Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Pachliński_Paweł

Sympatyk
Adept

Post autor: Pachliński_Paweł »

Znam ten problem. Dlatego, postanowiłem nie marnować czasu i zająć się naprawdę genealogią. Własną. Niech inni mają tę satysfakcję i biją rekordy :).

kwroblewska pisze:
janden pisze:Jak pewnie zauważyliście, Geneteka to nie tylko kolejne dziesiątki i setki tysięcy rekordów.

Przez te wszystkie lata Geneteka ewoluowała. Dziś dostęp online do metryk wielu wydaje się oczywisty, ale baza Geneteki ma w sobie wiele śladów świadczących o tym, że tak w przeszłości nie było.

Wiele kontrowersji wywoływało zastępowanie istniejących indeksów nowymi. Ustalenie czy indeks wstawiony do bazy X lat temu został zrobiony z księgi przechowywanej w AP, AD czy w parafii nie jest wcale takie proste. Ale podjęliśmy się tego zadania, zaczynamy od woj. łódzkiego.

Każdego, kto jest gotów sprawdzić jedną lub kilka parafii, proszę o maila na adres Geneteki.

Od Was zależy czy Geneteka będzie Naszym Wspólnym Dziełem.
Maila z danymi o przechowywaniu ksiąg do indeksów- kwroblewska posłałam ale….

Aby uzupełnić o informację, w jakim archiwum są księgi zajrzałam do Geneteki – cóż to ja kiedyś zrobiłam dla tej bazy
i np. ASC Uniejów M lata 1856-1857 1862-1863 - tylko dla takiego zakres lat są indeksy.

13.01.2012
r Marta dodała do Geneteki Uniejów 1856-1857 M indeksowała Krystyna Wróblewska
19.03.2014 mziel dodał do Geneteki Uniejów 1856 M [UZ] indeksowała Aneta_72 i tej samej autorki są lata 1862-1863
Zdjęto punkty, to strata niewielka ale i nazwisko znika przy indeksach z 1856r, indeksy - tak wtedy było, dane spisywało się z czytnika. W GenBazie są skany można zajrzeć i doczytać szczegóły aktu.

I moje pytanie do Anety_72, dlaczego powieliłaś czyjąś pracę a nie zindeksowałaś lat których brak, a skany są w Genbazie chociażby 1858-1861 i 1863 az do 1875 – rozbudowując w ten sposób bazę i nadając ciągłość indeksom dla Uniejowa?

Pewnie wszystkie moje indeksy kiedyś tam robione będą podmienione i zniknę z Geneteki, i wypadnę ze wspólnego dzieła, przypuszczam, że nie tylko mnie to spotkało.
Po latach okaże się, że Geneteka zaczęła powstawać dopiero gdy skany były w GenBazie.

____
Krystyna
janden

Członek Honorowy
Mistrz

Re: Indeksacja a błędy

Post autor: janden »

kosinska_karolina pisze: Co do błędów w bazie... Mamy już pewne spostrzeżenia i wywołam tu jandena do odpowiedzi.
Zgłaszanie poprawek będzie rozwiązane przez formularz, podobnego typu co używany do zgłaszania zasobów w trakcie indeksacji. Ale to jeszcze trochę potrwa, tymczasem możemy rozpocząć poszukiwania osób, które będą weryfikowały prawdziwość zgłoszeń. Chętnych proszę o maila na adres Geneteki.

Wszelkie propozycje poważniejszych zmian (dodatkowe pola w bazie, możliwość komentowania w wynikach wyszukiwania itp.) to są sprawy nie do nas. Administratorzy nie mają uprawnień do zmiany struktury bazy.
kwroblewska pisze: Pewnie wszystkie moje indeksy kiedyś tam robione będą podmienione i zniknę z Geneteki, i wypadnę ze wspólnego dzieła, przypuszczam, że nie tylko mnie to spotkało.
Po latach okaże się, że Geneteka zaczęła powstawać dopiero gdy skany były w GenBazie.
Między innymi po to usiłujemy zidentyfikować źródła danych w indeksach, żeby bezwiednie nie podmieniać np. indeksów niepełnych zrobionych z ksiąg leżących na parafii na pełne, ale zrobione z AP.

Zgłaszają się do nas autorzy indeksów z czasów "przed Genbazą", którzy wyrażają chęć rozszerzania swoich indeksów. Przyjmujemy takie rezerwacje.
pozdrawiam
Tomek Turniak
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Geneteka - nasze wspólne dzieło

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Przerabialiśmy już ten temat.I uważam ,że jest już zamknięty.
Zajmijmy sie uporzadkowaniem tego co mamy w bazie.
Każda osoba która chce uzupełnić swoje indeksy o imiona rodziców może to zgłosić i wykonać.
Przez 3 dni uporządkowałem Rawę Mazowiecką.Podzieliłem na AD i AP.Dopisałem do poszczególnych lat autorów indeksów.Dzięki temu wyszło ,które lata można jeszcze zindeksować .A także jak uniknąć zdublowania pracy.
Nie marnujmy czasu ,to dobrze ,że wymieniamy indeksy na pełne ,dokładniejsze i lepsze.
Ciesze się ,że mogę cos zrobić dla innych osób.Każdy ma inną wizję genealogii.
To nie jest moja genealogia ,dla mnie to jest nasza genealogia.
Jeszcze raz poproszę o pomoc w uporzadkowaniu zasobu i zgłoszenie się
do Tomka.
Pozdrawiam
Waldek
Anetta_72

Sympatyk
Adept

Post autor: Anetta_72 »

kwroblewska pisze:
janden pisze:Jak pewnie zauważyliście, Geneteka to nie tylko kolejne dziesiątki i setki tysięcy rekordów.

Przez te wszystkie lata Geneteka ewoluowała. Dziś dostęp online do metryk wielu wydaje się oczywisty, ale baza Geneteki ma w sobie wiele śladów świadczących o tym, że tak w przeszłości nie było.

Wiele kontrowersji wywoływało zastępowanie istniejących indeksów nowymi. Ustalenie czy indeks wstawiony do bazy X lat temu został zrobiony z księgi przechowywanej w AP, AD czy w parafii nie jest wcale takie proste. Ale podjęliśmy się tego zadania, zaczynamy od woj. łódzkiego.

Każdego, kto jest gotów sprawdzić jedną lub kilka parafii, proszę o maila na adres Geneteki.

Od Was zależy czy Geneteka będzie Naszym Wspólnym Dziełem.
Maila z danymi o przechowywaniu ksiąg do indeksów- kwroblewska posłałam ale….

Aby uzupełnić o informację, w jakim archiwum są księgi zajrzałam do Geneteki – cóż to ja kiedyś zrobiłam dla tej bazy
i np. ASC Uniejów M lata 1856-1857 1862-1863 - tylko dla takiego zakres lat są indeksy.

13.01.2012
r Marta dodała do Geneteki Uniejów 1856-1857 M indeksowała Krystyna Wróblewska
19.03.2014 mziel dodał do Geneteki Uniejów 1856 M [UZ] indeksowała Aneta_72 i tej samej autorki są lata 1862-1863
Zdjęto punkty, to strata niewielka ale i nazwisko znika przy indeksach z 1856r, indeksy - tak wtedy było, dane spisywało się z czytnika. W GenBazie są skany można zajrzeć i doczytać szczegóły aktu.

I moje pytanie do Anety_72, dlaczego powieliłaś czyjąś pracę a nie zindeksowałaś lat których brak, a skany są w Genbazie chociażby 1858-1861 i 1863 az do 1875 – rozbudowując w ten sposób bazę i nadając ciągłość indeksom dla Uniejowa?

Pewnie wszystkie moje indeksy kiedyś tam robione będą podmienione i zniknę z Geneteki, i wypadnę ze wspólnego dzieła, przypuszczam, że nie tylko mnie to spotkało.

____
Krystyna
Witaj Krystyno,
zostałam wywołana do odpowiedzi więc odpowiadam, zgłosiłam się do indeksacji parafii Uniejów i poprzez Elizę i Martę otrzymałam pakiet skanów do indeksacji. Nikomu pracy nie odebrałam, poza tym indeksuję całość to jeśli chodzi o twoją uwagę że zindeksowałam te same roczniki. Lata 1856 czy 1862 lub 1863 były zrobione tylko małżeństwa (niestety o tym dowiedziałam się dopiero po wykonaniu swojej pracy przy okazji sprawdzania czegoś w bazie). Teraz jeśli chodzi o lata które wymieniłaś jest zrobiona całość tj. UMZ ze skanami (fakt mogłam pominąć M, ale nie pominęłam więc nie jest było w tym złej woli, myślę że raczej czyjeś niedopatrzenie). Nie przypisuję sobie niczyjej pracy i to nie ja dodaję indeksy do bazy. W tej chwili opracowuje dalsze roczniki Uniejowa (praca jest żmudna bo parafia spora, ale nie narzekam), poza tym indeksuję jeszcze inne parafie, wszystko zgodnie z tutejszymi zasadami zostało zgłoszone tam gdzie powinno. Może dzięki obecnym nowym "siłom sprawczym" nie będzie dochodziło do takich sytuacji.
Pozdrawiam,
Anetta.
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

Czy jest możliwe aby kolumnę Lp (liczba porządkowa) zastąpić kolumną daty?

