Jak dalej szukać?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Przemek_102

Sympatyk

Jak dalej szukać?

Post autor: Przemek_102 »

Witam. Poszukuję aktu urodzenia Marianny Zagrzowskiej. Marianna po ślubie nazywała się Adamus i zmarła w 1909r. w Borzykowej. W akcie zgonu podano, że miała 41 lat i urodziła się w Łachowie, jest to par. Czarnca. Niestety nie natrafiłem na żaden ślad w Łachowie w ur. z lat 1867-1869 oraz w pobliskiej Włoszczowej. W miejscowości zgonu nie zawarli ślubu. Jak dalej mogę szukać. Proszę o radę, dziękuję.

Pozdrawiam, Przemek
Jeruzalska_Agnieszka

Sympatyk

Jak dalej szukać?

Post autor: Jeruzalska_Agnieszka »

Ja bym szukała w szerszym zakresie niż tylko +/- rok od podanego wieku w akcie zgonu. Podawany wiek różnił się często o kilka lat od prawdziwego. A co wiesz o mężu Marianny?
Pozdrawiam
Agnieszka Jeruzalska
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Kontakt:

Jak dalej szukać?

Post autor: piotr_nojszewski »

Sensowny zakres szukania to +- 5 lat a bywa, że wiecej.
Ślub zasadniczo miał miejsce w parafii panny młodej (zamieszkania co bardzo często = urodzenia).
Czyli slubu raczej szukaj najpierw w par urodzenia a nie smierci jeśli sa to inne parafie.

Rodzina?
http://www.myheritage.com/research/coll ... showRecord
pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Przemek_102

Sympatyk

Post autor: Przemek_102 »

Mąż Marianny urodził się w 1865 w Magdalenkach par. Żytno. Zmarł w 1941 w Czarnym Lesie par. Lubsza. Ich dziecko urodziło się rok przed śmiercią Marianny w Borzykowej. Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam, Przemek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”