Słownik biograficzny regionu częstochowskiego

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Joasiu,

czy mogłabym prosić o sprawdzenie nazwisk Chyła (Hyła) i Dolniak?

Pozdrawiam i z góry dziękuję,
Aneta
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Joanna_Lewicka »

Witaj, Anetko!
Jest notka z małym zdjęciem dotycząca pedagoga, działacza społecznego i miłośnika przyrody, który nazywał Władysław Hyla (1894 - 1966). Jeśli jesteś zainteresowana, chętnie zrobię dla Ciebie skan tej notki. Nazwisko Dolniak nie występuje.
Pozdrawiam -
Joanna
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Oczywiście jestem zainteresowana :)
Bardzo dziękuję,

Aneta
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Anetko, mówisz - masz :) .
Pozdrawiam -
Joanna
Perperuna

Sympatyk

Post autor: Perperuna »

Czy mogłabym prosić o sprawdzenie, czy w tym Słowniku pojawia się nazwisko Milanowski?
Bardzo z góry dziękuję :)
Wioletta
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Wioletto,
nie ma w Słowniku nikogo o nazwisku Milanowski...
Pozdrawiam -
Joanna
Perperuna

Sympatyk

Post autor: Perperuna »

Szkoda, ale bardzo dziękję za sprawdzenie i pozdrawiam
Wioletta
Tekla

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Tekla »

Proszę o sprawdzenie, czy wystepują nazwiska: Bojarski i Szczepański/ Szczepankiewicz.
Z góry dziekuję i pozdrawiam
Tekla
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj, Teklo!
Bojarskiego nie ma w "Słowniku, natomiast o Szczepańskich są dwie "mini-wzmianeczki":
1) Jan Józef Szczepański - był autorem opowiadań, które ilustrował Włodzimierz Tadeusz Ściegienny
2) I. Szczepańska - jest autorką "Pana Twardowskiego"- tytułową rolę w tej sztuce zagrał Eugeniusz Stanisław Lotar
Ot, tyle.
Pozdrawiam -
Joanna
Tekla

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Tekla »

Dziękuję Joasiu za dane, choć prawdę mówiąc, liczyłam, że dowiem się coś o ks. Pawle Szczepańskim, pochodzącym z okolicy, być może urodzonym w Żarkach. Dzięki za poświęcony czas. Pozdrawiam serdecznie Tekla
Awatar użytkownika
artio

Sympatyk

Re: Słownik biograficzny regionu częstochowskiego

Post autor: artio »

A to i ja po proszę o sprawdzenie nazwisk , moja linia z Częstochowy i okolic pochodzi i przyznam że bardzo mnie ciekawi czy o moich cosik się znajdzie a może i pchnie mnie w dalszym kierunku bo zastój w zbieraniu danych mam:

Nazwiska:
1. Palmowski Wiktor Jan ur. 1906 syn Jana i Antoniny zd. Konopki
2. Ewentualnie może coś będzie o jego ojcu: Jan Palmowsk ur 1874 syn Stanisława i Rzoalii zd. Korkusińska/Karkusińska
3.Konstanty Kluszewski 1912 syn Pawła i Konstancji zd. Tkacz - może coś o oojcu choć mniej prawdopodbne Paweł Kluszewszki 1864 syn Aleksandra i Marianny zd. Glińska
4. Malicki Filip 1880 - tu nie znam rodziców czekam na info z AP, żona Marianna Gryzlak (ur. 1888) ich syn Zygmunt Malicki 1919,
5. Nabiałek Marcin syn Franciszka i Marianny Nowak, lub Franciszek Nabiałek 1855 syn Ignacego i Antoniny Pala (rodzina Nabiałków jest duża wiem że urzędowali i nadal urzędują w Turowie k/Częwy - może jest o nich jakaś wzmianka :)

Przepraszam że tak zasypałam nazwiskami ale przyznać musze że mało osób na forum (lub mam pecha) wspomina o regionie Częstochowskim więc postanowiłam skorzystać z okazji :)
Pozdrwiam
Paulina

Sympatyk
Mistrz

Post autor: skapska_honorata »

Witaj Joanno. O Kazimierzu i Ignacym Błeszyńskim, poproszę o wiadomości. Mam kilkanaście aktów dotyczących Mariann Błeszyńskich. Teraz która może być Pani pra..babką, To trochę inna sprawa. Gdybym wiedziała jaka parafia i imiona rodziców. Aktu małżeństwa z Brzozowskim niestety nie mam. Może podam e-maila to wyślę swoje dane. honoratahuk@wp.pl Pozdrawiam Honorata
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

Joanna_Lewicka pisze:...stałam się szczęśliwą posiadaczką "Słownika biograficznego regionu częstochowskiego"... Może ktoś szuka osób zasłużonych dla Częstochowy i okolic? Chętnie zajrzę do swojego nowego nabytku.
Pozdrawiam -
Joanna
Bardzo bardzo proszę o podanie jakie lata obejmuje ów Słownik oraz czy występują tam nazwiska Kostkowski i Wolski. Byli tam. Ale czy w tym okresie? I czy się zasłużyli?
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Michał_Paweł

Sympatyk

Post autor: Michał_Paweł »

Witam, Pani Joanno,

czy mógłbym prosić o sprawdzenie nazwisk Augustynowicz, Poniewiera i Rabenda? Byłbym bardzo wdzięczny.
Awatar użytkownika
tomczyk

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: tomczyk »

Markowski_Maciej pisze:Witam,
Czy może znajdują się w Słowniku informacje o:
- Ryszardzie Zaruskim i jego wspólniku Chądzyńskim - razem prowadzili przed I Wojną Światową kilka firm w Częstochowie.
- Marianie Zaruskim - możliwe, że był urzędnikiem w Częstochowie - tak w każdym bądź razie napisano w akcie urodzenia mojej babci Wandy Smolińskiej z domu Zaruskiej.

Pozdrawiam
Maciej
Dopiero dziś trafiłem na Pana wpis.
Myślę, że trochę informacji znajdzie Pan w bibliotece Częstochowskich Genealogów:
http://www.genealodzy.czestochowa.pl/pl ... biblioteka

np. tu wymienia się "Zaruski i Sp. ul Ogrodowa 11" - http://www.genealodzy.czestochowa.pl/pl ... artdown/4/

w Przewodniku biograficznym cm. Kule jest wzmianka o Chądzyńskim,

pozdrawiam

J.T.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”