Liwska;
Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam,
Maciek
Zalescy , Hartman, Pieńkowscy, Kaliccy, Roguscy
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Kornaś_Maciek

-
zawadzka.jolanta

Witaj,
Zalescy posługiwali się herbem Topór (wg. L. Zalewskiego "Szlachta ziemi liwskiej). Poszukaj zgonu Balbiny Roguskiej w Czerwonce Liwskiej lub w Pniewniku ( w latach 1886- 1903 nie ma), bo tam znajdziesz dane dot. jej urodzenia.
Ksiądz z Czerwonki ma dobrze zachowane księgi od 1724 i chętnie ( za opłatą) udostępnia je genealogom.
PS. Zalescy i Roguscy z tych parafii znajdują się również w kręgu moich genealogicznych poszukiwań.
Pozdrawiam Jola
Zalescy posługiwali się herbem Topór (wg. L. Zalewskiego "Szlachta ziemi liwskiej). Poszukaj zgonu Balbiny Roguskiej w Czerwonce Liwskiej lub w Pniewniku ( w latach 1886- 1903 nie ma), bo tam znajdziesz dane dot. jej urodzenia.
Ksiądz z Czerwonki ma dobrze zachowane księgi od 1724 i chętnie ( za opłatą) udostępnia je genealogom.
PS. Zalescy i Roguscy z tych parafii znajdują się również w kręgu moich genealogicznych poszukiwań.
Pozdrawiam Jola
-
Kornaś_Maciek

Bardzo dziękuję za informację dotyczącą rodziny Zaleskich.
Zastanawiałem się nad zbadaniem aktu zgonu Balbiny Roguskiej, ale miałem wątpliwości, czy w akcie zgonu może znajdować się miejsce urodzenia zmarłej osoby.
Pozdrawiam,
Maciek
Zastanawiałem się nad zbadaniem aktu zgonu Balbiny Roguskiej, ale miałem wątpliwości, czy w akcie zgonu może znajdować się miejsce urodzenia zmarłej osoby.
Pozdrawiam,
Maciek