Geneteka - oficjalny komunikat

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

WPawlica pisze:Popieram, najlepiej zorganizowac takie spotkanie w Łodzi.
Pozdrawiam osobę o niku JadwigaIV za cenne uwagi dla indeksujących!

WPawlica
:D
Dobre rady nie wystarczą, dobrze byłby, gdyby ci co mają tyle uwag łacznie z pietnowaniem publicznym na forum, sami brali udział w indeksacji, do której będziemy mieć nieograniczone zaufanie, ale czy tak jest? Przypuszczam, że tylko żerują na pracy innych.

__
Krystyna - indeksująca łodzkie
Awatar użytkownika
MarylaW.

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MarylaW. »

Witam.
Ja również pragnę podziękować Marcie - choć nigdy się nie spotkałyśmy,(a korespondencję mam od 2009 r.) to pracowało się z Tobą Marto wspaniale,zawsze mogłam liczyć na Twoją odpowiedź, bo przecież sama zindeksowałaś ogrom aktów i znasz problemy.Może się spotkamy w Brzegu jak poleca Waldek? Życzę powodzenia i jeszcze raz dziękuję za wieloletnią współpracę.
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
solo

Sympatyk

Post autor: solo »

Marta,dziekuje bardzo.Zycze pomyslnosci w wszystkim co zrobi w przyszlosci
Solo
Awatar użytkownika
Paula257

Sympatyk
Adept

Post autor: Paula257 »

Rutar pisze:Witam wszystkich :)

Mam ogromna prośbę a nawet kilka::
-Proszę się trzymać kolejności kolumn w tabelkach do indeksowania
-Proszę nie dodawać dodatkowych kolumn
-Proszę pamiętać o .jpg w kolumnie z plikami
- Jak ktoś piszę daty to proszę trzymać się RRRR.MM.DD

Tu chodzi przede wszystkim o to by szybko i sprawnie wszystko szło.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę spokojnego poniedziałku.

Artur Godlewski
Moge wymazac niepotrzebne (nieuzupelnione) kolumny, czy zostawic wszystko tak jak jest w szablonie?
Dziekuje z gory za odpowiedz
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kasiek »

Paula257 pisze: Moge wymazac niepotrzebne (nieuzupelnione) kolumny, czy zostawic wszystko tak jak jest w szablonie?
Dziekuje z gory za odpowiedz
Prosze zostawiac tak jak jest w szablonie.
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
BasiaR

Sympatyk
Mistrz

Post autor: BasiaR »

Nazwisko SZACHSZNAJDER występuje w Parafii Grabów. Pozdrawiam BasiaR
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kasiek »

BasiaR pisze:Nazwisko SZACHSZNAJDER występuje w Parafii Grabów. Pozdrawiam BasiaR
Basiu,
Przyznam, ze nie szukalam tego nazwiska w Grabowie.
Dziekuje Ci bardzo za informacje.
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
kosinska_karolina

Sympatyk
Mistrz

Geneteka - woj.mazowieckie

Post autor: kosinska_karolina »

Witajcie,

miło mi poinformować, że wszystkie pliki zaległe z województwa mazowieckiego są już w bazie, i te co dostałam na dniach też.
Proszę sprawdźcie czy coś nie umknęło. Brakuje tylko Lekowa, Brzózy i 2 cyrkułów (wszystkie w trakcie weryfikacji).

Proszę również, aby trzymać się tego:
http://geneteka.genealodzy.pl/jak-indek ... p?lang=pol

Zwracam w szczególności uwagę na datę, że OBOWIĄZUJĄCY format to RRRR.MM.DD
Przykład: 3 maja 1859, to 1859.05.03 a NIE 1859.5.3
Jeśli chcecie przyśpieszyć pracę, to proszę piszcie przy przesyłaniu pliku skąd są materiały (AP, AD, parafia) - to się tyczy tylko osób, którym materiał przydzieliła jeszcze Marta.
I prośba - nazywajcie pliki. Ściągam na dysk i mam potem pliki nazwane indeksy, indeksy1, indeksy2...Poprawnie nazwany plik to "nazwa parafii_czego dotyczy(UMZ)_przedział czasowy" czyli np. Żuków_U_1845-1859

