"Odcyfrowanie" metryki po polsku (cz.1)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
MonikaMaru

Prośba o pomoc w odczytaniu aktu (Konin)
A może ten dopisek świadczy o tym, że dziecko urodziło się siłami natury, bez pomocy położnej, której obowiązkiem było zgłoszenie urodzin. Dlatego zgłasza mieszkaniec domu.
Monika
Monika
-
Gabriela_Galińska

- Kontakt:
Prośba o pomoc w odczytaniu aktu (Konin)
Bardzo dziękuję za odczytanie i sugestie. Próbuję poszukać jakichś informacji o takich przypiskach "natura", ale dotychczas nic nie znalazłam. Ale pewnie można z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że ojcem dziecka był ten Paweł, bo gdyby był nieznany to wydaje mi się, że zgłaszającą byłaby osoba przyjmująca poród (taki przypadek miałam już w drzewie).
- kwroblewska

Re: Prośba o pomoc w odczytaniu aktu (Konin)
Na marginesie zapis natural -> naturalne --zaznaczono w ten sposób dziecko urodzone jako nieślubne,Gabriela_Galińska pisze:Bardzo dziękuję za odczytanie i sugestie. Próbuję poszukać jakichś informacji o takich przypiskach "natura", ale dotychczas nic nie znalazłam. Ale pewnie można z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że ojcem dziecka był ten Paweł, bo gdyby był nieznany to wydaje mi się, że zgłaszającą byłaby osoba przyjmująca poród (taki przypadek miałam już w drzewie).
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... lne#p80757
Urodziło się w domu Pawła B to zgłosił dziecko ale wcale nie musiał być ojcem.
Wg instrukcji dotyczącej zapisu metryk chrztu –
„Uważać będzie Pleban około Dzieci z nieprawego łoża urodzonych, ażeby Imię Oyca do Księgi Chrztu nie zapisywać… Imię Oyca zapisane być powinno gdy tenże sam się Oycem być dziecięcia oświadczy.”
___
Krystyna
-
MonikaMaru

Re: Prośba o pomoc w odczytaniu aktu (Konin)
Gabrysiu,
21.II.1830 w Koninie urodziła się Julianna Kukulska c. Andrzeja (23) i Magdaleny (20) z Wesołowskich niestety zmarła po trzech miesiącach. Prawdopodobnie ta Magdalena i Magdalena z nieślubnym dzieckiem jest tą samą osobą, więc aktu ślubu trzeba szukać między urodzinami tej dwójki dzieci. Jeśli wychodząca za mąż Marianna nosiła nazwisko Kukulska, to bardzo możliwe, że Andrzej K. był jej ojcem i przy akcie ślubu uznał ją za swoja córkę. To powinno w akcie ślubu zostać zapisane.
Monika
21.II.1830 w Koninie urodziła się Julianna Kukulska c. Andrzeja (23) i Magdaleny (20) z Wesołowskich niestety zmarła po trzech miesiącach. Prawdopodobnie ta Magdalena i Magdalena z nieślubnym dzieckiem jest tą samą osobą, więc aktu ślubu trzeba szukać między urodzinami tej dwójki dzieci. Jeśli wychodząca za mąż Marianna nosiła nazwisko Kukulska, to bardzo możliwe, że Andrzej K. był jej ojcem i przy akcie ślubu uznał ją za swoja córkę. To powinno w akcie ślubu zostać zapisane.
Monika
-
Gabriela_Galińska

- Kontakt:
Akt ślubu
Podejrzewam właśnie, że ślub Andrzeja Kukulskiego i Marianny Wesołowskiej nastąpił w 1829 r., ale tej księgi nie ma na Szukaj w Archiwach, więc wystąpiłam już z wnioskiem do AAD Włocławek o wykonanie skanu. Mam nadzieję, że odpowiedzą w miarę szybko 
-
Gabriela_Galińska

- Kontakt:
Akt ślubu
Dostałam już akt ślubu Andrzeja Kukulskiego i Marianny Wesołowskiej. Czy mogę ponownie prosić o pomoc w rozczytaniu - skany z tej parafii sprawiają mi szczególną trudność w rozcyfrowaniu :/
Link poniżej:
https://www.dropbox.com/s/6trsidrmalyfl ... 5.jpg?dl=0
Link poniżej:
https://www.dropbox.com/s/6trsidrmalyfl ... 5.jpg?dl=0
-
MonikaMaru

