Nazwisko: Pszczółkowski Jan
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=763&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Witam.
Jezeli Pani jest corka Genowefy Makowskiej z domu Pszczolkowska corka Jana Pszczolkowskiego to moj ojciec Stefan Pszczolkowski jest synem Jana Pszczolkowskiego zmarlego w 20,02,1938 w Wolominie, i mial syna Czeslawa z pierwszego malzenstwa.Oraz 6 dzieci z drugiego matzenstwa.
O ile sie to zgadza to prosze o kontakt, prosze o podanie telefonu stacjonarnego to uzupelnimy inne historie rodzinne.
Adres mailowy skype andrepsz
Pozdrowienia
Andrzej Pszczolkowski
Jezeli Pani jest corka Genowefy Makowskiej z domu Pszczolkowska corka Jana Pszczolkowskiego to moj ojciec Stefan Pszczolkowski jest synem Jana Pszczolkowskiego zmarlego w 20,02,1938 w Wolominie, i mial syna Czeslawa z pierwszego malzenstwa.Oraz 6 dzieci z drugiego matzenstwa.
O ile sie to zgadza to prosze o kontakt, prosze o podanie telefonu stacjonarnego to uzupelnimy inne historie rodzinne.
Adres mailowy skype andrepsz
Pozdrowienia
Andrzej Pszczolkowski
-
Sokolnicki_Krzysztof

- Kontakt:
Witam, jeśli to was zainteresuje to moja babcia Leokadia pochodzi Pszczółkowskich jest córką Leonarda syna Tomasza Adama Pszczółkowskiego i Marcjanny Ulatowskiej. Jeśli jest to jakieś pokrewieństwo proszę o kontakt.
Z poważaniem, Krzysztof Sokolnicki
Witam,Szukam informacji gdzie urodziła sie babcia Paulina Chudoń gdzie brali ślub i gdzie zmarła.
Paulina Chudoń albo Hudon ur1892 zm 1917-1920 gdzie?
Dziadek mial na imię Jan Pszczółkwski ur 20,02,1887 Grochów zm 20,02,1938 w Wolominie
miali 5 dzieci, córke Krystynę 1908-9 zm ? córke Eugienie Makowska 2,2, 1909 zm. 17,04,1949 Wołomin syna Stefana 7,06,1913 zm, 20,07,1982 w Szczecinie, córke Irenę 1913 zm 1914 w Grochowie syny Czesława 23,03,1916 zm 2,04,1985 w Kowarach. Podejrzewam ze pradziadek pochodzil z Grochowa Szlacheckiego powiat Sokolow Podlaski olbo okolic. Prosze o wiadomosc o ile ktos ma informacje na ten temat.
Pozdrowienia
Andrzej Pszczolkowski
Paulina Chudoń albo Hudon ur1892 zm 1917-1920 gdzie?
Dziadek mial na imię Jan Pszczółkwski ur 20,02,1887 Grochów zm 20,02,1938 w Wolominie
miali 5 dzieci, córke Krystynę 1908-9 zm ? córke Eugienie Makowska 2,2, 1909 zm. 17,04,1949 Wołomin syna Stefana 7,06,1913 zm, 20,07,1982 w Szczecinie, córke Irenę 1913 zm 1914 w Grochowie syny Czesława 23,03,1916 zm 2,04,1985 w Kowarach. Podejrzewam ze pradziadek pochodzil z Grochowa Szlacheckiego powiat Sokolow Podlaski olbo okolic. Prosze o wiadomosc o ile ktos ma informacje na ten temat.
Pozdrowienia
Andrzej Pszczolkowski
Ostatnio zmieniony wt 05 paź 2010, 16:34 przez andrepsz, łącznie zmieniany 2 razy.
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Szukając Pszczółkowskich zacząłbym od kontaktu ze znawcą tematyki szlachty mazowieckiej autorem stron http://akson.sgh.waw.pl/~apszczol/ http://akson.sgh.waw.pl/~apszczol/maz.htm Adamem Pszczółkowskim. Adres mailowy na cytowanej stronie.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
Pozdrawiam,Adam Pszczółkowski:
A zatem Marceli Pszczółkowski z Czaplic Wielkich (*1865 Pszczółki-Czubaki), to syn Piotra Pawla i Teofili Smoleńskiej, wnuk Adama i Franciszki z Pszczółkowskich, prawnuk Mateusza i Marianny z Kołakowskich, praprawnuk Kacpra i Marianny z Załęskich, 3 razy pra Antoniego i Ewy z Zakrzewskich, 4 razy pra Jana i Zofii ze Ślaskich, 5 razy pra Tomasza (a dalej bedzie jak wklepie notatki do kompa - ale mam to zestawione do sredniowiecza).
