Mychów - Czy zachowały się gdzieś przedwojenne akta

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Mychów - Czy zachowały się gdzieś przedwojenne akta

Post autor: Kostkowski »

T:"Czy zachowały się gdzieś przedwojenne akta parafii Mychów?" *

Czy są gdzieś przedwojenne akta parafii Mychów?
Miejscowość ta znajduje się w powiecie Ostrowieckim blisko Waśniowa, Szewny, Ostrowca Świętokrzyskiego.
Zanim powstała diecezja sandomierska Mychów przynależał do diecezji krakowskiej. Łudzę się nadzieją, że być może części akt z diecezji krakowskiej nie przekazano do sandomierskiej, gdzie de fakto z przedwojennych to jest tylko jedna księga tylko z jednej parafii.

*Moderacja tytułu tematu (m.j.n)
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Czy zachowały się gdzieś przedwojenne akta parafii Mychów?

Post autor: anowi1958 »

Panie Władysławie!
Z Mychowa w Archiwum w Kielcach jest tylko to

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
3 lata temu byłam w parafii w Mychowie, ksiądz ma tylko księgi powojenne, wcześniejszych nie ma, bo tam w parafii w czasie wojny spaliły się albo bomba tam uderzyła, już dobrze nie pamiętam, byłam tam ze znajomym genealogiem z USA, ksiądz przyjął nas serdecznie, tylko szkoda że tych ksiąg brak.

Iwona
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Czy zachowały się gdzieś przedwojenne akta parafii Mychów?

Post autor: Kostkowski »

Byłem u księdza parę dni temu (mieszkam blisko), więc wiem, że ma tylko powojenne, a starsze spłonęły wraz z wieżą kościelną na której były przechowywane. Ale serdecznie dziękuję za życzliwą podpowiedź. Mnie interesują czasy dworów i folwarków.
Dawniej była to diecezja krakowska a gdy utworzono diecezję sandomierską to różne dokumenty przekazano do Sandomierza. Nikt nie wie co, ale nie było wśród tego żadnych metrykanych z żadnej parafii. Kiedyś w Sandomierzu przejrzę to, co dotyczy Mychowa mimo, że nie są to metrykalne. Zdarzyło mi się bowiem znaleźć kilka kartek z ksiąg metrykalnych wśród materiałów gdzie ich być nie powinno.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”