Pytanie o dostęp do rosyjskich publikacji (Wołyń)

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Jan_Cze

Sympatyk

Post autor: Jan_Cze »

Szanowni Państwo,
Czy ktoś z Państwa ma dostęp lub też wie gdzie są dostępne w Internecie (biblioteki cyfrowe?) następujące rosyjskie publikacje:
1. Дворянство Волынской губернии (підпис: Имеретинский Н. К.). Житомир, 1867.
2. Список землевладельцев и арендаторов Волынской губернии, во владении коих находится не менее 50 дес. земли. – Житомир: Губ. стат. ком., 1913. – [4], 270 с.
Będę wdzięczny za kontakt lub podpowiedzi.
Pozdrawiam
Janek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Janek, na to pytanie by odpowiedzieć, to jest tu wątek w tym serwisie, tylko nie pamiętam czy tak to idzie ; Polacy w wojsku carskim. Swego czasu odpisywała tam na pytanie ze swoich książek Iwona z Sawickich rodem z Podlasia. Także by pomógł kolega i znawca rosyjskiego, to Jerzy Aftanas. Można też po rosyjsku wpisać w Gogle to co się szuka, szlachty z guberni Wołyńskiej, czy Żytomierza, a najlepiej po rosyjsku wpisać nazwisko które się poszukuje i coś tam się zawsze znajdzie ; powadzenia - Julian
Jan_Cze

Sympatyk

Dziękuję za podpowiedź.
Z pomocy Pana Jerzego Aftanasa miałem już okazję skorzystać (i kierując bezpośrednie pytanie, i czytając wpisy).
Moje próby szukania tych książek po rosyjsku póki co efektu nie przyniosły (ale szperam w Internecie dalej), stąd pytanie. A samo poszukiwane nazwisko (Parniewski) faktycznie się znalazło.
Pozdrawiam
Janek
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Pierwszą publikację można przeglądać tu :

https://commons.wikimedia.org/wiki/File ... uselang=ru

Drugą można ściagnąć :

http://gebybykewun.esy.es/reyug.php?n=7 ... adenii-635

Anna Grażyna
Jan_Cze

Sympatyk

Dziękuję za podpowiedź.
Pierwszy link jest jednak do innej publikacji, z 1906 r. Ten spis szlachty wołyńskiej okazał się zresztą b.pomocny w moich poszukiwaniach (czy wręcz nadał im bieg).
Na drugi link też natrafiłem, ale albo nie umiałem właściwie skorzystać, albo coś innego jest podpięte pod link (ściągałem jakiś plik .exe).
Jeśli Pani udało się ściągnąć publikację, to uśmiechnąłbym się o nią serdecznie.
Pozdrawiam
Janek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”