Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: jak odnaleźć informacje o rodzinie we Francji
dziękuje za pomoc, będę próbował na tej stronie. We Francji został pochowany {jak się dopiero dowiedziałem} Michał zwierzak, najmłodszy z rodzeństwa, a pozostali wrócili.
Re: jak odnaleźć informacje o rodzinie we Francji
Witam serdecznie,
zachęcona tym, że tak wielu forumowiczów otrzymało odpowiedź na temat przodków osiadłych we Francji, ja również zdecydowałam się poprosić o sprawdzenie, czy są jakiekolwiek informacje o moich krewnych.
Wyjechali oni do Francji prawdopodobnie krótko po wojnie (przeszłość AK-owska, ucieczka przed represjami):
Marianna Gzowska z domu Maślak,
Antoni Gzowski (mąż Marianny),
Edmund Gzowski , ur.1909
Antoni Gzowski
Janina Gzowska--(ich 3 dzieci)
Z góry dziękuję,
Małgorzata
zachęcona tym, że tak wielu forumowiczów otrzymało odpowiedź na temat przodków osiadłych we Francji, ja również zdecydowałam się poprosić o sprawdzenie, czy są jakiekolwiek informacje o moich krewnych.
Wyjechali oni do Francji prawdopodobnie krótko po wojnie (przeszłość AK-owska, ucieczka przed represjami):
Marianna Gzowska z domu Maślak,
Antoni Gzowski (mąż Marianny),
Edmund Gzowski , ur.1909
Antoni Gzowski
Janina Gzowska--(ich 3 dzieci)
Z góry dziękuję,
Małgorzata
Polacy chcieliby, żeby niepodległość kosztowała dwa grosze i dwie krople krwi...
(Józef Piłsudski)
(Józef Piłsudski)
W bazie naturalizacji jest
Gzowski Antoine ur 14.07.1916 Wieruszow
data nat 18.06.1948; dekret n° 34922-47
Tylko tyle znalazłam.
Jeśli jesteś zainteresowana kopiami dokumentów z teczki, napisz (po angielsku) do archiwum. Czas oczekiwania trudny do przewidzenia. Cena około 20€ w zależności od objętości (lub zgłoś się do mnie, czasem bywam w tym archiwum).
Gzowski Antoine ur 14.07.1916 Wieruszow
data nat 18.06.1948; dekret n° 34922-47
Tylko tyle znalazłam.
Jeśli jesteś zainteresowana kopiami dokumentów z teczki, napisz (po angielsku) do archiwum. Czas oczekiwania trudny do przewidzenia. Cena około 20€ w zależności od objętości (lub zgłoś się do mnie, czasem bywam w tym archiwum).
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Dziękuję serdecznie, właśnie o Gzowskich z Wieruszowa mi chodziło.
Zastanawiam się teraz, dlaczego nie ma aktu naturalizacji Marianny i Antoniego (rodziców), a jest akt jednego z synów...Następna zagadka do rozwiązania...Ponieważ zależy mi najbardziej na wieściach o Mariannie, więc na razie pozostawiam wątek jej syna Antoniego. Jeśli pozwolisz, w przyszłości najprawdopodobniej zwrócę się do Ciebie.
Pozdrawiam sedecznie
Małgorzata
Zastanawiam się teraz, dlaczego nie ma aktu naturalizacji Marianny i Antoniego (rodziców), a jest akt jednego z synów...Następna zagadka do rozwiązania...Ponieważ zależy mi najbardziej na wieściach o Mariannie, więc na razie pozostawiam wątek jej syna Antoniego. Jeśli pozwolisz, w przyszłości najprawdopodobniej zwrócę się do Ciebie.
Pozdrawiam sedecznie
Małgorzata
Polacy chcieliby, żeby niepodległość kosztowała dwa grosze i dwie krople krwi...
(Józef Piłsudski)
(Józef Piłsudski)
W teczce Antoniego mogą być, ale nie muszą, informacje o rodzicach, rodzeństwie. To zależy od okresu i od departamentu w którym mieszkał.
Widziałam już teczki, gdzie pytano o daty urodzenia i adresy najbliższej rodziny.
Widziałam już teczki, gdzie pytano o daty urodzenia i adresy najbliższej rodziny.
