Witaj Tomku,leszek81 pisze:Zastanawiam się... co mogą oznaczać przekreślenia krzyżem kliku osób (Adam, Samuel, 2x Antoni) w tym wywodzie?
Te skreślone imiona zapewne dotyczą zmarłych w młodości synów. Zauważ, że już na początku jest zapis dotyczący tylko Andrzeja i Jana jako dziedziczących prawa po Matwieju Iwanowiczu Protasewiczu. Wykreśleni wpisani byli zapewne jako narodzeni potomkowie, ale zmarli bezpotomnie i nie wchodzą do tego wywodu dla heroldii.
Mam dla Ciebie jeszcze jedną wiadomość, która może się przydać do poszukiwań własności ziemskich rodu Protasewiczów. Przypadkowo szukając miejscowości Sawice, z której pochodzili Sawiccy znalazłam w Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego taki zapis:" Sawczyńskie-Dworzyszcze, własność ziemska w pow. pińskim, wspomniana w dokumencie z 1530 r., należała wtedy do Protasewiczów, położona w okolicy Mołodelczyc..." tu jest opisany volumin i strona skąd tę informację wzięto.
Myślę, że warto szukać tej publikacji i tego opisanego dokumentu jeśli chcesz poznać dzieje swego rodu.
Pozdrawiam serdecznie
Janina