Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Genetyka – indeksy w bazie

Post autor: Marynicz_Marcin »

Jakiś czas temu geneteka nie była tak rozbudowana, więc dane dot. rodziców trafiały do uwag, stąd teraz są one tam.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
kosinska_karolina

Sympatyk
Mistrz

Genetyka – indeksy w bazie

Post autor: kosinska_karolina »

Witaj,

plany są, ale to dalekosiężne plany... Nie da się jednym przyciskiem zmienić wszystkich indeksów. Powoli sukcesywnie powinny trafiać z "uwag" do kolumn o rodzicach.

Pozdrawiam
Karolina
janden

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: janden »

W związku z częstymi pytaniami o sposób pokazywania zawartości bazy w wynikach wyszukiwania podaję link do dokumentu, który powinien wiele rozjaśnić:
https://docs.google.com/document/d/1mMz ... sp=sharing

Jako uzupełnienie podaję link do dokumentu pokazującego przyjęty przez nas sposób linkowania:
https://docs.google.com/document/d/1u_e ... sp=sharing

Wszystkich indeksujących bardzo proszę o odświeżenie pamięci i ponowną lekturę instrukcji indeksowania:
http://geneteka.genealodzy.pl/jak-indek ... p?lang=pol

Uprzedzając fakty przypominam, że administratorzy Geneteki nie są właściwymi adresatami do składania propozycji wszelkich zmian w bazie, w szczególności dokładania nowych pól.

Jednocześnie każdego, kto ma jakiś ciekawy pomysł i jest gotowy nad nim pracować, zapraszam do kontaktu mailowego - geneteka (at) genealodzy.pl
Ostatnio zmieniony wt 16 wrz 2014, 14:23 przez janden, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Tomek Turniak
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

dodatkowe rubryki - jak połączyć?

Post autor: Kostkowski »

Przy indeksowaniu małżeństw wstawiłem dodatkowe rubryki "wiek" za imieniem pana i tak samo za imieniem pani. Oprócz wieku wpisałem tam literkę w dla wdowców i p lub k dla panien i kawalerów. Wydawało mi się, że później przeniosę obie te rubryki w sąsiedztwo rubryki uwagi i połączę je w jedną, tak, że dane będą w jednym ciągu. Okazuje się, że gdy scalam sąsiednie rubryki dane z każdej z nich układają się w trzech wierszach. Co zrobić, żeby były w jednym wierszu? Może nowsze programy będą inaczej reagować przy łączeniu rubryk? A może wpisać jakiś znak, który zlikwiduje podziały wierszy?
Mogę też wysłać arkusz ze skasowanymi tymi dodatkowymi rubrykami, ale wydaje mi się, że informacja o wieku i panieństwie czy wdowieństwie dla wielu może być ważna i pomocna.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Stanislaw_Wodynski

dodatkowe rubryki - jak połączyć?

Post autor: Stanislaw_Wodynski »

Dzięki Genetece i uprzejmości jej użytkownika "Szczelba1" ,za radą Karola poznałem nazwiska kolejnych moich pradziadków Feliksa i Katarzyny z Lepiankiewiczów Gerasińskich . Tropiąc ślady ,wytyczone wpisami do Geneteki o ślubie moich dziadków w Nozdrzcu, dotarłem do Grębowa,tam napotkałem aż 3 akty ,przechowywane w AP w Kielcach w Oddziale w Sandomierzu : akty chrztu mojego ojca, a także stryja Mariana i akt zgonu stryja, o którym nic dotąd nie wiedziałem bo zmarł ,jak miał 1 rok życia . Śledząc migrację dziadków, którzy na koniec zawędrowali do Podhorców , myślę że ich życiowy przystanek w Grębowie wynikał z bliskości tej miejscowości do Zaleszan, gdzie proboszczem wtedy był , brat dziadka ks.Bolesław Wodyński. On też udzielił mojemu ojcu Sakramentu Chrztu Św. A pradziadkowie wyłonili się z otchłani niebytu w tekście metryki , którą mi przesłał "Szczelba1". Czy to nie fascynujące?
Fortuna Non Mutat Genus
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Re: dodatkowe rubryki - jak połączyć?

