Witam:)
Piszę pierwszy raz, ale mam nadzieję, że ktoś będzie miał jakieś informacje.
Poszukuję metryk i informacji o przodkach mojego dziadka Kazimierza Gniewek ( ur. 08/11/1916 najprawdopodobniej w Sędziszowie Małopolskim zmarły 04/10/1983 w Warszawie)
Rodzice:
Wanda Sroka ur.05/06/1878 przypuszczalnie w Sędziszowie Mazowieckim – zmarła na zesłaniu w 1942?1943? w kazachstan
Jan Gniewek syn Wawrzyńca i Jadwigi z domu Gut - urodzony 21/10/1875 r. w Przewrotne zmarł w 1916 r. przed 8/11/1916r( najprawdopodobniej w trakcie działań wojennych.
Mieli 4 dzieci ( lub więcej ale o tylku wiem )
Michalina – ur.1906
Kazimierza - pogrobowiec (mój dziadek )
Helena
Kamila, która zmarła w 1937 - podobno gdzieś koło Wilna parafia Liga czy coś takiego?
Jeżeli ktoś miałby jakieś informacje gdzie zdobyć metryki, lub czy są jakieś listy wywiezionych do Kazachstanu w latach 1939-1941 lub listy zmarłych w Kazachstanie byłabym wdzięczna.
Zarówno w Sędziszowie Małopolskim jak i Przewrotnem występują obecnie nazwiska Gniewek, Sroka, ale nie mam jak sprawdzić czy to jakaś daleka rodzina
pozdrawiam Marta
Gniewek Jan i Wanda, Poszukuję informacji o rodzinie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Marta_Woźniak

-
wiktor_jatkiewicz

Gniewek Jan i Wanda, Poszukuję informacji o rodzinie
Tutaj są księgi urodzeń z parafi Przewrotne http://szukajwarchiwach.pl/59/1326/0#tabJednostk
Więkoszść ksiąg znajduje się jednak w Archiwum Państowym w Przemyślu.
Co do Sędziszowa Małopolskiego to księgi z lat 1890-1904 są w Archiwum Państwowym w Rzeszowie,a starsze w Archiwum Diecezjalnym w. Tarnowie.
Pozdrawiam,Wiktor
Więkoszść ksiąg znajduje się jednak w Archiwum Państowym w Przemyślu.
Co do Sędziszowa Małopolskiego to księgi z lat 1890-1904 są w Archiwum Państwowym w Rzeszowie,a starsze w Archiwum Diecezjalnym w. Tarnowie.
Pozdrawiam,Wiktor