Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Re: dodatkowe rubryki - jak połączyć?

Post autor: Kostkowski »

kosinska_karolina pisze:...Najlepiej prześlij proszę na karolina.kosinska (at) genealodzy.pl
Spróbuję Ci pomóc...Karolina
Wielkie dzięki. Wysłałem zindeksowane małżeństwa z dawnego Ostrowca (obecnego Ostrowca Świętokrzyskiego w woj świętokrzyskim.
Rok 1823 pochodzi z brudnopisu znajdującego się w Bibliotece Diecezjalnej w Sandomierzu. W Parafii ksiąg z tamtych lat nie ma.
Lata od 1826 do 1877 sfotografowali w parafii Kamil Śmieszek i Paweł Maj. Są słabej jakości i zgody na piśmie na publikowanie ich nie mamy. Dlatego w indeksach zawieram wszystkie szczegóły, jakie są w aktach.
Od 1878 to już z foto Kornelii Major z AP w Kielcach, więc można linki dodać ale nie wiem jak. Jeśli trzeba pozmieniać nazwy to zrobię to, ale podobno macie program to ułatwiający, więc proszę mnie oświecić.
Dalszy ciąg do roku 1914 mam spisany bez szczegółów i jest w trakcie ich dopisywania.

Z łączeniem rubryk w Ekscelu 2007 nie dałem rady. Nie znalazłem odpowiednich poleceń, a robiąc według wskazówek Karoliny niestety nie wychodziło. Za to w Ekscelu 2003 bez problemu.
Może ktoś wie czy w starszym albo najnowszym jest funkcja łączenia komórek tak jak w Wordzie z pozostawieniem wszystkich wpisanych w nie danych?
Żeby dane po połączeniu nie posklejały się wstawiłem dodatkowe kolumny w których w każdym wierszu był tylko przecinek i spacja. Po połączeniu wszystko było jak trzeba, ale do czasu usunięcia zbędnych kolumn, bo wówczas wystąpiły błędy w każdym wierszu. Dlatego przed usunięciem zbędnych kolumn dane z kolumny "uwagi (już połączonej) przeniosłem do Worda by straciły format i ponownie z Worda wkleiłem do Ekscela.

Jeśli ktoś zna prostszy sposób będę wdzięczny za podpowiedź, która ułatwi mi indeksowanie kolejnych lat.
Dodatkowe kolumny wstawiam żeby nie skakać po arkuszu wpisując dane lecz piszę w takiej kolejności jak są w aktach. Po skończeniu łatwo poprzestawiać kolumny, żeby było zgodnie z szablonem.
life_is_sweet pisze:W polskiej wersji to będzie tak:
W wersji Excel 2007 & 2010
- proszę zaznaczyć pojedynczą komórkę
- w zakładce "Narzędzia główne" proszę wybrać "Wyrównanie"
- nacisnąć "Zawijaj tekst"
albo
- prawym przyciskiem nacisnąć komórkę
- Formatuj komórki
- zakładka Wyrównanie
- Sterowanie tekstem
- wyrzucić znaczek przy "Zawijaj tekst"
Nie chodzi o zawijanie tekstu lecz o przeniesienie z trzech kolumn do jednej i zachowanie w tej jednej wszystkiego co było we wszystkich trzech i żeby to nie było jedno pod drugim lecz obok siebie w ciągu.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Ulcia_d

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Ulcia_d »

Witam, w excelu 2007 odpowiedznia formuła jest w zakładce na górze "formuły", potem "tekstowe" i na samym dole (trzeba przewinąć na dół, bo nie wyświetlają się wszystkie) jest "złacz.teksty" i dalej powinno działać w każdym excelu tak samo. Sprawdziłam u mnie i złączyło w jednym wierszu. Pozdrawiam,Ula
life_is_sweet

Post autor: life_is_sweet »

Kostkowski pisze: Z łączeniem rubryk w Ekscelu 2007 nie dałem rady. Nie znalazłem odpowiednich poleceń, a robiąc według wskazówek Karoliny niestety nie wychodziło. Za to w Ekscelu 2003 bez problemu.
Może ktoś wie czy w starszym albo najnowszym jest funkcja łączenia komórek tak jak w Wordzie z pozostawieniem wszystkich wpisanych w nie danych?
Żeby dane po połączeniu nie posklejały się wstawiłem dodatkowe kolumny w których w każdym wierszu był tylko przecinek i spacja. Po połączeniu wszystko było jak trzeba, ale do czasu usunięcia zbędnych kolumn, bo wówczas wystąpiły błędy w każdym wierszu. Dlatego przed usunięciem zbędnych kolumn dane z kolumny "uwagi (już połączonej) przeniosłem do Worda by straciły format i ponownie z Worda wkleiłem do Ekscela.
Excel, chyba nie ma takiej możliwości łączenia komórek jak Word i jedynymi opcjami jest polecenie Scal, które usunie część danych albo metoda którą podawała Karolina.
Zamiast wstawiać dodatkowe kolumny ze spacjami i przecinkami można trochę zmodyfikować formułę żeby otrzymać ten sam rezultat.
A1 - k.26
B1 - w.30
C1 - wdowa po Antonim zmarłym 6 maja 1833 w Ostrowcu Akt zg. 22/1833
=ZŁĄCZ.TEKSTY(A1;", ";B1;", ";C1)
Otrzymujesz teks: k.26, w.30, wdowa po Antonim zmarłym 6 maja 1833 w Ostrowcu Akt zg. 22/1833. Musisz tylko u siebie podmienić nazwy komórek na swoje.

