Gdzie są akta Mojżeszowe

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

2ala030450

Sympatyk

Gdzie są akta Mojżeszowe

Post autor: 2ala030450 »

Temat:GDZIE SĄ AKTA MOJŻESZOWE? *

Od kilku miesięcy nie mogę się dowiedzieć, co stało się z aktami mojżeszowymi, które były w Poczekalni, gdzie ich szukać, do kogo napisać?. Pisałam do niemal każdej z osób zajmujących się indeksacją i digitalizacją z osobna, dostawałam odpowiedzi wymijające, jedna osoba odsyłała mnie do drugiej – jak gówniarza (mam wszystkie e-maile korespondencji). Przez kilka miesięcy na stronie Poczekalnia były: Ciechanów, Płońsk, Mława, nie wspomnę o mniejszych miejscowościach – wszystko na raz zniknęło, w związku z tym mam kilka pytań, na które jeśli ktoś z Państwa zna odpowiedź proszę o pomoc, bo pocztą pantoflową w Archiwum przekazuje się różnej wersji informacje – jedna ciekawsza od drugiej, a gdzie jest prawda?
1. Czy ta strona Poczekalnia jest prywatną stroną i komuś trzeba za korzystanie z tych akt płacić? Jeśli tak, to komu i ile? Może ktoś zna odpowiedź na to pytanie?
2. Czy na fotografowanie akt w Archiwach Państwowych osoby, które tam pracowały miały zgodę, jeśli tak to od kogo? Chciałabym wiedzieć, aby dobrze skierować pismo - będę pisała do Dyrekcji Archiwów Państwowych w tej sprawie.
3. Dlaczego nie zniknęły ze strony Poczekalnia inne akta, które do tej pory nie są jeszcze zindeksowane, a tylko mojżeszowe – komu tak bardzo na tym zależało?
4. Co mam odpowiadać osobom, które piszą do mnie z różnych części świata i pytają co z tymi aktami mojżeszowymi, które były w Poczekalni.
5. Muzeum Mazowieckie w Płocku przygotowuje od 2 lat materiały do albumu pt: "Żydzi Płoccy i ich korzenie" - to do wydania tej książki potrzebujemy dostępu do akt, które były w Poczekalni. Co najmniej dziwne byłoby, aby instytucja państwowa jaką jest Muzeum Mazowieckie czy Muzeum Żydów w Płocku miało jeździć po archiwach i przesiadywać tam tygodniami, skoro te akta są już sfotografowane za zgodą jednostki państwowej.
Na koniec dodam swoje żale – przez 10 lat każdemu, kto mnie poprosił o pomoc z różnych miejsc w Polsce i na świecie w AP i AD w Płocku nie odmówiłam, siadałam do taxi, jechałam, robiłam fotki, szukałam akt i wysyłałam, a teraz kiedy piszę do tych samych osób, którym pomagałam, a które są na "stanowiskach " przy digitalizacji są bezradne i głuche na moją prośbę. Bardzo mi przykro.
Pozdrawiam – Ala z Płocka
WM

Nieaktywny
Legenda

Gdzie są akta Mojżeszowe

Post autor: WM »

Brawo Alu!
Jak będziesz pisała do Dyrekcji AP nie zapomnij napisać, że ci wszyscy genealodzy to lenie niedouczone, bo indeksują powoli i jeszcze z błędami. Możesz dopisać, że chciwi, bo grosza skąpią na utrzymanie serwerów nawet o ograniczonej pojemności.
Z tym robieniem fotek od 10 lat w APach, to nie pisz, kłamczuszko, bo jeszcze 5 lat temu za samą próbę fotografowania wyrzucano mnie w Płocku, Mławie czy Pułtusku. Teraz i w AD Płock zaczyna się to samo. Jeszcze trochę wysiłku i punkt 3 twojej petycji też się ziści.
Wawrek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Alu z Płocka
A konkretnie: czego szukasz z ASC wyznania mojżeszowego?
z zasobu jakiego APu? Oddziałów?

Na początek sprawdź w http://metryki.genealodzy.pl/rejestry.php czy nie przeszły już do metryk

ostatni "dym zwiazany z Mławą" był zrobiony przez uzytkowniak, który nie zauważył USC gminy w metryki i w podobnym tonie ..no ciut delikatniej:) o poczekalni

Ja dostełem 4 maila "z różnycch" ..a gdzie tam z różnych ...z bardzo tych samych stron świata w bardzo agresywnym tonie. Wyjaśniłem dwie sytuacje (pokazując palcem gdzie toto szukane jest) i zero "dziękuję". Nie anagażyuj sie tak emoconalnie bez sprawdzenia konkretów - nie warto.

PS jedynym przypadkiem (ale to inna kategoria- moim zdaniem przekrazająca granice dobrych obyczajów) -"utajnienia mojżeszówki" jest działanie komercyjnej firmy afiliowonej przy religijnym związku wyznaniowym, które doprowziło do wstrzymania publikacji juz gotowych do ublikacji w metryki zdjęć z AP Radom. ALe nie będzie to długo trwało.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

wyjaśniło się? Wiadomo dokładnie o jakie zespoły chodzi, z jakich archiwów, przez kogo w ramach jakich umów fotografowane?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Co mogłem - sprawdziłem. Jedyny jednostki, które mogłyby być opublikowane, a czekają na decyzję "czy czekać na sprawdzenie materiału/czekac na publikację małżeństw" to aneksy mojżezowych małzeństw z Pułtuska (zespół 84). Nie jest to jednak materiał wykonany przez PTG, a przekazany przez Fundację Chrońmy Dziedzictwo z możliwością publikacji - jeśli ma byc szybciej zapraszam do współpracy.
Poza ww przypadkiem z dotychczasowych umów, o których wiem na tyle dużo, że mogę się wypowiadać (głównie umowy WZI, ale również częściowo PTG-APy) nie ma materiałów, które zostały zrobioen i nie są dostępne.
Bez szczegółow dalej nic nie zrobię. Co nie znaczy, że że na pewno zrobię, jak się dowiem o co chodzi i w pełnym zakresie.
Wyjasnienie jednak jest, moim zdaniem konieczne. W kazdym przypadku. Najgorsze to zotawić tak jak jest. "Oskarzenie" tak szeroko sformułowane, ze może dotyczyć kazdej aktywności w ramach (a nawet poza!) umów PTG.

Do tej pory chyba się udawało wyjasnić wszystkie "ale". Wymga to jednak czegoś więcej niż ogólników;(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”