Przetłumaczenie z łaciny- przyczyna zgonu
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Prośba o przetłumaczenie przyczyny zgonu
Witam,
przyczyna zgonu wpisana jest wyraźnie, ale... wedłgu słownika "dolor" to smutek
...
Wpis 187, Wesołek
http://szukajwarchiwach.pl/53/3554/0/1/ ... tMLO7J5VwQ
Pozdrawia
Kasia z Kierejewskich
przyczyna zgonu wpisana jest wyraźnie, ale... wedłgu słownika "dolor" to smutek
Wpis 187, Wesołek
Pozdrawia
Kasia z Kierejewskich
Justyna Wiśniewska, c. Adama, ur. ok. 1814;
Walenty Kierejewski, s. Jana, ur. ok. 1750
Ślub: Karol Fischer i Joanna/Krystyna Weiglin, przed 1818.
- kwroblewska

Re: Prośba o przetłumaczenie przyczyny zgonu
Tylko, że cały zapis przyczyny zgonu to -dolor capitis-kierejka pisze:Witam,
przyczyna zgonu wpisana jest wyraźnie, ale... wedłgu słownika "dolor" to smutek...
Wpis 187, Wesołek
co słownik http://medical-dictionary.thefreedictio ... or+capitis tłumaczy jako – ból głowy
___
Krystyna
Re: Prośba o przetłumaczenie przyczyny zgonu
Dziękuję Krysiu!
Także za link, przyda się!
Z pozdrowieniami
Kasia z Kierejewskich
Także za link, przyda się!
Z pozdrowieniami
Kasia z Kierejewskich
Justyna Wiśniewska, c. Adama, ur. ok. 1814;
Na co zmarlo to malenstwo?
Witam!
Szukajac aktow dotyczacym moich przodkow natknelam sie na ten oto zapis.
"Pusteli Rubentibus"
Dotyczy on smierci pierworodnego syna moich 4x pradziadkow. Z zapisu wnioskuje, ze prawdopodobnie chodzilo o odre lub rozyczke. (Pusteli/pastuli? wskazuje na wysypke, rubentibus troche przypomina rubella lub rubeola)
Czy kots byc moze ma jakies inne sugestie?
Dziekuje i pozdrawiam!
Kinga
http://s519.photobucket.com/user/vnukin ... y.png.html *
*Moderacja linku – zdjęcie jest za duże, rozciąga Forum (m.j.n)
Szukajac aktow dotyczacym moich przodkow natknelam sie na ten oto zapis.
"Pusteli Rubentibus"
Dotyczy on smierci pierworodnego syna moich 4x pradziadkow. Z zapisu wnioskuje, ze prawdopodobnie chodzilo o odre lub rozyczke. (Pusteli/pastuli? wskazuje na wysypke, rubentibus troche przypomina rubella lub rubeola)
Czy kots byc moze ma jakies inne sugestie?
Dziekuje i pozdrawiam!
Kinga
http://s519.photobucket.com/user/vnukin ... y.png.html *
*Moderacja linku – zdjęcie jest za duże, rozciąga Forum (m.j.n)
-
Janina_Tomczyk

Witaj Kingo
Jako przyczynę śmierci zapisano tam "czerwone krosty" bo taką stawiano diagnozę w XVIII wieku. Nie znano chorób tak jak współcześnie i nie możesz tak interpretować tego zapisu. Możesz domyślać się tylko jaka to mogła być choroba zakaźna ( we wszystkich tam widocznych rozpoznaniach jest ta sama przyczyna śmierci), ale jest więcej chorób np. szkarlatyna gdzie choroba przebiega z czerwoną wysypką. Jeśli chcesz dokładnie tłumaczyć takie akty zgonu to raczej zachowaj tylko oryginalny zapis, nawet dziwny z naszego, współczesnego punktu widzenia.
Pozdrawiam
Janina
Jako przyczynę śmierci zapisano tam "czerwone krosty" bo taką stawiano diagnozę w XVIII wieku. Nie znano chorób tak jak współcześnie i nie możesz tak interpretować tego zapisu. Możesz domyślać się tylko jaka to mogła być choroba zakaźna ( we wszystkich tam widocznych rozpoznaniach jest ta sama przyczyna śmierci), ale jest więcej chorób np. szkarlatyna gdzie choroba przebiega z czerwoną wysypką. Jeśli chcesz dokładnie tłumaczyć takie akty zgonu to raczej zachowaj tylko oryginalny zapis, nawet dziwny z naszego, współczesnego punktu widzenia.
Pozdrawiam
Janina
- kwroblewska

