"dziad dziecięcia, a ojca wuj" -
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Właśnie natknąłem się na zagadkę: http://oi61.tinypic.com/dm2oah.jpg
Przy chrzcie syna Tomasza Niedzielskiego w 1808 roku, wystąpił Tomasz ...inkowicz "dziad dziecięcia a ojca wuj". Jak można właściwie zinterpretować ten zapis?
pozdrawiam wszystkich,
Witek
Przy chrzcie syna Tomasza Niedzielskiego w 1808 roku, wystąpił Tomasz ...inkowicz "dziad dziecięcia a ojca wuj". Jak można właściwie zinterpretować ten zapis?
pozdrawiam wszystkich,
Witek
-
Marynicz_Marcin

Dziadem określano również rodzeństwo dziadka rodzonego.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Re: "dziad dziecięcia, a ojca wuj" -
Wielkie dzięki za wyjaśnienie ale kim więc mógł być Tomasz? Zauważyłem, że był też "dziadkiem i wujem" dziecka Sebastiana Niedzielskiego (najpewniej brata Tomasza Niedzielskiego):Marynicz_Marcin pisze:Dziadem określano również rodzeństwo dziadka rodzonego.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 943&y=1287
Dodam, że żony obydwu Niedzielskich były z różnych rodzin, Lisów i Górali.
pozdrawiam,
Witek
Ostatnio zmieniony pn 15 wrz 2014, 23:42 przez vitoo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Bożyk_Adrian

Czy raczej brat matki obydwu Niedzielskich? Ale czy w takim razie mógłby występować jako "dziadek dziecięcia"? Chyba taka możliwość też mieści się w ramach tego co napisał Marcin.Bożyk_Adrian pisze:Wujek Ojca, a brat dziadka?
-
Janina_Tomczyk

Witam
Z tych dwóch aktów widać, że matka tych Niedzielskich miała brata, który był określany jako dziad/dziadek i to potwierdza wersję Marcina. Może ten wuj był opiekunem siostry oraz jej dzieci i wnuków bo jej mąż czyli rodzony dziadek dzieci już nie żył? Z tych akt widać, że podkreślano ważną rolę tego wuja w rodzinie.
Pozdrawiam serdecznie
Janina
Z tych dwóch aktów widać, że matka tych Niedzielskich miała brata, który był określany jako dziad/dziadek i to potwierdza wersję Marcina. Może ten wuj był opiekunem siostry oraz jej dzieci i wnuków bo jej mąż czyli rodzony dziadek dzieci już nie żył? Z tych akt widać, że podkreślano ważną rolę tego wuja w rodzinie.
Pozdrawiam serdecznie
Janina
Jest to bardzo możliwe bo żadnej wzmianki o ojcu obydwu Niedzielskich nie spotkałem w aktach USC. Zastanawiam się czy w analogicznym wypadku z XVIII wieku nie wpisanoby właśnie przy Tomaszu Bińkowiczu "paterfamilias"? Wydaje mi się to prawdopodobne.Janina_Tomczyk pisze:Witam
Pozdrawiam serdecznie
Janina
Dziękuję i pozdrawiam!
Witek
-
Janina_Tomczyk

Taki "Paterfamilias" funkcjonował także przed II WS i taką rolę w rodzinie pełnił najstarszy brat mojej mamy Jan Wietecki kapitan WP.
Właśnie z powodu miłości i szacunku dla niego dano mi na imię Janina.
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych poszukiwań
Janina
Właśnie z powodu miłości i szacunku dla niego dano mi na imię Janina.
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych poszukiwań
Janina
Trochę się pogubiłem, w jaki sposób wuj ojca stał się dla was bratem matki?!?
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
- Dampc_Kasia

hej,
"dziad dziecięcia a ojca wuj"
może jest tu coś podobnego, jak u mnie w rodzinie?
moje chrzestna Bogusia jest moją kuzynką z ojca strony (siostrzenicą taty), a potem wyszła za mąż za mojego wujka (brata mamy)
więc jest dla mnie jednocześnie - kuzynką, ciocią i mamą chrzestną - trzy w jednym 
pozdrawiam
Kasia
"dziad dziecięcia a ojca wuj"
może jest tu coś podobnego, jak u mnie w rodzinie?
moje chrzestna Bogusia jest moją kuzynką z ojca strony (siostrzenicą taty), a potem wyszła za mąż za mojego wujka (brata mamy)
pozdrawiam
Kasia