Archiwum Państwowe w Łodzi

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Panie Januszu - w swoim imieniu serdecznie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Pozwole sobie tylko uściślić, że w pracowni AP w Piotrkowie Trybunalskim nie ma ograniczenia ilości przeglądanych ksiąg.
Gorąco pozdrawiam
Awatar użytkownika
dl3

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dl3 »

Tomek1973 pisze: Jesli będzie pan w Łodzi, panie Darku, zapraszam do archiwum w Piotrkowie. Tutaj nie ma żadnych limitów i ograniczeń dziennych, a księgi są przynoszone na bieżąco.
Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję wszystkim za pomoc i wskazówki :)

Panie Tomku, dzięki za zaproszenie do Piotrkowa, kiedyś na pewno wyruszę na podbój, ale najpierw załatwię Łódź .

Pozdrawiam darek

ps. (Do pana Tomka-teściowa musi poczekać :mrgreen: )
Janussz_R.

Sympatyk

Kto mi pomoże_Archiwum Państwowe w Łodzi

Post autor: Janussz_R. »

W aktach USC parafii rzym-kat. w Siemkowicach z roku 1877 w księdze urodzeń poz. 26 jest akt urodzenia
Franciszki Rabendy c. Kazimierza i Agnieszki z Kurzynogów małżonków Rabenda. Urodziła się dnia 1/13 lutego
1877 r. ochrzczona 6/18 lutego 1877 r. (daty wg. kalendarza rosyjskiego, akt pisany po rosyjsku)
Pozdrawiam Janusz.
kamil

Sympatyk

Post autor: kamil »

Bardzo dziękuję Panie Januszu za tą metrykę, jestem ogromnie wdzięczny, tym bardziej, że to była ostatnia osoba której szukałem wśród moich prapradziadków i miałem z nią trochę problemów, ponieważ nie moglem zidentyfikować parafii w której była Ona ochrzczona, jeszcze raz Panu bardzo dziękuję, a tak na marginesie to można potraktować jako prezent na urodziny które mam za dwa dni:), bardzo dziękuję
Panie Januszu ale mam jedno pytanie która data jest z kalendarza Polskiego a która z rosyjskiego?

Pozdrawiam,

Kamil

Wysłany: 04-02-2009 - 15:13 *
Aha, a czy też Franciszka urodziła się w Chorzewie? jak jej siostry?

Pozdrawiam,

Kamil

*(scalenie wysyłanych wypowiedzi na forum)
Janussz_R.

Sympatyk

Post autor: Janussz_R. »

Franciszka urodziła się w miejscowości Tuchań 13 lutego 1877r. ochrzczona zaś 18 lutego 1877r. w Siemkowicach.
Pozdrawiam Janusz.
kamil

Sympatyk

Post autor: kamil »

Aha, teraz wszystko rozumiem, a z tym Tuchaniem to mnie Pan zaskoczył, myślałem, że Franciszka urodziła się w Chorzewie, jak siostry, jeszcze raz Panu dziękuję za tą metrykę

Pozdrawiam,

Kamil
Awatar użytkownika
jurek49

Sympatyk
Kontakt:

Archiwum w Łodzi - akt urodzenia

Post autor: jurek49 »

Szukam potwierdzenia wpisu urodzenia mej prababki. Urodziła się w Marzęcicach, parafia Makowiska, pow. noworadomski (w/g Słownika Geograficznego) prawdopodobnie w 1849r. Tych ksiąg nie ma w Archiwum w Częstochowie lecz są w Archiwum Państwowym w Łodzi.Gdyby ktoś bywał w tymże archiwum to miałbym prośbę o sprawdzenie aktu urodzenia. Szczegółowe dane podam na maila.Prawdopodobieństwo daty jest dość duże gdyż osoba jest w spisie ludności. Pozdrawiam Jurek Rykała
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

Jurek
Podaj o co chodzi postaram się sprawdzić ten akt
pozdrawiam Eliza
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

A jaka to gmina?
Awatar użytkownika
jurek49

Sympatyk
Kontakt:

Jest to gmina Pajęczno a dane przesłałem na pw dla eliza1952.
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

Jurek sprawa załatwiona wiadomość wysłałam na pw
pozdrawiam Eliza
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Awatar użytkownika
jurek49

Sympatyk
Kontakt:

Wielkie dzięki za tak szybką odpowiedz. :k:
Pozdrawiam Jurek
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Vasquez »

Witam serdecznie,

Jeśli byłby ktoś w najbliższym czasie w AP w Łodzi, miałbym ogromną prośbę. Wygląda na to, że udało się rozszyfrować tajemniczą "Zieloną koło Ostrowska", w której miał urodzić się mój przodek, później zamieszkały we Włocławku. Otóż jest całkiem blisko Włocławka (szczególnie, że do Włocławka z tamtych właśnie rejonów prowadzi droga, i prowadziła już od dawna) - wieś Zieleniec obok Ostrowów (? - Ostrowy). W prawdzie jest to parafia Krośniewice, ale Ostrowy i Zieleniec znajdują się w bliskiej od siebe odległości, a Ostrowy są większe.

W każdym razie, według Księgi ludności stałej m. Włocławka, mój przodek Leopold Roman Dąbkowski miał urodzić się 17 lutego 1834r. Podczas narodzin syna w 1878r. miał mieć 40 lat, a więc urodzony ok. 1838 - ale to chyba nie jest prawdą. W AP w Łodzi znajduje się następujący zbiór: 1529/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Krośniewicach. Tam są akta urodzeń z interesujących mnie lat. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc, byłbym bardzo wdzięczny.

Z góry dzięki! Pozdrowienia z zagranicy,

Karol
Pozdrawiam,

Karol.
Awatar użytkownika
Boretti_Jerzy

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Boretti_Jerzy »

Witam

Będąc w AP nie stwierdziłem w metrykach Krośniewic z lat 1833-1842 (mikrofilm) żadnej osoby o nazwisku Dąbkowski(a). Nie było też żadnego wpisu z jakiegokolwiek Zieleńca.
Wnioskuję, że ten Zieleniec należy do Parafii Imielno.
Jeżeli jest Pan pewien, że chodzi właśnie o ten Zieleniec (w Polsce jest ok. 10, a w bliskich okolicach 2, ten drugi bliżej Gostynina), to będąc następnym razem w AP sprawdzę Parafię Imielno.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr 20 maja 2009, 07:30 przez Boretti_Jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Vasquez »

Witam,

Dziękuję za odpowiedź. Dziwna sprawa, zwłaszcza, że w Słowniku Geograficznym KP, owe Ostrowy są w parafii Zieleniec. Ale może ta druga miejscowość była w innej parafii. Sprawdzę to i dam znać.

Dziękuję za pomoc!

P.S. Sprawdziłem, ten Zieleniec był wtedy w parafii Imielno. Co do pewności, niestety jej nie mam, myślę, że jest dużo możliwych kombinacji "Zielona koło Ostrowska", ale geograficznie pasuje bardzo dobrze, plus rodzinne legendy w jakimś stopniu to potwierdzają, więc... może to to? Z góry dziękuję za sprawdzenie.
Pozdrawiam,

Karol.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”