A zamiast przerzucać do Worda możesz zrobić tak:
  • - dodaj do arkusza jeszcze jedną kolumnę
    - skopiuj całą kolumnę w której połączyłeś wszystkie dane
    - wklej ją do nowej kolumny używając polecenia Wklej wartości
    - zostawiasz nową kolumnę a resztę możesz usunąć.
Nie wiem czy napisałam w zrozumiały sposób, ale może Ci to trochę ułatwi pracę. Formułę testowałam w Excelu 2007 i działała.
janden

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: janden »

Mam prośbę, proszę wykorzystać odpowiedni wątek do dyskusji o przydatnych funkcjach w excelu:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... -105.phtml

Po to są różne wątki i powiadomienia mailowe o odpowiedzi, żeby śledzić tylko niektóre z nich. Dziękuję!
pozdrawiam
Tomek Turniak
Gośka

Sympatyk
Legenda

Post autor: Gośka »

Witam. W poszukiwaniu moich prapra... , których nawiasem mówiąc jeszcze nie znalazłam bo dobrze ukryli się, zindeksowałam kilka lat zgonów parafii Sołek i chciałabym komus to wysłac do umieszczenia ale nie wiem komu. :( Poproszę o adres. Dane są wzięte od Mormonów.
Pozdrawiam - Gośka :)
Pozdrawiam - Gośka
Rutar

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Rutar »

Witaj,

Jeśli jest to łódzkie to do mnie artur.godlewski (małpka) genealodzy . pl

Pozdrawiam,

Artur Godlewski
janden

Członek Honorowy
Mistrz

Gośka pisze:zindeksowałam kilka lat zgonów parafii Sołek i chciałabym komus to wysłac do umieszczenia ale nie wiem komu. :( Poproszę o adres. Dane są wzięte od Mormonów.
Pozdrawiam - Gośka :)
Gosiu, jeśli masz wątpliwości komu wysłać, wyślij na adres główny Geneteki - geneteka (at) genealodzy.pl
W mailu podaj link do księgi na FS, z której indeksowałaś.
pozdrawiam
Tomek Turniak
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Witam!
Chciałabym zgłosić problem techniczny, dotyczy on indeksów z parafii Brzeziny, woj. łódzkie. Gdy klikam w ikonkę skanu woła mi błąd przekierowania
Pozdrawiam

Dorota
ChmielowskaAnna

Sympatyk
Legenda

Post autor: ChmielowskaAnna »

Brawo za napisanie prawdy.Korzystając tylko z internetu zrobilam okolo
2000 małżeństw z Będzina, nie wiem nawet czy to udostępnić bo błędów nie można uniknąć, a rosyjski z przed rewolucji różni się od tego ktorego
uczono w szkołach po wojnie Pozdrawiam annach
Anna_S

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Anna_S »

Anno, wydaje mi się, że łatwiej szukać w indeksach, nawet z błędami, niż czytać dwa tysiące aktów. Błędów nie sposób uniknąć - ten się nie myli, kto nic nie robi.

Barbaro, wydaje mi się, że indeksujący ma pisać to, co widzi, a nie domyślać się jak to powinno brzmieć. Np. Pientka też się z niczym nie kojarzy, a znam osoby o tym nazwisku. To szukający po indeksach powinien sprawdzać różne opcje, bo i ksiądz może przekręcić, nie tylko indeksujący.

Pozdrawiam
Anna
janden

Członek Honorowy
Mistrz

Indeksowanie metryk często nie jest łatwe i przyjemne, pomylić się nie jest trudno.
My to rozumiemy, ale czy indeksujący rozumieją, że od zrobienia indeksu do jego publikacji w bazie droga często jest jeszcze daleka?

Dlatego jeśli szukacie swoich pomyłek, znajdujecie je i przysyłacie nam indeks do podmiany, wielokrotnie upewnijcie się, że jest już ok. Nie przysyłajcie nam dzień po dniu "poprawionej poprawki", a potem jeszcze "poprawionej poprawionej poprawki".
Chyba, że celem jest fizyczne i psychiczne wykończenie administratorów.

Można też zaryzykować użycie magicznego słowa.
pozdrawiam
Tomek Turniak
Awatar użytkownika
Paula257

Sympatyk
Adept

Post autor: Paula257 »

janden pisze:Chyba, że celem jest fizyczne i psychiczne wykończenie administratorów.
Ha! Ha! Ha! Swietne!
janden

Członek Honorowy
Mistrz

Miło mi poinformować, że liczba rekordów w Genetece przekroczyła dzisiaj 14 000 000 :D

Osób, które przyczyniają się do ciągłego wzrostu liczby rekordów jest niesamowicie wiele. Mam nadzieję że wszyscy cieszycie się jak ja, mając świadomość tego, jak wiele osób znalazło i dalej znajduje swoich przodków dzięki Waszej pracy. :k:

Być może zauważyliście już pewną nowość w Genetece - parafie w promieniu 15 km.

Część miejscowości ma już przypisane współrzędne geograficzne. Na ich podstawie w wynikach wyszukiwania pojawiają się linki do indeksów miejscowości w promieniu 15 km. Powinno to pomóc w poszukiwaniach :D
Są także linki do innego projektu PTG - Katalogu Zasobów Metrykalnych

Przykład: http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
pozdrawiam
Tomek Turniak
gienia

Sympatyk

Post autor: gienia »

Witam,
bardzo dziękuję. I cieszę się za tę podpowiedź - parafie w promieniu 15 km, bo nie raz rzeczywiście ciężko ustalić, zwłaszcza obcym.
Gienia.
Małgorzata2005

Sympatyk
Adept

Post autor: Małgorzata2005 »

Witam,

Ja spieszę z GRATULACJAMI

:D

i PODZIĘKOWANIEM :k: :k: :k:

dla WSZYSTKICH którzy pracują przy tym WIELKIM DZIELE.

DZIĘKUJĘ - Małgorzata
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”