Herbarz Białoruskiej szlachty tom 3 litera W?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
Witam,
Czy ktoś ma jakieś informacje kiedy ukaże się tom 3 Herbarza Białoruskiej Szlachty? Tom 1 to A, tom 2 to B, więc czy tom 3 to będzie W?
Pozdrawiam
Piotr
Czy ktoś ma jakieś informacje kiedy ukaże się tom 3 Herbarza Białoruskiej Szlachty? Tom 1 to A, tom 2 to B, więc czy tom 3 to będzie W?
Pozdrawiam
Piotr
-
Pawel_Jurewicz

Miał wyjść w zeszłym roku ale o ile wiem dotąd się nie pokazał 
Paweł j
Paweł j
HERBARZ SZLACHTY BIAŁORUSKIEJ T.3 Litera "W" Na tej stronie, poniżej lista nazwisk - Tom III. Nazwiska na literę "W" ...
Ostatnio zmieniony śr 26 lip 2017, 21:23 przez łowczy, łącznie zmieniany 2 razy.
Julianie spokojnie, ta książka ma taki tytuł, a strona jest super, był tutaj cały wątek o tych herbarzach. W tomie na literę B są np. Bohusze i już 100 lat temu moja babcia (jako dziecko) widziała ich tak: "I jeszcze jednych krewnych sobie przypomniałam, to była rodzina Babki, nazywali się Bohusze, bo Babka była Bohusz z domu, to byli młodzi ludzie, było ich dwóch, ale mówili po rosyjsku, może trochę po litewsku, bo to byli Litwini, ubrani byli po rosyjsku, mieli takie bluzy na wierzch wyłożone".
Łucja
Łucja
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
To jest już III tom tej ważnej publikacji, mocno niepełnej, lecz ważnej. Nie wiem tylko dlaczego nie ma oficjalnej strony wydawnictwa. I szkoda, że pominięto tak ważne rody dla historii Ziemi Grodzieńskiej jak Wołkowiccy czy Wolmerowie. Ciekawe, że redaktorem naukowym jest sam prof. Andrzej Rachuba.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
-
Wojciechowicz_Krzysztof

