Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu nazwiska
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
chołoniewski

Witam
Proszę pomóc mi rozszyfrować nazwisko ; jest wpis :Rozalia Dahl córka Michała i Apolonii ........ i właśnie jakie nazwisko z domu miała Apolonia.
Podaję link
Henryka Pulnarowicz c.Jana Chołoniewskiego i Rozalii Dahl archiwum Turka -Ukraina.jpg
Jurek
Proszę pomóc mi rozszyfrować nazwisko ; jest wpis :Rozalia Dahl córka Michała i Apolonii ........ i właśnie jakie nazwisko z domu miała Apolonia.
Podaję link
Henryka Pulnarowicz c.Jana Chołoniewskiego i Rozalii Dahl archiwum Turka -Ukraina.jpg
Jurek
-
Czarnecki_Andrzej

Brakuje trochę materiału porównawczego ( pierwsza litera ) ale będzie to chyba GAUS
Bylbym raczej za TAUS. Ta litera " G " bardziej podobna jest do litery " F " w imieniu Ferdynanda, a litera " F " od " T " rozni sie tylko poprzeczka w polowie jej wysokosci.
Zbyszek Maderski
Zbyszek Maderski
-
chołoniewski

-
Wiktor_Witek

Tews. To jest nazwisko wywodzące się z Plattdeutsch, bardzo popularne wśród mennonitów w Polsce.
Tutaj link z informacjami na jego temat: http://www.opplautdietsch.de/html/toews.html
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Tutaj link z informacjami na jego temat: http://www.opplautdietsch.de/html/toews.html
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Nazwisko TAUS rownierz wystepowalo w kujawsko-pomorskim,pomorskim, mazowieckim lacznie z Warszawa.
W pierwszych dwoch wojewodztwach, jak z historii wiadomo rownierz mieszkali niemieckiego pochodzenia.
Poza tym, inne jest laczenie liter W i S a inne liter U i S i w tym nazwisku jest to laczenie U i S
Zbyszek Maderski
W pierwszych dwoch wojewodztwach, jak z historii wiadomo rownierz mieszkali niemieckiego pochodzenia.
Poza tym, inne jest laczenie liter W i S a inne liter U i S i w tym nazwisku jest to laczenie U i S
Zbyszek Maderski
-
chołoniewski

znalazłem jeszcze jedną metrykę z tym nazwiskiem ,może będzie bardziej pomocna w porównaniu liter.
Jadwiga Dahl c Rozalii i NN archiwum Turka-Ukraina.jpg
Jadwiga Dahl c Rozalii i NN archiwum Turka-Ukraina.jpg
-
Joanna_Lewicka

T - nieulega watpliwosci,
A - jak wyzej, b. wyrazne,
U - jak wyzej,
S - moze byc mylace. Jest to jak ja to nazywam dlugie S uzywane czesto w tekstach lacinskich ( inni okreslaja je rowniez jako " laske apostolska ). Bardziej wyrazne jest to w poprzednim skanie. Oryginalnie, powinno schodzic ono ponizej tak jak to jest z literami j oraz y.
Tutaj linia nieprzerwana od U idzie w gore a po zrobieniu petli schodzi na dol skrecajac w lewo ,by po zrobieniu petli nastepnej przjsc
na strone prawa i opasc d dol.
Zbyszek Maderski
A - jak wyzej, b. wyrazne,
U - jak wyzej,
S - moze byc mylace. Jest to jak ja to nazywam dlugie S uzywane czesto w tekstach lacinskich ( inni okreslaja je rowniez jako " laske apostolska ). Bardziej wyrazne jest to w poprzednim skanie. Oryginalnie, powinno schodzic ono ponizej tak jak to jest z literami j oraz y.
Tutaj linia nieprzerwana od U idzie w gore a po zrobieniu petli schodzi na dol skrecajac w lewo ,by po zrobieniu petli nastepnej przjsc
na strone prawa i opasc d dol.
Zbyszek Maderski
-
Wiktor_Witek