Strzelce Opolskie, miejscowość Kolonowska

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

anmar

Sympatyk

Strzelce Opolskie, miejscowość Kolonowska

Post autor: anmar »

Gdzie można szukać dokumentów, interesują mnie szczególnie akta do roku 1839.
pozdrawiam
Wojciech11

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Wojciech11 »

Witam.
Także moi przodkowie mieszkali z tej miejscowości. Szukam osób o nazwiskach Plaza i Drzyzga. Interesują mnie też inne miejscowości będące teraz częścią Kolonowskiego (Fosowskie, Kowolowskie, Haraszowskie).

Kolonowskie to w XIX wieku parafia Staniszcze Wielkie. Przed powstaniem tej parafii Kolonowskie należały prawdopodobnie do parafii Szczedrzyk.
Mormoni mają mikrofilmy z tych parafii.

Widzę, że szukasz nazwiska Mocny.
Z moich notatek (parafia Staniszcze Wielkie):
W 1821 ( chrzest 29.08 ) roku rodzi się w miejscowości Haraszowskie Jan, syn Walentego Mocnego i Julianny Murowskiej.

Pozdrawiam,
Wojtek

PS
A czego dokładniej szukasz?
Archiwum Państwowe w Opolu także ma mikrofilmy (te same, co Mormoni) metryk z parafii w Staniszczach Wielkich. Nie wiem, czy mają mikrofilmy ze Szczedrzyka - w bazie Pradziad ich nie ma.
anmar

Sympatyk

Post autor: anmar »

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Z tej miejscowości pochodzą moi przodkowie Tomasz Bugliński i Mariannna z Mocnych. Ich syn Jan to mój pra urodzony około roku 1809.Wiem, że byl mularzami - tak zapise jest na akcie ślubu Jana, gdy bierze ślub w piotrkowskim w parafii Ręczno, a Jan był kowalem. Mowiąc szczerze nie wiedziałam że przodkowie pochodzą z parafii Staniszcze Wielkie , nie szukalam dokumntów z tego rejonu i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.Jan wyjechał do Ręczna prawdopodobnie sam, bo nazwisko Bugliński tam się nie pojawia, a z zapisu na akcie zgonu Jana wynika, że rodzice zmarli w miejscowości Kolonowskie.

Ps

Tak dla pewności, może mógłbyś zobaczyć czy dobrze odczytałam nazwę, czy to na pewno Kolonowskie?
akt 17

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,362325601

pozdrawiam
Ania
grazynkap

Sympatyk

Post autor: grazynkap »

Witam,
czy ktoś z Państwa ma w swoim drzewie mojego przodka Józefa Drzyzgę syna Antoniego ur. ok. 1841 r. w par. Wysoka gm. Olesno znam jego losy po 1866 r., chętnie się podzielę.
Grażyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”