Problemy z MyHeritage
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Jak usunąć drzewo z Myheritage
Jeśli są założone na dwa różne konta, to najlepiej zmienić w tym małym drzewie hasło na dowolny ciąg liter (nie do zapamiętania), i zapomnieć o sprawie.
Ewentualnie można do nich napisać, ale wątpię, żeby zajmowali się każdą sprawą z osobna.
K.
Ewentualnie można do nich napisać, ale wątpię, żeby zajmowali się każdą sprawą z osobna.
K.
- Kostkowski

Re: Jak usunąć drzewo z Myheritage
Chodzi o to, żeby danych nie było na serwerach, a nie żebym na nich nie patrzył.kamil_360 pisze:Jeśli są założone na dwa różne konta, to najlepiej zmienić w tym małym drzewie hasło na dowolny ciąg liter (nie do zapamiętania), i zapomnieć o sprawie...
K.
Poza tym te niedostępne drzewa utrudniały by życie zaśmiecając zakładkę moje witryny! Po co ślepiać przy wyborze witryny jednej z dwunastu? Wystarczy mi wybór jednej z trzech.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Skoro (jak się okazuje) są na ten sam e-mail założone, to raczej nie da się usunąć danych.
Mówię raczej, bo miałem z tym programem do czynienia jakiś czas temu. Możliwe, że coś się zmieniło.
PS Wysłałem Panu na maila pliki dot. Ostrowca + kilka zapytań. Czy ten e-mail dotarł do Pana?
Mówię raczej, bo miałem z tym programem do czynienia jakiś czas temu. Możliwe, że coś się zmieniło.
PS Wysłałem Panu na maila pliki dot. Ostrowca + kilka zapytań. Czy ten e-mail dotarł do Pana?
Witam,
Podaje link do informaci jak skasowac drzewko 's www.heritage.com:
http://www.myheritage.ro/help/2008/11/h ... e-builder/
Pozdrawiam, pomponik
Pozdrawiam, pomponik
- Kostkowski

Bardzo dziękuję za rzeczową podpowiedź.pomponik pisze:Witam,
Pozdrawiam, pomponik
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
-
Bożyk_Adrian

Drzewo genealogiczne, Rozmiar papieru
Wygenerowałem sobie drzewko w PDF na MH, jak sprawdzic jaki format ma ten wsydruk? Tzn jaki rozmiar papaieru potrzebuje by go wydrukowac??
-
Marynicz_Marcin

Rozmiar papieru
We właściwościach powinien być rozmiar i przelicz sobie, ile to jest w danej jednostce.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Rozmiar papieru
Pytanie trudne o tyle, że trzeba wziąć pod uwagę że nieźle byłoby gdyby wydruk był czytelny - a to już często uznaniowa sprawa (wielkość samego wykresu ma tu duże znaczenie). Możliwe że będzie trzeba składać z kilku części (albo zlecić wydruk wielkoformatowy jeśli ma być "w jednym kawałku").
- Albo przelicz jak poradził Marcin, albo sprawdź doświadczalnie drukując (fragment) na A4
- Albo przelicz jak poradził Marcin, albo sprawdź doświadczalnie drukując (fragment) na A4
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
- Pieniążek_Stanisław

Rozmiar papieru
W płatnej wersji Adobe Acrobat profesjonal jest możliwość ustawiania wielkości w jakiej będzie wydrukowany wykres drzewa genealogicznego. Każda drukarnia wielkoformatowa posiada taki legalny program. Wszystko zależy tylko od możliwości drukarni tzn. jakie mają plotery i w jakim formacie mogą drukować. Zamawiałem już wiele wydruków z MH zapisanych w pdf.
Staszek
Staszek
-
Piotr_Juszczyk

