Jarosiński

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

anmar

Sympatyk

Jarosiński

Post autor: anmar »

Miejscowości Kolonia Dąbrówka, Zdrowa Wieś - nie wiem jakie to parafie
Ręczno
może ktoś ma w drzewie?
pozdrawiam
Ania
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Jarosiński

Post autor: e_karczmarczyk »

U mnie Jarosinscy pojawiają się na południowej Kielecczyźnie ok. 1820 roku. Marianna jako żona Kaspra Gąsiora rodzi syna Ludwika w Marcinowicach koło Mstyczowa w 1826 roku, a umiera w 1832 r. w Sieńsku. Chrzestnym Ludwika jest Jan Jarosiński. Zarówno Gąsior, jak i Jan Jarosinski, byli owczarzami. Pasuje do czegoś?
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
anmar

Sympatyk

Jarosiński

Dziękuję za odpowiedź.
Moi przybywają w piotrkowskie parafia Ręczno około roku 1830, trudno mi zlokalizować skąd - miejscowści Zdrowa wieś i Kolonia Dąbrówka, może to w kieleckim?
pozdrawiam
Ania
Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

Jarosiński

Post autor: Agnieszka_Wójcik »

Witam
Mam wśród swoich nazwisk i nazwisko Jarosiński [ Walenty & Ewa z Dobrowolskich Jarosińscy ]. Ostatni ślad po nich mam z Parafi Babsk [łódzkie] z 1819 r - może wśród twoich przewineła się taka para lub ich potomkowie ?
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Mariusz_F.

Sympatyk

Są potomkowie...

Post autor: Mariusz_F. »

Piszesz o parafii Ręczno.
Dodam, że Ręczno leży w powiecie piotrkowskim, a w Piotrkowie Tryb. jest obecnie sporo osób o tym nazwisku. Sam znam kilkanaście.
Mariusz
anmar

Sympatyk

Są potomkowie...

Agnieszko, nie mam takich nazwisk. Moi Jarosiińcy pojawiają się w Ręcznie około roku 1830 i tu jest mi ich łatwo odszukać. Moja pra Weronika ma w akcie ślubu podane miejsce urodzenia Kolonia Dąbrówka, a jej ojciec Ignacy- syn Macieja i Łucji - Zdrowa wieś.
pozdrawiam
Ania
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Są potomkowie...

Post autor: e_karczmarczyk »

Ciekawostką może być fakt, że ten urodzony w 1826 roku syn Marianny ożenił się w Nawarzycach, w okolicach Jędrzejowa z panną, urodzoną w Gidlach, ale mieszkającą z rodzicami w tychże Nawarzycach. Gidle to dość blisko od Zdrowej Wsi i nie tak daleko od Ręczna. Może Twoi i moi jednak mieli ze sobą coś wspólnego?
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
anmar

Sympatyk

Są potomkowie...

Zapisała sobie te dane, będę mieć na uwadze w poszukiwaniach.
pozdrawiam
Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”