Nazwisko: Dobrowolski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Misza

Sympatyk

Post autor: Misza »

Bardzo dziękuję za te informacje! Myślę, że jest bardzo prawdopodobne, że dotyczą one mojej rodziny. Niestety sam o Filipie wiem tylko tyle, ile zapisane było w aktach dotyczących Wincentego Dobrowolskiego: urodzenia ( http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... /B/030.jpg , nr 720) i akcie ślubu z drugą żoną ( http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =10-13.jpg , nr 12). W akcie zgonu tegoż podani są już nieznani rodzice ( http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 08-115.jpg , nr 112). Niestety nie odnalazłem jeszcze jego aktu małżeństwa z moją 4xpra Kunegundą Sobolewską.
Fakt, że Dobrowolscy z aktów podesłanych przez Ciebie najpierw pojawili się w Białej Rawskiej, a potem w Przybyszewie, też wydaje się dobrze wpisywać w tę rodzinę, bo moi Dobrowolscy w 2 pokolenia zaliczyli parafie w Błędowie, Kurzeszynie, Tarczynie, Jazgarzewie, ponownie Błędowie i na koniec prawdopodobnie w Babsku.

Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kamil_360 »

W powiecie ostrowieckim (woj. świetokrzyskie), w XIX wieku wykonawcą wielu wspaniałych nagrobków był podpisujący się na nich rzeźbiarz S.A. DOBROWOLSKI.
Działał w Ćmielowie, Kunowie, Ostrowcu Św., Denkowie...
Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Agnieszka_Wójcik »

Kamilu - czy wiesz może o nim coś więcej ? Pytam bo interesują mnie Biografie znanych ludzi o tym nazwisku jak również sama sztuka funeralna .
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Kowalski_Adam

Nieaktywny
Kontakt:

Post autor: Kowalski_Adam »

.................
Ostatnio zmieniony sob 07 cze 2014, 23:00 przez Kowalski_Adam, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kamil_360 »

Agnieszko, niestety nie wiem nic więcej.
Jeden grób rodzinny jest jedynie przez niego wykonany (z Ćmielowa), a jeden widziałem w Ostrowcu.
Jedynie jak mogę pomóć, to wysłać Ci zdjecie, jeśli chcesz.

Kamil
Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

Adamie
Uogólniając - każda epoka pewnie mnóstwo takich ciekawostek zawiera - ale nieco zaintrygowałeś mnie tym stwierdzeniem - że XVIII w był w nie, przynajmniej odnośnie Dobrowolskich bardzo obfity - i oczywiście mam nadzieję że choć kilkoma się z nami podzielisz ;)
Kamilu
Jeśli byś mógł to oczywiście będę ogromnie wdzięczna za zdjęcie - wyślij na maila tuberoza0@op.pl
Ostatnio zmieniony ndz 15 cze 2014, 12:41 przez Agnieszka_Wójcik, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Kowalski_Adam

Nieaktywny
Kontakt:

Post autor: Kowalski_Adam »

...................
Awatar użytkownika
gosia.6806

Sympatyk

Post autor: gosia.6806 »

Witam.
Byłam dziś na cmentarzu w Ostrówku gm.Karczew i w śród nagrobków znalazłam Dobrowolski Piotr lat 57 zm dnia 07.02.1927 więc według tego urodzony w 1870.
Może komuś to się przyda...
Pozdrawiam
Goska
Misza

Sympatyk

Agnieszko,

znalazłem pewne informacje, które uwiarygodniają to, że opisywani przez Ciebie Dobrowolscy z Białej Rawskiej mogą być moimi przodkami.

W księgach z parafii Wyśmierzyce znalazłem akt pierwszego ślubu Wincentego Dobrowolskiego, syna Filipa, w którym podane było panieńskie nazwisko jego matki Katarzyny - Niemierska. W genetece za to znajduje się zapis o urodzeniu w 1801 r. w par. w Białej Rawskiej córki Filipa Dobrowolskiego i Katarzyny Niemierskiej - Franciszki. Niestety nie ma tam zapisu o zgonie Katarzyny, który powinien nastąpić między 1801 a 1804 rokiem, kiedy Filip wziął kolejny ślub (w genetece jest 1804 r., nie 1818 r., jak napisałaś kilka postów wyżej).