Nie prawdą jest że nie znano…..
W księdze par. Kodrąb 1770-1814 jest Wykaz ogólny przyczyn zgonu
Pustulis rubentibus – na ziarnicę i odrę
Niedawno ktoś cały wykaz- foto strony wstawił na forum trzeba poszukać
__
Krystyna
W księdze par. Kodrąb 1770-1814 jest Wykaz ogólny przyczyn zgonu
Pustulis rubentibus – na ziarnicę i odrę
Niedawno ktoś cały wykaz- foto strony wstawił na forum trzeba poszukać
__
Krystyna
-
Sawicki_Julian

Witam, to jest ten wykaz, podaję linka - Julian ;
http://www.genpol.com/Poradnik-GenPol-art44.html
-
Janina_Tomczyk

Re: Na co zmarlo to malenstwo?
No i co tu napisano? Pustula - bąbel , pryszcz! Gdzie ta odra, różyczka w XVIII wieku? Także mam wykazy dawnych chorób i tam nie ma różyczki lub odry. Ponadto nawet idiota wie, że różyczka i odra to zupełnie różne choroby!!!Sawicki_Julian pisze:Witam, to jest ten wykaz, podaję linka - Julian ;
Pani Wróblewska jak zwykle postanowiła nadal kwestionować wszystko co napiszę, nawet kosztem śmieszności.
Pozdrawiam
Janina
-
Sawicki_Julian

Droga Janino, wiem ze wszystkie Janinki to mądre kobiety, a tu przypomnę zasadę ; milczenie jest złotym, popatrz kto tu pisze, emeryt z polski, lub Polak z zagranicy ; pozdrawiam - Julian
-
Janina_Tomczyk

Drogi JulianieSawicki_Julian pisze:Droga Janino, wiem ze wszystkie Janinki to mądre kobiety, a tu przypomnę zasadę ; milczenie jest złotym, popatrz kto tu pisze, emeryt z polski, lub Polak z zagranicy ; pozdrawiam - Julian
Wiem kto pisze ten post i o co pyta więc udzieliłam dokładnej odpowiedzi, tak jak brzmiało rozpoznanie choroby będącej przyczyną śmierci. Jak zwykle pani Wróblewska neguje moje tłumaczenie i wypisuje brednie o ziarnicy połączonej z odrą jako rozpoznania stawianego przez księdza w XVIII wieku w Polsce. Nie będę milczała gdy ktoś powołuje się na jakieś wykazy i ty ten wykaz opublikowałeś więc dlatego go zacytowałam.
Jeśli się przeczyta historię chorób zakaźnych to dopiero wynalezienie mikroskopu umożliwiało dokładniejsze badania i stawianie diagnoz. Pierwsze dokładniejsze opisy chorób pojawiły się pod koniec XVII wieku w Londynie, ale w Polsce nie mieli jeszcze o tym pojęcia. Ponadto zauważę najistotniejszą sprawę: PRZYCZYNY ZGONÓW ZAPISYWALI I STAWIALI NA PODSTAWIE RELACJI RODZINY KSIĘŻA, A NIE LEKARZE!!!
Proszę jeszcze raz usilnie Panią Wróblewską by przestała negować tylko z zasady wszystko co ja napiszę. Jej opinia o mojej wiedzy mnie nie interesuje, ale ośmiesza się i wprowadza w błąd pisząc, że w tych aktach zgonu jest przyczyną zgonu ziarnica i odra. Tam jest jak byk:CZERWONE KROSTY!!!
Pozdrawiam
Janina
Janina ma rację, mam metryki swoich przodków, z początku 18w. i tam jest napisane zmarł na krosty i nigdzie nie ma napisane odra lub ziarnica i jeszcze dodam że w akcie z 1808r. przyczyna zgonu była podana,,zmarła na starość,, więc jak pisze Pani Krystyna jest to ogólna przyczyna zgonu, nawet bardzo ogólna.
Pozdrawiam Andrzej.
Pozdrawiam Andrzej.
-
Janina_Tomczyk