Skalować wydruk to można na większości drukarek w zakresie ich drukowania i o tym decydują możliwości drukarki a nie programu. Jak chcesz możesz wydrukować na A4 ale to tylko góra kilkanaście osób się ładnie zmieści.
Na największych formatach zmieścisz ładnie i czytelnie może do 200 osób. Dalej zaczynają się problemy.
Ja używam wykresu wachlarzowego dla potomków danej osoby. Lepiej wykorzystuje powierzchnię papieru.
Na największych formatach zmieścisz ładnie i czytelnie może do 200 osób. Dalej zaczynają się problemy.
Ja używam wykresu wachlarzowego dla potomków danej osoby. Lepiej wykorzystuje powierzchnię papieru.
Ja ostatnio drukowałem w drukarni drzewo z Geno Pro, ok 500 osób. Było w miarę czytelne, choć wolałbym odrobinę większy widok osoby. Na papierze o szerokości 160 cm i długości 350 cm ledwie się zmieściło. Zapłaciłem 80 zł.
Ostatnio zmieniony pn 22 wrz 2014, 22:17 przez qufel, łącznie zmieniany 1 raz.
Darek Klepka - Busko Zdrój
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
-
chołoniewski

Ja mając drzewo zapisane PDF z 300 osobami ,musiałbym wydrukować /aby było czytelne/ w rozmiarze 4.5m x 1,5 ,ponieważ taki duży plakat nie wchodził w rachubę ,stworzyłem drugą warstwę napisów w PDF-ie z powiększonymi literami i nałożyłem na napisy pierwotne.
W ten sposób zmniejszyłem wydruk o połowę
Jurek
W ten sposób zmniejszyłem wydruk o połowę
Jurek
- Bea

Taka moja uwaga techniczna... Przygotowując plik do wydruku na ploterze (np. w jakimś zakładzie xero) proszę pamiętać, ze to nie musi być koniecznie format A3, A2, A1, A0.
To są formatki podstawowe, ale papier w ploterze zazwyczaj jest w rolce (a nie w arkuszu), więc jedynym wymiarem nas ograniczającym (oprócz zdrowego rozsądku) jest wysokość.
Dla A0 - jest to 84cm. Długość generalnie nie ma znaczenia, choć zaleca się nie przekraczać 3m. Ale teraz maszyny są lepsze, więc pewnie już dawno nie ma takiego ograniczenia.
Są też inne formaty papieru: B0, C1 etc - ale są one (przynajmniej w Polsce) mało popularne, więc nawet jak znajdziemy zakład, w którym są takie formaty, to jest prawdopodobieństwo, że więcej zapłacimy za wydruk.
Więc lepiej wpasować się od razu w podstawowy wymiar.
To są formatki podstawowe, ale papier w ploterze zazwyczaj jest w rolce (a nie w arkuszu), więc jedynym wymiarem nas ograniczającym (oprócz zdrowego rozsądku) jest wysokość.
Dla A0 - jest to 84cm. Długość generalnie nie ma znaczenia, choć zaleca się nie przekraczać 3m. Ale teraz maszyny są lepsze, więc pewnie już dawno nie ma takiego ograniczenia.
Są też inne formaty papieru: B0, C1 etc - ale są one (przynajmniej w Polsce) mało popularne, więc nawet jak znajdziemy zakład, w którym są takie formaty, to jest prawdopodobieństwo, że więcej zapłacimy za wydruk.
Więc lepiej wpasować się od razu w podstawowy wymiar.
- piotr_nojszewski