Witam,
szukam jakichś śladów po emigracji brata mojej prababci. Nazywał się Andrzej Stańczak [syn Tomasz i Franciszki] i urodził się ok. 1895 roku w Czańcu. Do Francji wyemigrował wraz z rodziną po 1922 roku, ale przed wybuchem II WŚ. Żona miała na imię Aniela i urodziła się w 1898 roku. Ich córka Gienia (Genowefa lub Eugenia - francuski odpowiednik imienia to Genevieve) wyszła tam za mąż za Francuza o nazwisku De Grande i zamieszkali w okolicach Paryża.
Andrzej i Aniela spoczęli po śmierci na cmentarzu w Kętach.
Chciałabym poznać jego losy na emigracji. Za pomoc będę bardzo wdzięczna. Niestety mój francuski jest na bardzo niskim poziomie i po francuskich stronach genealogicznych błądzę po omacku.
szukam jakichś śladów po emigracji brata mojej prababci. Nazywał się Andrzej Stańczak [syn Tomasz i Franciszki] i urodził się ok. 1895 roku w Czańcu. Do Francji wyemigrował wraz z rodziną po 1922 roku, ale przed wybuchem II WŚ. Żona miała na imię Aniela i urodziła się w 1898 roku. Ich córka Gienia (Genowefa lub Eugenia - francuski odpowiednik imienia to Genevieve) wyszła tam za mąż za Francuza o nazwisku De Grande i zamieszkali w okolicach Paryża.
Chciałabym poznać jego losy na emigracji. Za pomoc będę bardzo wdzięczna. Niestety mój francuski jest na bardzo niskim poziomie i po francuskich stronach genealogicznych błądzę po omacku.
Pozdrawiam Dagmara
Nazwiska: Romik, Kierczak, Tomala, Stańczak, Nikiel (Małopolska i Śląsk)
Nazwiska: Romik, Kierczak, Tomala, Stańczak, Nikiel (Małopolska i Śląsk)
Trochę ogólnych uwag.Ash pisze:Witam,
We Francji nie ma ancestry, we Francji szuka się tak jak w Polsce.
Informacje o naszych emigrantach okresu międzywojennego są gdzieś we francuskich archiwach, ale trzeba wiedzieć gdzie we Francji mieszkali.
Zanim zaczniemy poszukiwania we Francji, należy zebrać informacje w Polsce, tzn. akt urodzenia i ślubu, z nadzieja ze będą tam dopiski o miejscu zgonu; poszukać w rodzinie korespondencji, zdjęć, bo często nasi emigranci korespondowali z rodzina.
W bazie naturalizacji nie ma Twoich Stańczaków.
We Francji rodziły się dzieci o tym nazwisku
http://www.geopatronyme.com/cgi-bin/car ... &image.y=0
Działa na podobnej zasadzie jak moikrewni.pl .
Oparta na bazie danych I.N.S.E.E. - francuskiego urzędu statystycznego.
Pokazuje ilość i rozmieszczenie geograficzne urodzeń dla danego nazwiska.
Wyszczególnia cztery przedziały czasowe (do wybrania).
Najciekawsza jest tabelka po prawej stronie:
podaje n° departamentu, nazwę departamentu oraz ilość urodzonych tam dzieci.
Klikając na nazwę departamentu otwiera się następna strona, która pokazuje w jakich miejscowościach urodziły się dzieci noszące to nazwisko.
Nazwisko Stanczak w drzewach (nie widzę Twoich)
http://www.geneanet.org/search/index.ph ... =arbre&p=1
http://www.genealogie.com/v4/genealogie ... nced=false
Wiesz gdzie są pochowani, wiec skontaktuj się z zarządem cmentarza i zapytaj czy znają miejsce zgonu.
-
Czechura_Asia

Dzien dobry Asiu,
Trzeba zaczac od dokladnego sprawdzenia w rodzinie.
Ktos z pewnoscia wie gdzie mieszkali prapradziadkowie, gdzie rodzily sie ich dzieci we Francji.
Bez miejscowosci we Francji nie ma mozliwosci poszukiwan.
Zacznij od odnalezienia w Polsce aktow urodzenia (chrztow) prapradziadkow.
Pobrali sie we Francji, ale urodzili sie pewnie w Polsce?
Gdzie i kiedy zmarli?
Pradziadkowie mieszkali 10 lat we Francji. Kiedy ? Jakie lata ? Czy jeszcze zyja ? Jesli zmarli to gdzie ? Polska ? Francja ?
Jesli pradziadkowie zmarli w Polsce to trzeba odnalesc ich akty zgonow.
Beda w nich wpisane miejsca urodzenia.
Pozdrawiam,
Bozenna
Trzeba zaczac od dokladnego sprawdzenia w rodzinie.
