Macias Władysław s. Andrzeja
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Macias Władysław s. Andrzeja
Legnica-lasy
Witam.
Może mi ktoś pomoże- doradzi. Dziadek mojej żony Władysław Macias s. Andrzeja, zamieszkały dawne woj. kieleckie w latach 1946-48 pracował jako robotnik w lasach k. Legnicy, tam zmarł i został pochowany. Wszystkie osoby które mogły coś powiedzieć na ten temat zmarły. Nie wiadomo kiedy zmarł, oraz, gdzie został pochowany/ parafia/, gdzie mam szukać? proszę o pomoc Marek.
Witam.
Może mi ktoś pomoże- doradzi. Dziadek mojej żony Władysław Macias s. Andrzeja, zamieszkały dawne woj. kieleckie w latach 1946-48 pracował jako robotnik w lasach k. Legnicy, tam zmarł i został pochowany. Wszystkie osoby które mogły coś powiedzieć na ten temat zmarły. Nie wiadomo kiedy zmarł, oraz, gdzie został pochowany/ parafia/, gdzie mam szukać? proszę o pomoc Marek.
- t.dzwonkowski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Legnica-lasy
Sz.Panie
Będzie to raczej niemożliwe. Niestety czasami tak jest. Dla robotników leśnych nie prowadzono wówczas akt osobowych. W zespołach Rejon Lasów Państwowych w Legnicy z lat 1945-1960 czy też w Chojnowie przechowywanych w Archiwum Państwowe we Wrocławiu Oddział w Legnicy ( al. Piłsudskiego 1, 59-220 Legnica tel: (76) 856-34-78, fax: 856-34-78, email: legnica@ap.wroc.pl) takich akt nie ma. Nie jest on jedyną osobą, która w tych latach zginęła w lasach, np. w Borach Dolnośląskich. Nierzadko śmierć następowała z przyczyn do dzisiaj niewyjaśnionych (wojska Armii Czerwonej, partyzantka, ale także zwykle rabunki i spory rozstrzygane przy pomocy broni) . Na początek należy ustalić, gdzie mieszkał Pan Władysław Macias przed wyjazdem i następnie w okolicach Legnicy. Może jest jakiś zapis w aktach meldunkowych. W kolejności można szukać w aktach USC.
Tadeusz Dzwonkowski
Będzie to raczej niemożliwe. Niestety czasami tak jest. Dla robotników leśnych nie prowadzono wówczas akt osobowych. W zespołach Rejon Lasów Państwowych w Legnicy z lat 1945-1960 czy też w Chojnowie przechowywanych w Archiwum Państwowe we Wrocławiu Oddział w Legnicy ( al. Piłsudskiego 1, 59-220 Legnica tel: (76) 856-34-78, fax: 856-34-78, email: legnica@ap.wroc.pl) takich akt nie ma. Nie jest on jedyną osobą, która w tych latach zginęła w lasach, np. w Borach Dolnośląskich. Nierzadko śmierć następowała z przyczyn do dzisiaj niewyjaśnionych (wojska Armii Czerwonej, partyzantka, ale także zwykle rabunki i spory rozstrzygane przy pomocy broni) . Na początek należy ustalić, gdzie mieszkał Pan Władysław Macias przed wyjazdem i następnie w okolicach Legnicy. Może jest jakiś zapis w aktach meldunkowych. W kolejności można szukać w aktach USC.
Tadeusz Dzwonkowski
Legnica-lasy
Dziękuję za informacje. Może P. się orientuje w jakich miejscach mogli pracować k. Legnicy to by zawęziło moje poszukiwania- Marek
Legnica-lasy
Jak pracował w rejonie Legnicy to ja bym szukał na północ bo to najbliższe kompleksy leśne. Na południe są pola a potem lasy Pogórza Kaczawskiego, ale one określane by były raczej jako rejon Złotoryi albo Jawora.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Legnica-lasy
Dziękuję za informację, czy mógłby mi ktoś zawęzić rejon poszukiwań, chodzi mi o ten teren północny od Legnicy, jakie tam są Gminy, ewentualnie parafie dziękuję za pomoc Marek
- historyk1920

Legnica-lasy
Witaj Marku !
Przesyłam ci mapkę , zresztą sam możesz krok po kroku szukać .
Wiem że odnalezienie poszukiwanej osoby jest trudne.
http://zapodaj.net/1391fe4ef928c.jpg.html
Życzę powodzenia
Marek
Przesyłam ci mapkę , zresztą sam możesz krok po kroku szukać .
Wiem że odnalezienie poszukiwanej osoby jest trudne.
http://zapodaj.net/1391fe4ef928c.jpg.html
Życzę powodzenia
Marek
Na legnickim cmentarzu jest pochowanych sześć osób o nazwisku Macias. Nie ma tam Władysława.
http://www.polskie-cmentarze.com/legnic ... &x=35&y=16
http://www.polskie-cmentarze.com/legnic ... &x=35&y=16
Pozdrawiam, Arkadiusz Mikołajczyk