Żona Marcelego Czaplickiego - Urszula Waśniewska, wdowa po Aleksandrze Borowym (patrz moja monografia Borowych)
Natomiast Tomasz Adam Pszczolkowski z Ulatowa-Sławogóry (*ok.1839) to syn Franciszka z Pszczolek-Czubak i Marianny z Gadomskich, wnuk Pawla i Franciszki z Krajewskich, prawnuk zas wyzej wymienionych Kacpra i Marianny Załęskich.
Wiec obaj panowie sa bliskimi i kuzynami ze starozytnego krza Bladziakow rodu Pszczolkowskich
Tenze Kacper Pszczolkowski mial 6 synow, wiec i nie dziwota, ze 75% zyjacych wspolczesnie Pszczolkowskich od niego pochodzi. Pozostale krze - Narogich, Strusinow (vel Bonifacakow), Figurkow, Kalatkow, Wionczykow sa dzis bardzo nieliczne.
Na zachętę kilka wypisów z ksiąg wieczystych z AGAD:
1752, CGW, sygn.126, k.215; #Antoni Pszczółkowski, syn +Jana i jego żona Ewa Zakrzewska darują Kacprowi Pszczółkowskiemu, synowi swemu połowę swych części we wsi Pszczółki-Czubaki. Następnie Ewa z Załęskich, żona tegoż Kacpra Pszczółkowskiego, zastawia Franciszkowi Mostowskiemu, całe swe części we wsi Grzybowo-Rukały na 3 lata za 300 złp. w dukatach. A Kacper zapisuje te pieniądze na swych dobrach.
A to na Gwiazdkę
1753, CGW, sygn.127, k.127; #Kacper Pszczółkowski, syn +Antoniego zapisuje Mariannie Załęskiej, córce +Jana i +Franciszki z Wąsowskich 100 złp. posagu. Następnie małżonkowie ci zastawiają Maciejowi Załęskiemu, synowi +Józefa części wsi Wieczffnia na 3 lata za 100 tynfów.
1792, PZW, sygn.41, k.089; #Bonawentura i Benedykt Miłoszewscy skarżą się przeciwko: Stanisławowi, ojcu, Mateuszowi i Rochowi, synom, Wawrzyńcowi, ojcu, Dominikowi, synowi, wszystkim Morawskim, Janowi, ojcu, Pawłowi, synowi, Antoniemu, ojcu, Andrzejowi i Piotrowi, synom, Adamowi, Kacprowi, ojcu, Jakubowi, Pawłowi, Kajetanowi i Mateuszowi, synom, wszystkim Pszczółkowskim, Piotrowi Żebrowskiemu, tudzież uczciwemu Jakubowi Podlasinowi, słudze wyżej wymienionego Jana Pszczółkowskiego, Janowi słudze wyżej wymienionego Piotra Żebrowskiego i Szczepanowi Borkowskiemu, iż nie grodzą oni płotów, a żalącego się płoty rozbierają i palą, czynią szkody w zbożach i łąkach swemi inwentarzami.
AAP
Marta
Nie wiem czy to zdarzyło się również przed Swiętami ale kilka lat temu utknąłem w parafii Zielona Ciechanowska na Zofii z Pszczółkowskich, ur. około 1790 w Milewie Rączkach, żony Jana Grabowskiego z Grabowa Gęsi.
Zielona jest trudną do badania parafią. Niewiele metrykali z XVIII-go wieku zachowało się w AD w Płocku.
No więc utknąłem ale przypomiałem sobie o stronie Adama Pszczółkowskiego i po prostu napisałem do niego pytając się o Pszczółkowskich, właścicieli części Milewa Rączek.
Pan Adam wspaniałomyślnie podzielił się swoimi notatkami przy okazji udowadniając jak bardzo w badaniach genealogicznych ważne są dokumenty sądowe. Bez nich, badania takich parafii jak np Zielona nie są wprost możliwe.
Szkoda, że AGAD nie rozpoczął do tej pory digitalizacji tych cennych dla historyków dokumentów. Marnieją one z każdym rokiem.
Ciągle wdzięczny p. Adamowi
Przemek Kisielewski
Zielona jest trudną do badania parafią. Niewiele metrykali z XVIII-go wieku zachowało się w AD w Płocku.
No więc utknąłem ale przypomiałem sobie o stronie Adama Pszczółkowskiego i po prostu napisałem do niego pytając się o Pszczółkowskich, właścicieli części Milewa Rączek.
Pan Adam wspaniałomyślnie podzielił się swoimi notatkami przy okazji udowadniając jak bardzo w badaniach genealogicznych ważne są dokumenty sądowe. Bez nich, badania takich parafii jak np Zielona nie są wprost możliwe.
Szkoda, że AGAD nie rozpoczął do tej pory digitalizacji tych cennych dla historyków dokumentów. Marnieją one z każdym rokiem.
Ciągle wdzięczny p. Adamowi
Przemek Kisielewski
-
Sokolnicki_Krzysztof

- Kontakt: