Nazwiska - W
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Lipnik.F.Turas

Re: Etymologia imienia Wansz lub Wanz
Mój drogi Wojtku z tym wężem to jednak daj sobie spokój.
Rodzina Wilski wspominana w Herbarzach nosiła Herby:
Gryzima, Półkozic,Prawdzic.Ale nie
Włoski z pochodzenia herb Wąż. Moim zdaniem to tylko przydomek jakiegoś obcokrajowca- Mieszczanina nobilitowanego w tym dokumencie.
Janek
Fturas
Rodzina Wilski wspominana w Herbarzach nosiła Herby:
Gryzima, Półkozic,Prawdzic.Ale nie
Włoski z pochodzenia herb Wąż. Moim zdaniem to tylko przydomek jakiegoś obcokrajowca- Mieszczanina nobilitowanego w tym dokumencie.
Janek
Fturas
- wojtwk1912

- Kontakt:
Etymologia Wansz lub Wanz
Drogi Janku
Dzięki za tak szybkie i wyczerpujące wyjaśnienie pochodzenia mojej rodziny.
Poprzedni autorzy herbarzy wywodzili Wilskich z Wilkowa i jego okolic (Mazowsze , Polska), a tu jednak obcokrajowcy.
Śledząc cały wątek, nikt jednak nie wyjaśnił czy w XV w. było używane imię Wąż - Wanz, Wansz.
Drogi Władysławie
Użycie w metryce Mazowieckiej "Wansz de Vylky" - wskazuje na imię - Wąż z Wilgi.
Użycie "nob. Pauli Wanz Wilsky" - "Paweł Wąż Wilski"- wyklucza używanie przez Wilskich herbu Półkozic.
Biorąc pod uwagę dotychczasowe wywody szanownych kolegów, nadal zapytuje:
"Czy ktoś spotkał się z imieniem Wansz lub Wanz . Jeden z moich XV wiecznych przodków nosił takie imię. Czy jest to imię polskie czy też pochodzące z innego kraju ? Wcześniejszy mój mój przodek nosił imię Gotard. Proszę o pomoc"
W o j t e k
Dzięki za tak szybkie i wyczerpujące wyjaśnienie pochodzenia mojej rodziny.
Poprzedni autorzy herbarzy wywodzili Wilskich z Wilkowa i jego okolic (Mazowsze , Polska), a tu jednak obcokrajowcy.
Śledząc cały wątek, nikt jednak nie wyjaśnił czy w XV w. było używane imię Wąż - Wanz, Wansz.
Drogi Władysławie
Użycie w metryce Mazowieckiej "Wansz de Vylky" - wskazuje na imię - Wąż z Wilgi.
Użycie "nob. Pauli Wanz Wilsky" - "Paweł Wąż Wilski"- wyklucza używanie przez Wilskich herbu Półkozic.
Biorąc pod uwagę dotychczasowe wywody szanownych kolegów, nadal zapytuje:
"Czy ktoś spotkał się z imieniem Wansz lub Wanz . Jeden z moich XV wiecznych przodków nosił takie imię. Czy jest to imię polskie czy też pochodzące z innego kraju ? Wcześniejszy mój mój przodek nosił imię Gotard. Proszę o pomoc"
W o j t e k
Wańdoch
Pani Ewo, pisałam już na portalu moikrewni.pl.
Może ma pani w swoich zasobach informacje o pochodzeniu nazwiska Wańdoch?
Pozdrawiam serdecznie
Może ma pani w swoich zasobach informacje o pochodzeniu nazwiska Wańdoch?
Pozdrawiam serdecznie
- Lipnik.F.Turas

Wojtku.
Jeśli wskażesz mi w jakimś herbarzu stronę ze Wilscy nosili herb Wąż to uwierzę .
podaj tylko nazwisko autora.
Niestety ja znalazłem tylko takie herby przy Wilscy.
Prosiłem podaj pełen tekst zapisu.
Wansz to wybacz nie Wąż . Już wtedy Polacy mieli swój specyficzny język.
Znam z tego okresu wiele zapisów z naszymi ąćęąż
........................
Ten pisarz musiałby być strasznie nie wykształcony
......................
pisarz koronny?
...............................
Podkreślam to może być tylko przydomek nobilitowanego przodka
........................
A wracając do Twojego 1 postu
Czy Gotard to polskie Imię?
...........................
Janek
Fturas
Jeśli wskażesz mi w jakimś herbarzu stronę ze Wilscy nosili herb Wąż to uwierzę .
podaj tylko nazwisko autora.
Niestety ja znalazłem tylko takie herby przy Wilscy.
Prosiłem podaj pełen tekst zapisu.
Wansz to wybacz nie Wąż . Już wtedy Polacy mieli swój specyficzny język.
Znam z tego okresu wiele zapisów z naszymi ąćęąż
........................
Ten pisarz musiałby być strasznie nie wykształcony
......................
pisarz koronny?
...............................
Podkreślam to może być tylko przydomek nobilitowanego przodka
........................
A wracając do Twojego 1 postu
Czy Gotard to polskie Imię?
...........................
Janek
Fturas
- Ewa_Szczodruch