Bardzo ładny herbarz, ale co tam w środku?
Widzę dwie pozycje: Woyciechowicz h. Rawicz. Czy są tam jakieś dokładniejsze wiadomości?
I czy w ogóle ktoś posiada ten egzemplarz?
No, i na starość okazuje się, że człowiek jest Białorusinem. Już trochę się przyzwyczaiłem do pochodzenia litewskiego, chociaż Litwy nigdy nie oglądałem. Ciekawe, komu jeszcze te Kresy przypadną? Może Chazarom. Mój Tata miał w dowodzie osobistym wpis: urodzony 1905 r, Wilno, ZSRR. Niestety, nie mógł tego dokumentu podrzeć, choć miał ochotę.
Pozdrawiam
Krzysztof
Widzę dwie pozycje: Woyciechowicz h. Rawicz. Czy są tam jakieś dokładniejsze wiadomości?
I czy w ogóle ktoś posiada ten egzemplarz?
No, i na starość okazuje się, że człowiek jest Białorusinem. Już trochę się przyzwyczaiłem do pochodzenia litewskiego, chociaż Litwy nigdy nie oglądałem. Ciekawe, komu jeszcze te Kresy przypadną? Może Chazarom. Mój Tata miał w dowodzie osobistym wpis: urodzony 1905 r, Wilno, ZSRR. Niestety, nie mógł tego dokumentu podrzeć, choć miał ochotę.
Pozdrawiam
Krzysztof
Witam Krzysztofie,
bycie Białorusinem to powód do dumy a nie hańba. To bardzo dobrzy ludzie ,przynajmniej Ci których znam. Mają dobrą opinię o Polakach ,dużo lepszą niż My sami o sobie.
pozdrawiam monika
bycie Białorusinem to powód do dumy a nie hańba. To bardzo dobrzy ludzie ,przynajmniej Ci których znam. Mają dobrą opinię o Polakach ,dużo lepszą niż My sami o sobie.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Witam,
tu chodzi raczej o problem robienia ze szlachty polskiej na Litwie czy Białorusi Litwinów czy Białorusinów. Można to z trudem zrozumieć, ale jest to śmieszne, jak choćby podawanie, że urodzony w Grodnie potomek kurlandzkiego rodu Karol Rómmel był pierwszym białoruskim olimpijczykiem ... W tamtych czasach obowiązywała zasada: jesteś katolikiem, a więc Polakiem.
Oczywiście trudno wymagać, aby swoje materiały archiwalne nie wydawano w rodzimych językach.
Niemniej nie jest to szlachta białoruska, bo to pojęcie jest dość sztuczne. Tytuł dzieła obiektywnie powinien brzmieć. Herbarz szlachty na Białorusi.
Oczywiście istnieje Związek Szlachty Białoruskiej, jednak jest to dzień dzisiejszy.
Wracając do herbarza to odzwierciedla on jedynie legitymacje szlacheckie w guberni mińskiej. Z pewnością są one bardziej godne zaufanie niż analogiczne w Królestwie Polskim. Ale tylko źródła pomocnicze.
Pozdrawiam
Tomasz Lenczewski
tu chodzi raczej o problem robienia ze szlachty polskiej na Litwie czy Białorusi Litwinów czy Białorusinów. Można to z trudem zrozumieć, ale jest to śmieszne, jak choćby podawanie, że urodzony w Grodnie potomek kurlandzkiego rodu Karol Rómmel był pierwszym białoruskim olimpijczykiem ... W tamtych czasach obowiązywała zasada: jesteś katolikiem, a więc Polakiem.
Oczywiście trudno wymagać, aby swoje materiały archiwalne nie wydawano w rodzimych językach.
Niemniej nie jest to szlachta białoruska, bo to pojęcie jest dość sztuczne. Tytuł dzieła obiektywnie powinien brzmieć. Herbarz szlachty na Białorusi.
Oczywiście istnieje Związek Szlachty Białoruskiej, jednak jest to dzień dzisiejszy.
Wracając do herbarza to odzwierciedla on jedynie legitymacje szlacheckie w guberni mińskiej. Z pewnością są one bardziej godne zaufanie niż analogiczne w Królestwie Polskim. Ale tylko źródła pomocnicze.
Pozdrawiam
Tomasz Lenczewski
-
Pawel_Jurewicz

Po długiej wędrówce z księgarni Akademika dotarł do mnie wreszcie trzeci tomik Herbarza. Dziwne, bo na stronie oficjalnej Archiwu w Mińsku Lit. nie ma żadnej informacji. W tym tempie wydawniczym zapewne nie dożyjemy ostatniego tomu , bo przez prawie 20 lat wydano zaledwie 3 tomy , czyli przy tej prędkości zostało jeszcze ze 120 lat do końca abecadła!
Zainteresowanym chętnie pomogę, ale proszę o cierpliwość , bo obowiązki zawodowe nie pozostawiają zbyt wiele czasu.
Pozdrawiam
Paweł Jurewicz
Zainteresowanym chętnie pomogę, ale proszę o cierpliwość , bo obowiązki zawodowe nie pozostawiają zbyt wiele czasu.
Pozdrawiam
Paweł Jurewicz
Uprzejmie proszę o informacje dotyczące rodziny Wiszniewski/Wiśniewski.Pawel_Jurewicz pisze:Po długiej wędrówce z księgarni Akademika dotarł do mnie wreszcie trzeci tomik Herbarza. Dziwne, bo na stronie oficjalnej Archiwu w Mińsku Lit. nie ma żadnej informacji. W tym tempie wydawniczym zapewne nie dożyjemy ostatniego tomu , bo przez prawie 20 lat wydano zaledwie 3 tomy , czyli przy tej prędkości zostało jeszcze ze 120 lat do końca abecadła!
Pozdrawiam
Paweł Jurewicz
Pozdrawiam
Piotr
-
Pawel_Jurewicz

-
Smoktadeusz