Witaj AndrzejuAndrzejG pisze:Janina ma rację, mam metryki swoich przodków, z początku 18w. i tam jest napisane zmarł na krosty i nigdzie nie ma napisane odra lub ziarnica i jeszcze dodam że w akcie z 1808r. przyczyna zgonu była podana,,zmarła na starość,, więc jak pisze Pani Krystyna jest to ogólna przyczyna zgonu, nawet bardzo ogólna.
Pozdrawiam Andrzej.
Dziękuję za ten głos rozsądku i pozdrawiam. Dodam także, że jeszcze w 1828 roku zapisywano w wielkopolskich aktach zgonu przyczyny powołując się na diagnozę osoby zgłaszającej zgon, zwykle z rodziny zmarłego. Na przykład w mojej rodzinie zmarło dziecko na febrę, ale tu tak jak w XVIII wieku chodziło o gorączkę, a nie o chorobę o takiej nazwie. Bardzo częstą przyczyną zgonu kobiet po porodzie była "zgniła gorączka" i też tak należy tłumaczyć taki akt, a nie wymyślać jaka współczesna choroba tu pasuje. Jeśli chcemy zachować sens i styl pisania dawnych metryk oryginalnych ,to nie należy uwspółcześniać tłumaczeń i dopowiadać to czego tam nie ma.
Pozdrawiam serdecznie
Janka
- kwroblewska

Julianie, to nie jest ten wykaz. Napisałam jakich lat, że pochodzi z ksiag par. KodrąbSawicki_Julian pisze:Witam, to jest ten wykaz, podaję linka - Julian ;
I wygladał tak

Janino, nie rozumiem czego się mnie ciągle czepiasz!!!Janina_Tomczyk pisze:No i co tu napisano? Pustula - bąbel , pryszcz! Gdzie ta odra, różyczka w XVIII wieku? Także mam wykazy dawnych chorób i tam nie ma różyczki lub odry. Ponadto nawet idiota wie, że różyczka i odra to zupełnie różne choroby!!!
Pani Wróblewska jak zwykle postanowiła nadal kwestionować wszystko co napiszę, nawet kosztem śmieszności.
Pozdrawiam
Janina
W akcie nie występuje tylko Pustulis ale jest jeszcze opisanie dokładniejsze -
tak wtedy w XVIIIw tłumaczono zapis Pustulis rubentibus - na ziarnicę i odrę i taki zapis występuje w akcie podanym przez Kingę i o wyjaśnienie całego zapisu pyta. I takie wyjaśnienie podałam z podaniem dokumentu skąd zaczerpnęłam informację.
Ja opieram się na dokumentach, z XVIIIw pochodzi ten wykaz podobnie jaki Kingi metryka.Janina_Tomczyk pisze: Jeśli chcemy zachować sens i styl pisania dawnych metryk oryginalnych ,to nie należy uwspółcześniać tłumaczeń i dopowiadać to czego tam nie ma.
Jeśli masz wykazy dawnych chorób i tam nie ma rózyczki czy odry to proszę zaprezentuj, obyśmy nie pozostawali w niewiedzy/idioci, my się czegoś douczymy, ale koniecznie podaj źródło danych, najlepiej w postaci zdjęcia.
___
Krystyna
-
Sawicki_Julian

I być tu mądry, ile księży tyle nazw i ile słowników tyle znaczeń tego samego słowa. Na Śląsk w czasach PRLu pojechało do kopalni dwóch kolegów z jednej wsi, był wypadek w kopalni i ten żyjący kolega napisał do rodziców tego kolegi co zginął i by nie bardzo było straszne napisał taki telegram ; jest dobrze, przyjeżdżajcie na pogrzeb, pozdrawiam - Julian