Zgórka Mateusz,Paweł,Józef - Bełzyce,Chodel,Majdan Skrzyniec

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

mariuszz

Zgórka Mateusz,Paweł,Józef - Bełzyce,Chodel,Majdan Skrzyniec

Post autor: mariuszz »

Witam- poszukuje wszelkich informacji na temat w/w - Józef ( pochowany z żoną Anielą w Beżlycach)był synem Pawła i Zofi z Kowalików (akt ślubu Chodel), Ojcem Pawła był Mateusz o którym nie wiemy nic po za tym że mógł się urodzić pomiędzy 1800-1815 i miał żonę z Ożogów lub Ożgów Mariannę. Njajbardziej interesujące mnie informacjie to :
1) Józef Zgórka - linie Zgórków po innych żonach - prawdopodobnie Bełżyce
2) Paweł Zgórka - akt zgonu- prawdopodobnie w zgon w parafii Chodel ( ur. 1834 parafia niewiadoma brak aktu urodzenia)
3) Mateusz Zgórka - akt zgonu- prawdopodobnie zgon w parafi Chodel ( ur 1800 - 1815 parafia niewiadoma)
- akt ślubu z Marianną z Ożogów lub Ożgów (około 1830 r. parafia niewiadoma)

z góry dziękuję za życzliwe spojrzenie i ewentualną pomoc
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

ZGÓRKA MATEUSZ,PAWEŁ,JÓZEF - BEŁZYCE,CHODEL,MAJDAN SKRZYNIEC

Post autor: Mirek.Kozak »

Parafie Chodel i Belzyce sa w szwa - rozumiem, ze juz wszystko przejrzales...
Jesli nie, to na co czekasz?
Slub Mateusza z Marianna byl w 1823 roku w Modliborzycach.
:-)
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
skorpion75

Sympatyk

Post autor: skorpion75 »

Paweł Zgórka brał ślub z Petronelą w Chodlu, a bynajmniej taki wpis widnieje tutaj:
http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php ... decade=187

Poza tym skoro przewija Ci się w nazwiskach Ożga/Ozga to może oznaczać, że przodkowie byli osadnikami i przywędrowali tu z Galicji.
mariuszz

Dziękuję, dotarłem i ja do tego ale nie widziałem tego rejestru - czy jest taki sam rejestr dotyczący zgonów i urodzin?
Co wędrówki z Galicji - jest to prawdopododobne, bo nie ma aktu chrztu Mateusza i Pawła w Chodlu, można więc przypuszczać ze rzeczywiście przywędrowali.
Petronela była drugą żoną Pawła, miał z nią dzieci : Jozefę, Stanisława,Francisza,Grzegorza i Karola (może jeszcze Agnieszka ale to nie jest pewna informacja)
skorpion75

Sympatyk

Mieszkasz może w Niedrzwicy? Blisko Majdanu Skrzynickiego jest Zalesie - dawniej Egersdorf, tam byli osadnicy. Choć nazwisko Ożga może sugerować okolice Kiełczewic. Moi przodkowie początkowo przez kilka lat mieszkali w okolicy Kiełczewic by po paru latach wylądować w Niedrzwicy "Na Górkach"
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

mariuszz pisze:Co wędrówki z Galicji - jest to prawdopododobne, bo nie ma aktu chrztu Mateusza i Pawła w Chodlu, można więc przypuszczać ze rzeczywiście przywędrowali.)
Nic bardziej błędnego, jeśli nie ma w Chodlu - to Galicja.
Mateusz Zgórka urodził sie 19 września 1796 roku w Wierzchowiskach, parafia Modliborzyce. Ojciec Antoni, matka Katarzyna.
Ślub z Marianną Ożóg w dniu 16 listopada 1823 roku w Modliborzycach.
Nazwiska Ożóg i Zgórka występują często w w Wierzchowicach, więc żadna Galicja i żadni osadnicy.
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
skorpion75

Sympatyk

Paweł zmarł w 1899 akt zgonu w Chodlu nr 152
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

W akcie zgonu jest napisane, że Paweł urodził się w Majdanie Skrzynieckim, czyli parafia Chodel.
mariuszz

ja nie znalazłem aktu urodzenia Pawła w Chodlu - data 1834 pochodzi z aktu slubu z Zofią Kowalikówną (1857). Pytanie o Modliborzyce: zy w aktach znajdują się jakieś ślady o rodzenstwie Mateusza, Antoniego? czy Mateusz miał inne dzieci poza Pawłem?

Znalazłem również ślad Zgurków(pewnie pisownia z rosyjskiego) w okolicach Tarnopola. I ponawiam Kwestie Agnieszki (zgon 1894) - kim była?
skorpion75

Sympatyk

mariuszz

czy w dokumentach modliborzyckich są jakieś akty dotyczące Mateusza i Antoniego?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”