Post autor: kasiek »

Kostkowski pisze:Przy indeksowaniu małżeństw wstawiłem dodatkowe rubryki "wiek" za imieniem pana i tak samo za imieniem pani. Oprócz wieku wpisałem tam literkę w dla wdowców i p lub k dla panien i kawalerów. Wydawało mi się, że później przeniosę obie te rubryki w sąsiedztwo rubryki uwagi i połączę je w jedną, tak, że dane będą w jednym ciągu. Okazuje się, że gdy scalam sąsiednie rubryki dane z każdej z nich układają się w trzech wierszach. Co zrobić, żeby były w jednym wierszu? Może nowsze programy będą inaczej reagować przy łączeniu rubryk? A może wpisać jakiś znak, który zlikwiduje podziały wierszy?
Mogę też wysłać arkusz ze skasowanymi tymi dodatkowymi rubrykami, ale wydaje mi się, że informacja o wieku i panieństwie czy wdowieństwie dla wielu może być ważna i pomocna.
Nie jestem pewna czy dobrze rozumiem okreslenie "wiersz" ale podejrzewam, ze wystarczy rozciagnac kolumne, tak zeby byla szersza i wszystko sie w niej zmiesci, w jednym "wierszu".
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

chyba, że ma ponad 255 znaków (zdaje się, że taki limit pola uwagi jest), wtedy nawet jak się zmieści - to część przpadnie
zdecydoawnie zamiat "scalać" (w rozumieniu polecenia eydycyjnegoi scal kolumny) lepiej użyć funkcji tekstowej "złącz teksty", wtedy uniknie się potencjlanego problemu z identyfikacja pól w bazie (do sprawdzenia czy wystąpią nalezy użyc zapisu i podglądu formatu csv)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

kasiek pisze:Nie jestem pewna czy dobrze rozumiem określenie "wiersz" ale podejrzewam, ze wystarczy rozciągnąć kolumnę, tak żeby była szersza i wszystko się w niej zmieści, w jednym "wierszu".
Wiesz w sensie dosłownym, czyli w jednym ciągu, bez takiego podziału jaki powstaje w tekście po wstawieniu entera.
Np. jest tak:
"k.26" - w pierwszym wierszu
"w.30" - pod spodem w drugim wierszu
"wdowa po Antonim zmarłym 6 maja 1833 w Ostrowcu Akt zg. 22/1833" - pod spodem w trzecim wierszu
a chcę żeby było tak:
"k.26, w.30, wdowa po Antonim zmarłym 6 maja 1833 w Ostrowcu Akt zg. 22/1833"
Wszystko w jednym ciągu (niezależnie od szerokości kolumny). Informacje zwięzłe, krótkie, ważne bądź pomocne przy poszukiwaniach, jak np. sądowa zmiana nazwiska, nazwisko inaczej napisane w innym akcie dot. tej samej osoby, ciekawy zawód.
Sroczyński_Włodzimierz pisze:chyba, że ma ponad 255 znaków (zdaje się, że taki limit pola uwagi jest), wtedy nawet jak się zmieści - to część przepadnie
zdecydowanie zamiast "scalać" (w rozumieniu polecenia eydycyjnegoi scal kolumny) lepiej użyć funkcji tekstowej "złącz teksty", wtedy uniknie się potencjalnego problemu z identyfikacja pól w bazie (do sprawdzenia czy wystąpią należy użyć zapisu i podglądu formatu csv)
Nie wstawiam tam "beletrystyki" więc znaków czasem jest kilkanaście, rzadko kilkadziesiąt.
Serdecznie dziękuję za rzeczowe wyjaśnienie i będę próbował wykorzystać te rady.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
kosinska_karolina

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kosinska_karolina »

Jeśli dobrze zrozumiałam:
w kolumnie Q czyli uwagi: =złącz.teksty(G3;" ";L3;" ";P3)
lub bardziej prymitywnym sposobem: =G3&" "&L3&" "&P3

Jeśli są w innych wierszach, to adekwatnie: =złacz.teksty(G3;" ";G4;" ";G5)

Nie za bardzo rozumiem, dlaczego wiersze nie są w jednym ciągu, czyli wszystkie te informacje dotyczące np aktu nr 1, nie są w wierszu nr 2...