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Wańdoch
Witaj
Wańdoch (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Wand ta od staroniemieckiego Wand ‘miedza’ lub od imienia Wanda – imię postaci legendarnej, wymyślone przez średniowiecznego kronikarza Wincentego Kadłubka.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Wańdoch (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Wand ta od staroniemieckiego Wand ‘miedza’ lub od imienia Wanda – imię postaci legendarnej, wymyślone przez średniowiecznego kronikarza Wincentego Kadłubka.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
-
Mączka_Arkadiusz

Janku, za bardzo się skupiłeś na wątku Węża jako nazwy herbu. Kto powiedział, że nazwa Wąż przy nazwisku Wilski musi oznaczać przydomek odherbowy. Jak dobrze wiesz przydomki miały różne nazwy i charakter i wcale nie musiały łączyć się z herbem. Wystarczy zobaczyć do książki A.Stekerta aby się o tym przekonać.
http://kpbc.umk.pl/dlibra/docmetadata?i ... ier.net.pl z Kujawsko-Pomorskiej Biblioteki Cyfrowej. Nie znalazłem tam wprawdzie przydomku Wąż Wilskich ale nawet pobieżny przegląd tej książki pokazuje jako bogactwo nazw tkwiło w przydomkach.
Odpowiadając Wojtkowi, nazwa Wąż mogła być imieniem ale Twojego przypadku, to chyba nie dotyczy.
pozdrawiam
Arek Mączka
http://kpbc.umk.pl/dlibra/docmetadata?i ... ier.net.pl z Kujawsko-Pomorskiej Biblioteki Cyfrowej. Nie znalazłem tam wprawdzie przydomku Wąż Wilskich ale nawet pobieżny przegląd tej książki pokazuje jako bogactwo nazw tkwiło w przydomkach.
Odpowiadając Wojtkowi, nazwa Wąż mogła być imieniem ale Twojego przypadku, to chyba nie dotyczy.
pozdrawiam
Arek Mączka
-
AlicjaSurmacka

- Podziękował: 8 times
Warcholiński
Witaj Ewuniu!
A czy jest może etymologia nazwiska WARCHOLIŃSKI ??
Mnie się kojarzy z warchołem, ale może się mylę?
Pozdrawiam serdecznie Alicja
A czy jest może etymologia nazwiska WARCHOLIŃSKI ??
Mnie się kojarzy z warchołem, ale może się mylę?
Pozdrawiam serdecznie Alicja
- Ewa_Szczodruch

Warcholiński
Witaj Alicjo
Nie mylisz się
Warcholiński (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od warchoł ‘wichrzyciel.
Nie mylisz się
Warcholiński (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od warchoł ‘wichrzyciel.
- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

Wojniarkiewicz
Witam Serdecznie,
prosiłbym bardzo o informacje na temat nazwiska WOJNIARKIEWICZ.
Z góry dziekuje za wszelką informację
Pozdrawiam Adrian 20
prosiłbym bardzo o informacje na temat nazwiska WOJNIARKIEWICZ.
Z góry dziekuje za wszelką informację
Pozdrawiam Adrian 20
- Ewa_Szczodruch

Wojniarkiewicz
Witaj Adrianie
Wojniarkiewicz (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Woiner, ta od niemieckiego Wagner ‘kołodziej, stelmach’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Wojniarkiewicz (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Woiner, ta od niemieckiego Wagner ‘kołodziej, stelmach’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
- Ewa_Szczodruch

Wontora
Witaj
Wontora (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od wątor 'wgłębienie w klepkach beczki, do którego wchodzi brzeg dna'.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001[/i]
Wontora (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od wątor 'wgłębienie w klepkach beczki, do którego wchodzi brzeg dna'.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001[/i]