Pochodzenie nazwisk (cz.6)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Fisz(e(brant,Wendle,Prosnal - pomocy
Bardzo dziękuję Nanuk01 za bardzo ciekawy wywód.
Też pozdrawiam
Bogusława
Też pozdrawiam
Bogusława
Bogusława Stawska-Kaszczyniec
- historyk1920

Witaj Nanuk01 !
W doborze źródeł co do kwestii pochodzenia nazwisk kieruję się "starannym doborem źródeł"
1) Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny",
2)Zofia Kaleta, „Słownik etymologiczno-motywacyjny staropolskich nazw osobowych. Odmiejscowe nazwy osobowe”
Aleksandra Cieślikowa ‘Słownik etymologiczno-motywacyjny staropolskich nazw osobowych. Odapelatywne nazwy osobowe.
Moja skromna osoba nie jest upoważniona do "podretuszowywania" dorobku Profesorów !!!
Pozdrawiam
W doborze źródeł co do kwestii pochodzenia nazwisk kieruję się "starannym doborem źródeł"
1) Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny",
2)Zofia Kaleta, „Słownik etymologiczno-motywacyjny staropolskich nazw osobowych. Odmiejscowe nazwy osobowe”
Aleksandra Cieślikowa ‘Słownik etymologiczno-motywacyjny staropolskich nazw osobowych. Odapelatywne nazwy osobowe.
Moja skromna osoba nie jest upoważniona do "podretuszowywania" dorobku Profesorów !!!
Pozdrawiam
- Pastuszko_Patryk

Pochodzenie nazwiska Olsztka
Witam w mojej niedawno od mojej stryjecznej babci dowiedziałem się, że moja praprababcia Julianna Grzywacz, żona Michała nazywała się przed ślubem Olsztka. Tylko nie wiem czy to polskie nazwisko, bo w google szukałem i żadnych podstron nie było.
- Ewa_Szczodruch

-
MonikaMaru

- Pastuszko_Patryk

-
Urszula_Pogoń

- Kontakt:
Dela - jakie pochodzenie nazwiska?
Bardzo proszę o podanie pochodzenia nazwiska Dela.
Dziękuję
Dziękuję
- Ewa_Szczodruch

-
włodzimiest

Alf - nazwisko
Witaj Ewo
może znajdziesz w którymś ze swoich źródeł etymologię nazwiska ALF ?
z pozdrowieniami
Włodek
może znajdziesz w którymś ze swoich źródeł etymologię nazwiska ALF ?
z pozdrowieniami
Włodek
- Ewa_Szczodruch

Może jest to skrótowy/zmieniony zapis jednego z poniższych nazwisk:
Alfa Alfanasów Alfanicki Alfańska Alfar Alfarowicz Alfatowska Alfawicki Alfenger Alfensberg Alfer Alferowicz Alfier Alfierczyk Alfierowicz Alfimow Alfiński Alfirenko Alfler Alfmanowski Alfnatowska Alfons Alfoszyńska Alfred Alfreda Alfredsson Alfrotowska Alfrut Alfs Alfus Alfut Alfuth Alfutowski
i może tym tropem trzeba iść.
Pozdrawiam
Radek
Alfa Alfanasów Alfanicki Alfańska Alfar Alfarowicz Alfatowska Alfawicki Alfenger Alfensberg Alfer Alferowicz Alfier Alfierczyk Alfierowicz Alfimow Alfiński Alfirenko Alfler Alfmanowski Alfnatowska Alfons Alfoszyńska Alfred Alfreda Alfredsson Alfrotowska Alfrut Alfs Alfus Alfut Alfuth Alfutowski
i może tym tropem trzeba iść.
Pozdrawiam
Radek
Ostatnio zmieniony czw 16 paź 2014, 23:02 przez razare, łącznie zmieniany 2 razy.
- Irek_Bartkowski

- Kontakt:
Witam
W ANGORZE nr.41 z 12.10.2014 jest o nazwisku ALF w rubryce Poczet nazwisk.
Nazwisko jest niemieckie i pochodzi od rzeczownika Alb,czyli elf.Możliwe pochodzenie od imienia Albertus lub Albericus.
W ANGORZE nr.41 z 12.10.2014 jest o nazwisku ALF w rubryce Poczet nazwisk.
Nazwisko jest niemieckie i pochodzi od rzeczownika Alb,czyli elf.Możliwe pochodzenie od imienia Albertus lub Albericus.
Pozdrawiam
Irek Bartkowski
Poszukuję zgonu Katarzyna Sałkowska vel Bartkowska,Lata 1854-1878 diecezja płocka.
Irek Bartkowski
Poszukuję zgonu Katarzyna Sałkowska vel Bartkowska,Lata 1854-1878 diecezja płocka.
-
włodzimiest

-
Wiktor_Witek

Faktem jest, że to nazwisko występowało m.in. wśród niemieckich mennonitów i baptystów w Polsce, z których część emigrowała do Ameryki. Tutaj np.: http://www.directionjournal.org/8/4/bap ... thren.html
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor