Bogusławka na Wołyniu / Borejko Jan s.Stefana

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

borejko_arek

Post autor: borejko_arek »

Potrzebuję pomocy w ustaleniu (potwierdzeniu) miejsca urodzenia Jana Borejko s. Stefana ur. 01 listopada 1913 w Bogusławka (wg aktu urodzenia) oraz uzyskaniu wszelkich ,nawet drobnych informacji na temat rodziny Borejko.
Sprawdziłem chyba wszystkie USC (dostępne archiwa ) w Polsce, w których pojawiały się miejscowości o podobnym brzmieniu i nic.
Wszelkie uzyskane informacje prowadzą do miejscowości Bogusławka na Wołyniu pow. Włodziemierz gm. Werba, dekanat Łuck parafia rzymskokatolicka Zofiówka ( ewentualnie Ołyka ?).
Księgi diecezji Łuck mogą być w Archiwum Państwowym Obwodu Wołyńskiego, ale tylko te które mają powyżej 100 lat. Młodsze księgi, prawdopodobnie będą w archiwum ZAGS (odpowiednik naszego USC).
Może ktoś z Państwa ma możliwość sprawdzenia/potwierdzenia tych danych.

Za wszelką pomoc z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Post autor: Goś_Edmund »

Witam!
Bogusławka była w parafii Ołyka, dekanat Łuck (w/g Elenchusa z 1938r.) tak więc w 1913r. też była w parafii Ołyka. Sprawdziłem z własnej inicjatywy "Wykazy osób z akt parafialnych...." i niestety ze wspomnianym nazwiskiem nie spotkałem się. Co do archiwów to w AGAD (w/g bazy Pradziad) są metrykalia parafii Ołyka.A adres do archiwum w Łucku poniżej:
State Archives of Volhynian Oblast (Volynska Gubernia)
UKRAINA
263026, Lutsk
vul. Veteranov, 21
Derzhavnyi arkhiv Volynskoi oblasti
Z poważaniem Edmund Goś
borejko_arek

Post autor: borejko_arek »

Witam !
Dziękuję za zainteresowanie i pomoc !
Być może uzyskam dodatkowe informacje gdy dotrę do aktów małżeństwa. Obaj Stefan i Jan ożenili się z pannami z miejscowości Huta Dąbrowa (osada przy Zakładzie huta szkła "Dąbrowa") gm Krzywda woj lubelskie (odpowiednio: Kazimierą Matyjasek i Janiną Gajek). Liczę, że ślub ich odbył się w tej miejscowości. Więc akty małżeństwa będą w USC Urzędu Gminy w Krzywdzie pow. Łuków.
Może ma Pan wiedzę, czy we wspomnianej Bogusławce była huta szkła "Bogusławka" (bardzo stary katalog produktów w/w huty szkła jest w języku rosyjskim z dopiskami po polsku- sprzed I Wojny.
Jan Borejko w latach 1937-42 był pracownikiem huty szkła "Dąbrowa" (legitymacja ubezpieczeniowa).
Często zawód przechodził z ojca na syna, być może Stefan też pracował w hucie szkła.

Z poważaniem Arek z Łukowa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”