Akt ślubu
14. Konin
1. Konin 23.II.1829 o 5-ej po poł.
2. Wojciech Morkowski woźny przy Sądzie Pokoju pow. konińskiego i Jozef Lesiecki profesji szewskiej, po 29 lat mający, obaj z Konina
3. ANDRZEJ KUKULSKI, młodzian profesji szewskiej, z Konina, urodzony w Słupcy, s. Andrzeja Kukulskiego rzeźnika i Marianny z Włosińskich małż. w Słupcy zamieszkałych, 22 lata mający
4. MAGDALENA WESOŁOWSKA, c. małżonków Szymona Kukulskiego niegdyś kramarza już zmarłego i Agnieszki z Kozłowiczów w Koninie zamieszkałej, 18 lat mająca, urodzona i zamieszkała w Koninie
5. trzy zapowiedzi
6. zezwolenie ustne obecnych przy akcie rodziców pana młodego i matki panny młodej.
7.umowy nie zawarli
O dziecku nic nie ma. Może zmarło? A może to inna panna Wesołowska?
Pozdrawiam,
Monika
1. Konin 23.II.1829 o 5-ej po poł.
2. Wojciech Morkowski woźny przy Sądzie Pokoju pow. konińskiego i Jozef Lesiecki profesji szewskiej, po 29 lat mający, obaj z Konina
3. ANDRZEJ KUKULSKI, młodzian profesji szewskiej, z Konina, urodzony w Słupcy, s. Andrzeja Kukulskiego rzeźnika i Marianny z Włosińskich małż. w Słupcy zamieszkałych, 22 lata mający
4. MAGDALENA WESOŁOWSKA, c. małżonków Szymona Kukulskiego niegdyś kramarza już zmarłego i Agnieszki z Kozłowiczów w Koninie zamieszkałej, 18 lat mająca, urodzona i zamieszkała w Koninie
5. trzy zapowiedzi
6. zezwolenie ustne obecnych przy akcie rodziców pana młodego i matki panny młodej.
7.umowy nie zawarli
O dziecku nic nie ma. Może zmarło? A może to inna panna Wesołowska?
Pozdrawiam,
Monika
-
Gabriela_Galińska

- Kontakt:
Akt ślubu
Bardzo dziękuję za odczytanie! Wydaje mi się, że to musi być ta sama Wesołowska, bo ogólnie to nazwisko bardzo rzadko występuje w księgach w Koninie. Napisałam jeszcze do AAD we Włocławku, czy Marcjanna nie zmarła przypadkiem w 1829 r. W późniejszych latach nie doszukałam się jej aktu śmierci, więc to chyba musi być moja przodkini. No w każdym razie Magdalena musiała być obrotna dziewczyna albo szalenie ponętna, skoro urodziła w listopadzie, a już w lutym wyszła za mąż za innego. Nie traciła czasu 
-
MonikaMaru

Akt ślubu
Jeszcze taka myśl mi przyszła do głowy. Może to dziecko wychowywała babcia? Była wdową. Spróbuj poszukać w późniejszych latach w Koninie, czy gdzieś nie "wypłynęła" Marcjanna Wesołowska.
Monika
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Monika
Problem z odczytaniem - j. polski
Dzień dobry.
Może ktoś będzie w stanie odczytać rodowe nazwisko zmarłaej.
Akt nr 28
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,364484201
Pozdrawiam,
Margit
Może ktoś będzie w stanie odczytać rodowe nazwisko zmarłaej.
Akt nr 28
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,364484201
Pozdrawiam,
Margit
-
NikaModzelewska

Ja widzę "z Korbeckich".
pozdrawiam
Nika
pozdrawiam
Nika
Ostatnio zmieniony czw 09 paź 2014, 16:00 przez NikaModzelewska, łącznie zmieniany 1 raz.
- 33szuwarek

Agnieszka Zabrzykowa / Zabulska ?
Piotr
Piotr
Ja odczytuję:
Agnieszka Kasprzykowa c Józefa i Agnieszki z Korbeckich
Pozdrawiam
Elżbieta
Agnieszka Kasprzykowa c Józefa i Agnieszki z Korbeckich
Pozdrawiam