Kaliccy, Skwierczyńscy, Kryńscy, Trębiccy, Korycińscy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kalicki

Sympatyk

Post autor: Kalicki »

Poszukuję informacji o rodzinie Kalickich, Skwierczyńskich, Kryńskich, Korycińskich, Rzewuskich, Olędzkich, Krzymowskich, Trębickich mieszkających w miejscowościach: Kaliski, Przesmyki, Krynki, Trębice, Skwierczyny, Mordy, Siedlce i okolice.

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
Maciej_Kosmal

Sympatyk

Post autor: Maciej_Kosmal »

Witam. Część rodu Skwierczyńskich mieszkało w Tucznej, a nastepnie Mazanówce. Są to lata 1780-1890.Mogę przesłac fragment drzewa genealogicznego. Maciej Kosmal
herka

Sympatyk

Re: Kaliccy, Skwierczyńscy, Kryńscy, Trębiccy, Korycińscy

Post autor: herka »

Kalicki pisze:Poszukuję informacji o rodzinie Kalickich, Skwierczyńskich, Kryńskich, Korycińskich, Rzewuskich, Olędzkich, Krzymowskich, Trębickich mieszkających w miejscowościach: Kaliski, Przesmyki, Krynki, Trębice, Skwierczyny, Mordy, Siedlce i okolice.

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
Przeglądałem księgi Paprotni, Mord, Przesmyków i tam były nazwiska: Olędzkich i Kryńskich.

Zajrzyj na Szukajwarchiwach AP Siedlce.

Ewentualnie sprecyzuj kogo szukasz to może ktoś coś podeśle. W moim drzewie są Olędzcy z Paprotni lata przed 1825

Pozdrawiam
Krzysiek
wolenski_pipis

Sympatyk

Post autor: wolenski_pipis »

Wszystkie wymienione tu rodziny, są opisane w "Herbarzu szlachty ziemi łukowskiej na Lubelszczyźnie", tom I i II, wydanym przez wydawnictwo CKH Szczecin.

Pozdrawiam - Marek Woliński
Kalicki

Sympatyk

Maciej_Kosmal pisze:Witam. Część rodu Skwierczyńskich mieszkało w Tucznej, a nastepnie Mazanówce. Są to lata 1780-1890.Mogę przesłac fragment drzewa genealogicznego. Maciej Kosmal
Jeśli mogę poprosić to bardzo chętnie :)

mój mail: marcin.kalicki@wp.pl

Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc.
krzysztof_lubieński

Sympatyk

Post autor: krzysztof_lubieński »

Witaj Marcinie,
Wielu Kryńskich wywodzi się z parafii Winna Poświętna koło Ciechanowca woj. podlaskie.
Poszukaj w Genetece - Urodzenia- 1887-1903
Pozdawiam - Krzysztof
Krzysztof Lubieński
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Witaj Kalicki!
Jestem potomkiem rodziny Korycińskich herbu Topór, linii osiadłej w Wielkopolsce (ale to ta sama rodzina).
Całkiem przyzwoicie opisała s. Dorota Korycińska (w swojej rozprawie doktorskiej) historię rodzinną -> http://www.dbc.wroc.pl/Content/3104/Korycinska.pdf - zalecam wnikliwe zapoznanie się z treścią :D
Pozdrawiam serdecznie, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Łoza_Marek

Sympatyk

Post autor: Łoza_Marek »

Witam!,
Tak jak napisał Pan Marek Woliński najwięcej informacji znajdzie Pan w Herbarzu szlachty ziemi łukowskiej,dodatkowym źródłem informacji może być strona, http://www.zsokolowa.com/index.php?opti ... 4&Itemid=5 Korycińscy z Podlasia to drobna szlachta prawdopodobnie herbu Gozdowa (tak zapisano w wywodzie szlachectwa Stanisława Korycińskiego z roku 1522, publikowany przez W.Semkowicza w Wywodach szlachectwa,dostępna na stronach WBC. Jest mało prawdopodobne aby byli oni wspólnego pochodzenia z możną rodziną Korycińskich z Wielkopolski herbu Topór.To że legitymowali się z tym herbem przed zaborcami to już inna bajka.
Kalicki

Sympatyk

Dziękuję bardzo za wszystkie informacje.

Może ktoś jeszcze jest w stanie mi pomóc w poszukiwaniach?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”