A teraz ogłoszenie:
Zaczęłam nanosić poprawki w "Zasoby w trakcie indeksacji" w województwie mazowieckim (z Warszawą)
Proszę wszystkich, którzy obecnie indeksują, lub skończyli indeksowanie, żeby sprawdzili czy istnieją w "zasoby w trakcie indeksacji". W obu przypadkach proszę o kontakt (tytuł maila "zasoby i nazwa parafii") i potwierdzenie, że indeksujecie albo, że materiał jest już umieszczony w genetece. Szybciej dojdzie tam do porządku.

I kolejne:
Proszę wszystkich również o kontakt na maila, którzy zgłosili się do indeksowania z woj. mazowieckiego a do dziś nie uzyskali żadnej odpowiedzi...Tytuł maila "nazwa parafii - indeksacja"

Zapomniałam dopisać, że proszę też pisać, jeśli są materiały wasze w genetece a nie posiadają one oznaczenie Z (czyli zasobu), i wiecie skąd one są AP/AD/parafia, to też proszę o kontakt w tytule maila "parafia - dopisanie zasobu"

Proszę przesyłajcie wszystko na maila: karolina.kosinska (at) genealodzy.pl

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina
Rutar

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Rutar »

Witam,

Niestety z powodu obowiązków zawodowych muszę ZREZYGNOWAĆ z funkcji administratora Geneteki woj. łódzkiego. Do czasu znalezienia nowej osoby będę pełnił swoją funkcję tak jak dotychczas. Jak ktoś chętny proszę się zgłaszać do administratora Geneteki.

Pozdrawiam,

Artur Godlewski
kosinska_karolina

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kosinska_karolina »

Witajcie,

Dziękuję za wszystkie otrzymane maile. Na wszystkie odpowiem, ale przyjęłam zasadę: dokonuję zmiany, odpowiadam na maila, aby się nie pogubić, a jest ich naprawdę sporo.
Jeszcze mam malutką prośbę. Jak piszecie w sprawie dopisania do waszych indeksów literki "Z" jak zasób, proszę podawajcie swój nick lub ID. Będzie mi tak wydajniej pracować. Czasami pracowaliście w zespołach, więc tych ID jest więcej....

Pozdrawiam serdecznie
Karolina
Awatar użytkownika
Artur_Gorzelak

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Artur_Gorzelak »

@kasiek, u mnie kilka osób o tym nazwisku się pojawia, może są spokrewnieni?
www.szkic.home.pl/Kautz/index.html
Pozdrawiam - Artur Gorzelak
awesome

Post autor: awesome »

A nie może być po staremu?
Jak dotąd dobrym, choć nie zawsze aktualnym źródłem informacji o materiale do zideksowania i o tym, skąd go pozyskać, była podstrona "Zasoby w trakcie indeksacji". Kiedy chciałem coś zindeksować, to stamtąd zaczerpnąłem aktualny kontakt do dysponenta konkretnych zdjęć. Nie prościej zaktualizować tę listę? Wątek ze swej natury będzie obszerniejszy i wielostronnicowy, co utrudni przeszukiwanie - na liście była jedna strona i alfabetyczny porządek.
Sumer
Sandra_Lauer

Nieaktywny

Re: Geneteka - woj.mazowieckie

Post autor: Sandra_Lauer »

Chyba czegoś nie zrozumiałaś z tą literką Z.
Nie chodzi o to, kto ma zdjęcia, tylko z jakich ksiąg zostały zrobione.
kosinska_karolina pisze:jeśli są materiały wasze w genetece a nie posiadają one oznaczenie Z (czyli zasobu), i wiecie skąd one są AP/AD/parafia, to też proszę o kontakt w tytule maila "parafia - dopisanie zasobu"
Sandra
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”