Kolumna daty byłaby w postaci rosnącej od najstarszej do najnowszej.

Czy nie lepiej by się szukało w Genetece?

Pozdrawiam
Marek
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Geneteka ma być ułatwieniem do znalezienia aktu, czy wypisem wszystkich danych?
Data dotychczas była w uwagach i to było dobre, chociaż i tak uważam za zbyteczne - bo i po co to?

Niedługo będziecie narzekać, czemu nie ma podanej całej treści aktu - co do jednego znaku.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: igoriosso »

Odczytanie i wpisanie daty do arkusza to jakieś 5-10 sekund na rekord, natomiast liczbę porządkową w excelu można stworzyć jednym ruchem myszki dla całości w chwilę. W genetece generalnie szukamy nazwisk a nie dokładnej daty :)
IgorD.
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Ale w tej chwili są dwie kolumny dat - jedna pod nazwą rok, a druga data. Chyba o jedną za dużo. Lp też zdaje się być niepotrzebna. Czasem jedna z drugą stoją w sprzeczności!

Moim zdaniem byłoby to uproszczenie samego arkusza jak i strony internetowej.

Pozdrawiam
Marek
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Liczba porządkowa nie odnosi się do rekordów. Jest to jedynie liczba pomocnicza, kiedy np. chcemy przekazać komuś informację o rekordzie, a np. księgi nie miały numeracji, jednak przydaje się w momencie, kiedy druga osoba korzysta z tego samego adresu url.

Rok jest jednym z ważniejszych elementów, a nie ma potrzeby go z czymkolwiek łączyć, ani zamieniać.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Ale na samej stronie internetowej można zrobić opcję aby ustawić daną wyszukaną tabelę np. według kolumny "Rok".

O to mi chodzi - a nie zmianę arkusza czy strony.

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Pierwszy ro jest rokiem księgi. Druga data to data z aktu. Czasem do ksiąg są dopisywane zdarzenia odległe o 10 lat.
Pozdrawiam
Maciej
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: igoriosso »

sloniatko60 pisze:Ale na samej stronie internetowej można zrobić opcję aby ustawić daną wyszukaną tabelę np. według kolumny "Rok".
A to co innego, jeżeli chodzi o wyświetlanie wyniku wyszukiwania sam jestem za zmianami, teoretycznie wynik można by segregować wg każdej kolumny
IgorD.
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

próbuję sporządzić wykaz źródeł do moich indeksów - w związku z tym mam pytanie; jeżeli zindeksowałam całość np.z parafii Zambski czy Dzierżenin to część jest z AP Pułtusk a pozostałe roczniki AD Płock - czy mam to rozbijać na lata ? czy mam podać tylko AD bo AP już jest w uwagach .
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
kosinska_karolina

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kosinska_karolina »

Witaj Bogusiu,
tak, rozbij na lata jeśli możesz. Będzie to dla mnie bardziej przejrzyste. A info z uwag najwyżej wyciągnę.
Możesz wysłać bezpośrednio na mój adres: karolina.kosinska(at)genealodzy.pl

Pozdrawiam
Karolina
life_is_sweet

Genetyka – indeksy w bazie

Post autor: life_is_sweet »

Witam,

Niedawno zaczęłam korzystać z zasobów Genetyki. Okazały się bardzo pomocne w poszukiwaniach. Zauważyłam, że indeksy wyświetlane są na dwa sposoby: Imię ojca, Imię matki i Nazwisko matki są w odpowiednich kolumnach albo znajdują się w Uwagach, i że ma to wpływ na wyniki wyszukiwań.

Domyślam się że różnica wynika z jakiś zmian w szablonie albo we wprowadzaniu danych do bazy. Czy są jakieś plany aby ujednolicić zapis wszystkich indeksów?
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”