- Podziękował: 2 times
- Kontakt:
Wracajac do meritum.
W Adobe Reader wielkość oryginalną masz podaną w lewym dolnym rogu przynajmniej w wersji 8.x (u mnie jest w calach ale pewnie da sie przestawić)
Inne darmowe programy graficzne i viewery tez to podaja np Infranview w zakładce Image -> Information.
To oczywiście nie oznacza, ze musisz to w takim formacie drukować. Mozesz powiekszyc lub zmniejszyc na potrzeby wydruku.
Z praktycznego punktu widzenia amatorskiego mozesz np zrobic kopie pdfa oryginalnego
i tę kopię np w Infranview mniejszyc/zwiekszyć, a potem zapisac pod inną nazwą i zobaczyc na ekrazie wykorzystujac opcje w IV View -> Original size a w AR View->Zoom->Actual Size
(oczywiście możesz bawic sie zoomem bez zapisywania)
Mam kiedys zrobiony wydruk A0+ w rulonie.
Bo nie mam takiej wolnej ściany i nie wiem jak to sensownie ogladać. Ale wrażenie robi.
))
I nie planuje na razie niczego drukować w tej skali.
Osobiście za sensowne uwazam wydruki wachlarzowe, jak już ktoś wspomniał dają sensowny ogląd sytuacji na sensownej powierzchni.
Sam wydruk w drukarni nawet A0 nie kosztuje majatku ale to zalezy co masz w drzewie
Przy małym pokryciu dla A0+ może to kosztować kilka-kilkanaście zł.
Ale jesli masz obrazki (zdjęcia) to cena będzie wieloktornością i wyniesie pewnie klikadziesiąt złoty.
W Adobe Reader wielkość oryginalną masz podaną w lewym dolnym rogu przynajmniej w wersji 8.x (u mnie jest w calach ale pewnie da sie przestawić)
Inne darmowe programy graficzne i viewery tez to podaja np Infranview w zakładce Image -> Information.
To oczywiście nie oznacza, ze musisz to w takim formacie drukować. Mozesz powiekszyc lub zmniejszyc na potrzeby wydruku.
Z praktycznego punktu widzenia amatorskiego mozesz np zrobic kopie pdfa oryginalnego
i tę kopię np w Infranview mniejszyc/zwiekszyć, a potem zapisac pod inną nazwą i zobaczyc na ekrazie wykorzystujac opcje w IV View -> Original size a w AR View->Zoom->Actual Size
(oczywiście możesz bawic sie zoomem bez zapisywania)
Mam kiedys zrobiony wydruk A0+ w rulonie.
I nie planuje na razie niczego drukować w tej skali.
Osobiście za sensowne uwazam wydruki wachlarzowe, jak już ktoś wspomniał dają sensowny ogląd sytuacji na sensownej powierzchni.
Sam wydruk w drukarni nawet A0 nie kosztuje majatku ale to zalezy co masz w drzewie
Przy małym pokryciu dla A0+ może to kosztować kilka-kilkanaście zł.
Ale jesli masz obrazki (zdjęcia) to cena będzie wieloktornością i wyniesie pewnie klikadziesiąt złoty.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
- dorocik133

Wykradanie danych z MyHeritage
Witam!
Poszukując informacji o części rodziny w internecie natknęłam się najpierw na znane mi z albumu rodzinnego dwa zdjęcia - matki i syna, IDENTYCZNE jakie ja zamieściłam na MyHeritage przy profilach tych osób. Małe zdziwienie. Ale wchodząc na stronę okazało się jest to strona poświęcona wszystkim osobom noszącym to właśnie nazwisko i wśród nich znalazłam osoby z mojej rodziny z DOKŁADNIE TAKIMI SAMYMI ZDJĘCIAMI, jakie ja umieściłam. Podejrzewam, że dane osobowe też zostały ode mnie skradzione. Oczywiście aby mieć do nich dostęp muszę wykupić abonament.
Co sądzicie o takim postępowaniu i czy ktoś się jeszcze z taką praktyka spotkał? Dla mnie to skandal !!!!
Ja już powoli z MH się wycofuję, przeniosłam się na inny program, który nie jest on line. A teraz - po upewnieniu się - że wszystkie dane przekopiowałam do drzewa na moim komputerze całkowicie z MH zrezygnuję
Poszukując informacji o części rodziny w internecie natknęłam się najpierw na znane mi z albumu rodzinnego dwa zdjęcia - matki i syna, IDENTYCZNE jakie ja zamieściłam na MyHeritage przy profilach tych osób. Małe zdziwienie. Ale wchodząc na stronę okazało się jest to strona poświęcona wszystkim osobom noszącym to właśnie nazwisko i wśród nich znalazłam osoby z mojej rodziny z DOKŁADNIE TAKIMI SAMYMI ZDJĘCIAMI, jakie ja umieściłam. Podejrzewam, że dane osobowe też zostały ode mnie skradzione. Oczywiście aby mieć do nich dostęp muszę wykupić abonament.
Co sądzicie o takim postępowaniu i czy ktoś się jeszcze z taką praktyka spotkał? Dla mnie to skandal !!!!
Ja już powoli z MH się wycofuję, przeniosłam się na inny program, który nie jest on line. A teraz - po upewnieniu się - że wszystkie dane przekopiowałam do drzewa na moim komputerze całkowicie z MH zrezygnuję
Pozdrawiam
Dorota
Dorota