Najlepiej prześlij proszę na karolina.kosinska (at) genealodzy.pl
Spróbuję Ci pomóc.

Pozdrawiam
Karolina
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bozenabalaw »

Ludzie! Co się dzieje ? Ja nic nie rozumiem. Czy już taka jestem głupia? Czy piszecie jakimś innym językiem?
Serdeczności Bożena Balawender
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Geneteka - nasze wspólne dzieło

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Bożenko,
to wyjątkowa sprawa i dotyczy bardziej informatyki i obsługi excela niż
zasad indeksacji.
Spokojnie ,to ciebie ani mnie nie dotyczy (też nie wiem jak to się robi).
Wierzę w talent Karoliny :).
Pozdrowienia
Waldemar
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Kostkowski pisze:
kasiek pisze:Nie jestem pewna czy dobrze rozumiem określenie "wiersz" ale podejrzewam, ze wystarczy rozciągnąć kolumnę, tak żeby była szersza i wszystko się w niej zmieści, w jednym "wierszu".
Wiesz w sensie dosłownym, czyli w jednym ciągu, bez takiego podziału jaki powstaje w tekście po wstawieniu entera.
Np. jest tak:
"k.26" - w pierwszym wierszu
"w.30" - pod spodem w drugim wierszu
"wdowa po Antonim zmarłym 6 maja 1833 w Ostrowcu Akt zg. 22/1833" - pod spodem w trzecim wierszu
a chcę żeby było tak:
"k.26, w.30, wdowa po Antonim zmarłym 6 maja 1833 w Ostrowcu Akt zg. 22/1833"
Wszystko w jednym ciągu (niezależnie od szerokości kolumny). Informacje zwięzłe, krótkie, ważne bądź pomocne przy poszukiwaniach, jak np. sądowa zmiana nazwiska, nazwisko inaczej napisane w innym akcie dot. tej samej osoby, ciekawy zawód.
W takim razie wlaczona jest funkcja "wrap text". Niestety moj excel jest w j. angielskim i nie mam dojscia do wersji polskiej ,wiec moze ktos pomoze przelozyc ;)

W wersji Excel 2007 & 2010
- prosze zaznaczyc pojedyncza "cell" - pole (albo caly arkusz, w ten sposob wyrzucimy "wrap text" ze wszystkich pol)
- w zakladce "home" prosze wybrac "alignment group"
- nacisnac "wrap text" ----to ten znaczek ktory zamienia cienka cell w podwojna

albo

- prawym przyciskiem nacisnac cell (pole)
- format cells
- zakladka alignment
- text control
- wyrzucic znaczek przy "wrap text"

Mam nadzieje, ze to rozwiaze problem.
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
life_is_sweet

Post autor: life_is_sweet »

W polskiej wersji to będzie tak:

W wersji Excel 2007 & 2010
- proszę zaznaczyć pojedynczą komórkę
- w zakładce "Narzędzia główne" proszę wybrać "Wyrównanie"
- nacisnąć "Zawijaj tekst"

albo

- prawym przyciskiem nacisnąć komórkę
- Formatuj komórki
- zakładka Wyrównanie
- Sterowanie tekstem
- wyrzucić znaczek przy "Zawijaj tekst"
life_is_sweet

Post autor: life_is_sweet »

Witam,

Dziękuję za odpowiedź Pani Karolino. Może mi Pani wierzyć, wiem że się nie da jednym przyciskiem. Na własne potrzeby przerzuciłam do Excela wyniki wyszukiwania z jednej miejscowości dla dwóch najpopularniejszych nazwisk z mojego drzewa i wyciągnęłam z Uwag te dane. I Właśnie dlatego nasunęło mi się pytanie czy są jakieś plany w tej kwestii.
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Thx life_is_sweet !
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”