Ktos z pewnoscia wie gdzie mieszkali prapradziadkowie, gdzie rodzily sie ich dzieci we Francji.
Bez miejscowosci we Francji nie ma mozliwosci poszukiwan.
Zacznij od odnalezienia w Polsce aktow urodzenia (chrztow) prapradziadkow.
Pobrali sie we Francji, ale urodzili sie pewnie w Polsce?
Gdzie i kiedy zmarli?
Pradziadkowie mieszkali 10 lat we Francji. Kiedy ? Jakie lata ? Czy jeszcze zyja ? Jesli zmarli to gdzie ? Polska ? Francja ?
Jesli pradziadkowie zmarli w Polsce to trzeba odnalesc ich akty zgonow.
Beda w nich wpisane miejsca urodzenia.
Pozdrawiam,
Bozenna
Jak szukać wuja emigranta?
Postawiłem sobie ambitne zadanie prześledzenia losu mojego wuja Józefa Dekańskiego, który wyemigrował do Francji między 1920 a 1939 rokiem. Szukając w jednej z francuskich baz nazwisk okazało się, że w latach 1916-1940 we Francji urodził się tylko jeden Dekański, w Calais. Jest więc ogromna szansa, że jest to dziecko mojego wuja Józefa. No i tu zaczynają się schody... bo dalej widzę tylko gęsty las we mgle. Nie mam zielonego pojęcia jak rozpocząć poszukiwania i do jakiej instytucji zwrócić się w Calais. Czy jest sens korespondować po angielsku?
Pozdrawiam, Waldemar Dekański.
Pozdrawiam, Waldemar Dekański.
-
Mariusz_F.

Do franc. odpowiednika naszego USC tzn. do État civil.
Co do korespondencji po angielsku - mimo ich umiarkowanego stosunku do tego języka - powinni odpowiedzieć.
Co do korespondencji po angielsku - mimo ich umiarkowanego stosunku do tego języka - powinni odpowiedzieć.
Witam,
A moze ta osoba jest z zpokrewniona z twoim wujem:
Dekanski Monique
44 r Salvador Allende 54510 TOMBLAINE, Francja,
A u jest drugi adres do Monique - 10 r Manouvriers 77176 SAVIGNY LE TEMPLE, Francja.
Znalazlam te adresy tu:
http://www.pagesjaunes.fr/pagesblanches ... Express.do
Pozdrawiam, pomponik
A moze ta osoba jest z zpokrewniona z twoim wujem:
Dekanski Monique
44 r Salvador Allende 54510 TOMBLAINE, Francja,
A u jest drugi adres do Monique - 10 r Manouvriers 77176 SAVIGNY LE TEMPLE, Francja.
Znalazlam te adresy tu:
http://www.pagesjaunes.fr/pagesblanches ... Express.do
Pozdrawiam, pomponik
-
Baranowska_Agnieszka

Witajcie,
poszukujemy Floriana Horczaka/Gorczaka, wuja mego Dziadka.
Florian Horczak/Gorczak urodził się 1 września 1905 roku we wsi Tołcze pow. Sokółka, syn Franciszka Horczaka i Jadwigi z domu Szumińska. Z informacji jakie posiada Dziadek, Florian w czasie wojny uciekł do Francji. Ze względu na zagrożenie zsyłką na Syberię rodzina zniszczyła wszelkie dokumenty dotyczące Floriana i jedynym dokumentem jaki mamy jest właśnie zapis z ksiąg metrykalnych. Żadnych dat, żadnych adresów...
Drodzy Genealodzy, co dalej
"Zerknęłam" już do internetowej książki telefonicznej Francji i znalazłam 15 Gorczaków.
poszukujemy Floriana Horczaka/Gorczaka, wuja mego Dziadka.
Florian Horczak/Gorczak urodził się 1 września 1905 roku we wsi Tołcze pow. Sokółka, syn Franciszka Horczaka i Jadwigi z domu Szumińska. Z informacji jakie posiada Dziadek, Florian w czasie wojny uciekł do Francji. Ze względu na zagrożenie zsyłką na Syberię rodzina zniszczyła wszelkie dokumenty dotyczące Floriana i jedynym dokumentem jaki mamy jest właśnie zapis z ksiąg metrykalnych. Żadnych dat, żadnych adresów...
Drodzy Genealodzy, co dalej
"Zerknęłam" już do internetowej książki telefonicznej Francji i znalazłam 15 Gorczaków.