Pozdrawiam
Michał
mila_m

Sympatyk

Post autor: mila_m »

Na cmentarzu w Daleszycach pow. kielecki jest grób z 1900 roku Leokadii z Dobrowolskich Wolskiej lat 70, znajduje się on obok jednego z moich grobów rodzinnych, którym przy okazji się opiekujemy. Zawsze ciekawiło mnie kim była ta pani i znalazłam jej akt zgonu, niestety moja znajomość rosyjskiego jest zbyt słaba przy tym charakterze pisma księdza, rozszyfrowałam że urodziła się chyba w gubernii lubelskiej? może komuś się przyda a sama jestem też ciekawa kim ona była :) może ktoś mógłby przetłumaczyć przy okazji? oto link do aktu zgonu, nr 3: http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =714&y=983

Pozdrawiam,
Mila
taraxacum

Sympatyk

Post autor: taraxacum »

Witam,

W kręgu moich poszukiwań są Dobrowolscy z parafii Borszczów obecnie Ukraina. Miejscowości Jurjampol i Korolówka. Mam informacje.
Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

Witaj Michale
Cieszę się że udało ci się odnależć kolejne akty :)
Jesli chodzi o ślub Filipa i Agaty to rzeczywiście masz racje był to rok 1804 /Biała Rawska [pisałam z pamięci i pomyliłam datę tego aktu z metryką ur Walentego syna prawdopodobnie wyżej wspomnianej pary Filipa i Agaty /Goszczyn ] ogromnie cięprzepraszam za to niezamierzone wprowadzenie w błąd :(
Jeśli chodzi o tą linię Dobrowolskich to jakiś czas temu natrafiłam / może jeszcze tego nie masz/- na Paulinę z Dobrowolskich Wełnicką córkę Filipa i Zofii młynarzy , [ten Filip wygląda na syna Macieja brata wyżej wspomnianego twojego Filipa a urodził się on wg aktu M http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =559&y=605 w Książenicach może przez jakiś czas wspólnie tam przebywali i tam zmarła Katarzyna żona Filipa ?]
Mam też pytanie czy w swoich badaniach nad tym nazwiskiem nie natarfiłeś czasem na jakieś akty obok wym . osób ? : 1) Józef i Ewa z Susfalskich /Szusztalskich/Dobrowolscy 2) Walenty i Ewa z Dobrowolskich Jarosińscy.
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Awatar użytkownika
janus_daniel

Sympatyk

Post autor: janus_daniel »

Dobrowolscy, nazwisko wystepujące w mojej rodzinie. Rodzinnie powiązani z nieżyjącym juz dawno sprawozdawcą sportowym. Jego brat Wojciech był moim wujkiem poprzez małżeństwo z Janiną Podwiązka.
Grób rodzinny jest w Sosnowcu Zagórzu.
Potomkowie Wojciecha Dobrowolskiego żyją w Oświęcimiu.
Pozdrawiam DJ
Misza

Sympatyk

Agnieszko,

dziękuję za dalsze informacje. Książenice są, jeśli dobrze się orientuję, w parafii Grodzisk Mazowiecki, a księgi stamtąd są od 1808 r. Niestety o parę lat za późno na zgon Katarzyny. Może jakaś informacja o jej śmierci jest w tym akcie małżeństwa Filipa z drugą żoną.
Osób wymienionych przez Ciebie na końcu nie kojarzę. Zajmowałem się głównie tymi, z kim pokrewieństwa byłem pewien, resztę Dobrowolskich traktując trochę po macoszemu, więc niestety nie mam notatek czy wypisanych aktów żadnych. Ale jeśli ich napotkam, będę już pamiętał. :)

Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
Musial_Michalina

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Musial_Michalina »

Witam,

W kręgu moich poszukiwań są Dobrowolscy z Łebedynki/rejonów Humania, obecnie Ukraina.
Chętnie się wymienię informacjami.

Pozdrawiam,

Michalina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”