Nazwisko: Kaliciński
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=14297&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
- gosia.6806

Witam
Szukam informacji o Józefie Kalicińskim ur około 1783 i jego przodków.
Mam akt ur syna Józefa Kalicińskiego i Tekli z Niedźwieckich Walentego ur 1819 r.w Żytnie.
Pozdrawiam
Gośka
Szukam informacji o Józefie Kalicińskim ur około 1783 i jego przodków.
Mam akt ur syna Józefa Kalicińskiego i Tekli z Niedźwieckich Walentego ur 1819 r.w Żytnie.
Pozdrawiam
Gośka
-
vonklinkoff

Kalicińskich mam wielu w drzewie, niestety 150 km na wschód. Tak z ciekawości, jaki był status społeczny rodziców Walentego, zapisany w akcie? Jeśli była to szlachta (Kalicińscy byli herbu Prawdzic), to zapewne moi i Twoi to ta sama rodzina. Niestety trudno to bedzie udowodnic 
Maciej
- gosia.6806

Witaj vonklinkoff 
Mój Walenty 3x pra dziadek to ojciec mojego 2x pradziadka Tomasza.Z aktu małżeńskiego Tomasza i Balbiny Zarębskiej https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... n187958136 wynika że ojcem Tomasza jest Walenty a mama Brygida Buss http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =19-22.jpg ale raczej to nie jest linia herbowa
a tu jest akt ur. Walentego nr13.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =12-18.jpg
i gdyby nie te same imiona i nazwiska rodziców to bym nie brała tego aktu pod uwagę...nie zgadza się rok ur.Walentego i nazwisko ojca Kaleciak Ale księża pisali to co chcieli więc raczej to Walentego akt urodzenia.
Mój Walenty 3x pra dziadek to ojciec mojego 2x pradziadka Tomasza.Z aktu małżeńskiego Tomasza i Balbiny Zarębskiej https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... n187958136 wynika że ojcem Tomasza jest Walenty a mama Brygida Buss http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =19-22.jpg ale raczej to nie jest linia herbowa
a tu jest akt ur. Walentego nr13.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =12-18.jpg
i gdyby nie te same imiona i nazwiska rodziców to bym nie brała tego aktu pod uwagę...nie zgadza się rok ur.Walentego i nazwisko ojca Kaleciak Ale księża pisali to co chcieli więc raczej to Walentego akt urodzenia.
Ostatnio zmieniony pt 20 cze 2014, 09:37 przez gosia.6806, łącznie zmieniany 1 raz.
-
vonklinkoff

Zauwaz. ze juz na slubie Walentego wyraznie jest napisane Kaleciński a nie Kaliciński. To staly problem z tym nazwiskiem i o tyle wazny, ze Kalecinscy to zmienione nazwisko Kaleta. Problem w tym, ze i moi Kalicińscy w II pol XIX wieku juz pisali sie w obocznosci Kalecińscy.
ps. Tak to ta sama osoba. Zmiana nazwiska z Kaleciak na Kaleciński nie byla czyms niezwyklym w i Pol. XIX wieku.
Maciej
ps. Tak to ta sama osoba. Zmiana nazwiska z Kaleciak na Kaleciński nie byla czyms niezwyklym w i Pol. XIX wieku.
Maciej
- gosia.6806

Do dnia dzisiejszego spotykam sie z przekręcaniem tego nazwiska
.
Pewność Maćku mam jedynie do Tomasza i Balbiny ze byli małżeństwem i mieli tak na nazwiska bo to moi 2x pra dziadkowie (mieszkali i są pochowani u mnie w okolicy)co do reszty to nie koniecznie ...dużo drobnych nieścisłości.Ale że jestem amatorem w tej dziedzinie to mimo wszystko cieszę się tym co mam .I możliwe jest że nie mogę znaleźć więcej gdyż nazwisko Kaliciński-a jest bardzo wiele odmian.
Przejrzałam drzewo Szymona Kalicińskiego i nie widzę tego mojego Walentego
Pewność Maćku mam jedynie do Tomasza i Balbiny ze byli małżeństwem i mieli tak na nazwiska bo to moi 2x pra dziadkowie (mieszkali i są pochowani u mnie w okolicy)co do reszty to nie koniecznie ...dużo drobnych nieścisłości.Ale że jestem amatorem w tej dziedzinie to mimo wszystko cieszę się tym co mam .I możliwe jest że nie mogę znaleźć więcej gdyż nazwisko Kaliciński-a jest bardzo wiele odmian.
Przejrzałam drzewo Szymona Kalicińskiego i nie widzę tego mojego Walentego
- Niewiadomski_Robert

Poszukuje informacji o Katarzynie z Kalicinskich Terpinskiej, ur ok 1793, prawdopodobnie gdzies miedzy Jedrzejowem i Krakowem. Maz- Jan Terpinski 1782 – 1849, mieszkali w roznych miejscowosciach w okolicach Jedrzejowa. Z aktu slubu jej syna Franciszka wiemy, ze zyla jeszcze w 1851 roku w Jedrzejowie po smierci swojego meza Jana. Jan zmarl w Ksiazu Wielkim, gdzie tez wystepowali Kalicinscy. Moze ktos natknal sie na akt urodzenia Katarzyny, jej slubu z Janem Terpinskim albo jej akt zgonu. Prosze o kontakt. Serdeczne dzieki, Robert
Ostatnio zmieniony sob 01 lis 2014, 16:45 przez Niewiadomski_Robert, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Palusinski_Pawel

Witam Robercie
Ja mam w drzewie Katarzyne ale nie pasujaca do twoich dat - slub brala w Krakowie na Salwatorze w 1850 r z Adamem Micinskim
Pozdrawiam
Pawel
Ja mam w drzewie Katarzyne ale nie pasujaca do twoich dat - slub brala w Krakowie na Salwatorze w 1850 r z Adamem Micinskim
Pozdrawiam
Pawel
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- janus_daniel

Witam
Adam Kaliciński od kilku lat nie żyjący. Trener biegaczek narciarskich z epizodem trenowania kadry polskiej. Pochowny został na cmentarzu w Myślenicach Na Stradomiu przy "małym kościółku.
Pozdrawiam jd
Adam Kaliciński od kilku lat nie żyjący. Trener biegaczek narciarskich z epizodem trenowania kadry polskiej. Pochowny został na cmentarzu w Myślenicach Na Stradomiu przy "małym kościółku.
Pozdrawiam jd
- Niewiadomski_Robert

Re: Nazwisko: Kaliciński
Dzieki Pawel,Palusinski_Pawel pisze:Witam Robercie
Pozdrawiam
Pawel
Faktycznie, ta, o ktorej pisze byla duzo starsza i w chiwili smierci nosila zapewne nazwisko Terpinska.
Robert