Pozdrawiam - Gośka
Odcyfrowanie metryki po polsku (cz.2)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
jakie to imię (j.polski)
W akcie urodzenia nr 8 czy ktoś może odczytać imię matki dziecka. http://szukajwarchiwach.pl/35/2024/0/1/26#tabSkany
Pozdrawiam - Gośka
Pozdrawiam - Gośka
jakie to imię (j.polski)
Marianna.
-----------------------------------------------------------
Zosia de domo Tyborowska.
Zosia de domo Tyborowska.
-
Haponiuk_Daniel

Odczytanie adnotacji z aktu zgonu (polski)
Witam,
Prosiłbym o odczytanie adnotacji nt. zgonu tejże osoby. Chodzi mi dokładnie o miejscowość zgonu. Chciałbym zobaczyć jaką Wy miejscowość widzicie w tym akcie, ponieważ przychodzi mi na myśl tylko jedna miejscowość, wręcz nieprawdopodobna, ale nie chcę na razie sugerować przed poznaniem waszej opinii.
http://imgur.com/J56Gn62
Pozdrawiam
Daniel
Prosiłbym o odczytanie adnotacji nt. zgonu tejże osoby. Chodzi mi dokładnie o miejscowość zgonu. Chciałbym zobaczyć jaką Wy miejscowość widzicie w tym akcie, ponieważ przychodzi mi na myśl tylko jedna miejscowość, wręcz nieprawdopodobna, ale nie chcę na razie sugerować przed poznaniem waszej opinii.
http://imgur.com/J56Gn62
Pozdrawiam
Daniel
-
Tomasz_Swierzb

A to nie jest podpis kierownika USC z 1965 roku??
Tomek
Tomek
-
Haponiuk_Daniel

O! O tym nie pomyślałem, ale ja niestety widzę nadal miejscowość Szczecin
Pisałem, że nieprawdopodobna, ponieważ odległość między Szczecinem, a miejscem pochówku tejże osoby wynosi ponad 800km.
Pozdrawiam
Daniel
Pozdrawiam
Daniel
-
Janina_Tomczyk

Witaj Danielu
Nie bardzo mogę doczytać się tej nazwy, ale Szczecin może być jeśli piszący "połknął" c. Są 3 miejscowości o tej nazwie i jedna jest w kujawsko- pomorskim koło Chodecza. Poza znanym Szczecinem w zachodniopomorskim jest także Szczecin niedaleko Głowna w łódzkim i tu mam taką historię, która może uwiarygodni także ten zgon w Szczecinie-mieście. Moja ciocia w 1968 roku pojechała z Głowna do Szczecina do rodzeństwa i tam zmarła na udar mózgu. Niestety tam musiałam ją pochować mimo, że chciała leżeć przy rodzicach w grobie w Głownie. Gdybym jednak mogła spełnić jej życzenie to zgon byłby w Szczecinie, ale grób w Głownie ok.600 km dalej.
Po tyle co mogę podpowiedzieć i pozdrawiam serdecznie
Janina
Nie bardzo mogę doczytać się tej nazwy, ale Szczecin może być jeśli piszący "połknął" c. Są 3 miejscowości o tej nazwie i jedna jest w kujawsko- pomorskim koło Chodecza. Poza znanym Szczecinem w zachodniopomorskim jest także Szczecin niedaleko Głowna w łódzkim i tu mam taką historię, która może uwiarygodni także ten zgon w Szczecinie-mieście. Moja ciocia w 1968 roku pojechała z Głowna do Szczecina do rodzeństwa i tam zmarła na udar mózgu. Niestety tam musiałam ją pochować mimo, że chciała leżeć przy rodzicach w grobie w Głownie. Gdybym jednak mogła spełnić jej życzenie to zgon byłby w Szczecinie, ale grób w Głownie ok.600 km dalej.
Po tyle co mogę podpowiedzieć i pozdrawiam serdecznie
Janina
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Danielu - sądzę, że mając rok zgonu i numer aktu możesz telefonicznie uzyskać potwierdzenie lub zaprzeczenie w USC miejscowości gdzie dokonano chrztu i od tego bym zaczęła a potem kolejno od największego Szczecina. Zawsze można było się starać o zgodę na przewiezienie zwłok i pochowanie w innym miejscu niż nastąpił zgon, choć wiązało się to z dodatkowymi kosztami.
Daj znać co ustalisz - Grażyna
Daj znać co ustalisz - Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
-
Worwąg_Sławomir

A gdzie jest to miejsce pochówku?
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
-
stanislaw_pikul

Re: Odczytanie adnotacji z aktu zgonu (polski)
IMHO jeżeli w dniu 30 października jest wystawiany akt zgonu nr 45 to raczej wyklucza Szczecin. Obstawiam iż zgon miał miejsce w parafii urodzenia.Haponiuk_Daniel pisze:O! O tym nie pomyślałem, ale ja niestety widzę nadal miejscowość SzczecinPisałem, że nieprawdopodobna, ponieważ odległość między Szczecinem, a miejscem pochówku tejże osoby wynosi ponad 800km.
Pozdrawiam
Stanisław
Stanisław
-
Haponiuk_Daniel

Re: Odczytanie adnotacji z aktu zgonu (polski)
Miejsce pochówku mieści się w obrębie gminy Raniżów w miejscowości Mazury.
Też ten numer mi nie pasował
Pozdrawiam
Daniel
Też ten numer mi nie pasował
Pozdrawiam
Daniel
- Kostkowski

W żadnym razie to na Szczecin nie wygląda. Ja bym zapytał w USC pod który miejsce zgonu podlega. Poza tym w wielu UG są tzw, koperty dowodowe. A w ogóle w małych UG znacznie łatwiej można uzyskać tego typu informacje, a nawet dostać ksero aktu.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Władysław Edward Kostkowski
-
Worwąg_Sławomir

- Kostkowski

-
Haponiuk_Daniel