Geneteka -- materiały do indeksowania

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

janden

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: janden »

Z wielu różnych względów podjąłem decyzję o zaprzestaniu wysyłania przez administratorów "paczek" z materiałami do indeksowania.

W przypadku trudności z uzyskaniem dostępu do materiałów (nie ma w Metrykach, Poczekalni, Genbazie, szwa, FS), proszę podawać w tym wątku co jest potrzebne - parafia, woj., lata.

Zgłoszenia indeksacji proszę nadal kierować na adresy mailowe administratorów Geneteki.

Lista zasobów w trakcie indeksacji będzie aktualizowana dopiero po uporaniu się z resztą zalegających indeksów oraz zmodernizowaniu tego działu.
Ostatnio zmieniony czw 04 wrz 2014, 20:02 przez janden, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Tomek Turniak
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

A indeksy z Podkarpacia przyjmujecie?

Pozdrawiam
Marek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

W poczekalni dostępne 1908UMZ z warszawskego Św. Andrzeja (kopie wtóropisów z APW- 0159_s162). Chcącym to zindeksować paczkę przygotuję:) Gdy indeksacja z weryfikacją: przygotuję takze arkusz:)
Ostatnio zmieniony czw 04 wrz 2014, 13:22 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Radosław.Konca

Sympatyk
Mistrz

Re: Geneteka -- materiały do indeksowania

Post autor: Radosław.Konca »

janden pisze:Z wielu różnych względów podjąłem decyzję o zaprzestaniu wysyłania przez administratorów "paczek" z materiałami do indeksowania.

W tym wątku możecie pomóc innym indeksującym w znalezieniu tych materiałów, podając jakie materiały są gdzie, do kogo się zwrócić itd.
Proszących o "paczki" będę kierował do tego wątku.

A nie może być po staremu?
Jak dotąd dobrym, choć nie zawsze aktualnym źródłem informacji o materiale do zideksowania i o tym, skąd go pozyskać, była podstrona "Zasoby w trakcie indeksacji". Kiedy chciałem coś zindeksować, to stamtąd zaczerpnąłem aktualny kontakt do dysponenta konkretnych zdjęć. Nie prościej zaktualizować tę listę? Wątek ze swej natury będzie obszerniejszy i wielostronnicowy, co utrudni przeszukiwanie - na liście była jedna strona i alfabetyczny porządek.

A wstęp do aktualizacji jakiś miesiąc wstecz powstał w innym wątku, więc jest od czego zacząć.

ukłony,

RK
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Radosław.Konca pisze:
janden pisze: Proszących o "paczki" będę kierował do tego wątku.
A nie może być po staremu?
Jak dotąd dobrym, choć nie zawsze aktualnym źródłem informacji o materiale do zideksowania i o tym, skąd go pozyskać, była podstrona "Zasoby w trakcie indeksacji". Kiedy chciałem coś zindeksować, to stamtąd zaczerpnąłem aktualny kontakt do dysponenta konkretnych zdjęć. Nie prościej zaktualizować tę listę? Wątek ze swej natury będzie obszerniejszy i wielostronnicowy, co utrudni przeszukiwanie - na liście była jedna strona i alfabetyczny porządek.

A wstęp do aktualizacji jakiś miesiąc wstecz powstał w innym wątku, więc jest od czego zacząć.
ukłony, RK
To dwie różne sprawy
1 zgłoszenie zamiaru indeksacji
2 pobranie ,,paczek" w celu indeksacji
Wątek powstał dzięki tym osobom ,które zajmują sie w tej chwili administrowaniem i usuwaniem zaległości.
Wszyscy wiedzą co mają robić ,tylko czasu mają niewiele (wszyscy pracują lub uczą się).
Może pomożesz ?
Waldemar
Radosław.Konca

Sympatyk
Mistrz

Waldemarze,

to, że czym innym jest zgłoszenie zamiaru indeksacji, a czym innym fizyczne pobranie plików, to nawet ja ogarniam.
Dalej jednak nie pojmuję, jak ma wyglądać nowa rzeczywistość.

Intencjonalnie trywializując i przerysowując: Czy jeśli napiszę do administracji, że chcę zindeksować parafię XYZ sprzed 1800 roku (czyli nieuchwytne w SzwA), to administrator nie wyśle mi pliku ani nie przekaże zgłoszenia dysponentowi konkretnych plików,tylko odeśle do niniejszego wątku, żebym w nim napisał apel do anonimowego wysyłacza o przesłanie albo poszukał sobie w obszernym pewnie za jakiś czas wątku,gdzie te pliki są?

Teraz po prostu pisze się do takiego dysponenta i plik spływa, więc "zysk" z nowego systemu w powyższym rozumieniu żaden, tym samym to chyba nie o to chodziło. Zatem o co?

Co do pomocy, to czego konkretnie potrzeba? Wszelką dystrybucję dużych plików apriorycznie wykluczam z przyczyn techniczno-formalnych (bez szerszero uzasadnienia - nie miejsce tu na propagowanie postaw antypaństwowych), przed innymi pracami wzbraniał się nie będę. Czasu umiem sobie wygospodarować sporo, a zasobów intelektualnych może mi jakoś wystarczy...

pozdrawiam,

Radek Konca
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Radek ,bez urazy :)
Podoba mi sie takie podejście.
Nie wypowiadam się w poruszonej sprawie (to działka
Tomka) ,a twoja deklaracja pomocy jest budująca :D
Dziękuję.
Waldek
Radosław.Konca

Sympatyk
Mistrz

WaldemarChorążewicz pisze:Radek ,bez urazy :)
Podoba mi sie takie podejście.
Nie wypowiadam się w poruszonej sprawie (to działka
Tomka) ,a twoja deklaracja pomocy jest budująca :D
Dziękuję.
Waldek
Waldek,
przecież się nie obrażam, tylko nie rozumiem sensu nowego rozwiązania (nadal). A przy okazji znalazło się coś do zrobienia, zatem realny efekt jest, a przynajmniej może być, czyli debata była konstruktywna.
pozdrawiam,
RK
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”