Problem z 'otczestwem'

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
DarekM.

Sympatyk

Problem z 'otczestwem'

Post autor: DarekM. »

Witam.

W posiadanym dokumencie, napisanym po rosyjsku z zaznaczeniem, że to tłumaczenie z polskiego, znalazłem zapis "Остафей Ленкович Миладовский".

O ile nazwisko jest oczywiste a imię - Eustachy, to problem sprawia mi 'otczestwo' i szczerze powiem pomysły mi żadne nie przychodzą do głowy. Dodam, że zapis dotyczy osoby z połowy XVI w.

Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczny.

Pozdrawiam. Darek Miładowski
Poszukuję informacji o rodzinach Miładowski i Niczyperowicz.
Pozdrawiam. D Miładowski
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Problem z

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

a może w dokumencie jest błąd i chodzi o Левковичa?

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
DarekM.

Sympatyk

Problem z

Dziękuję. To samo pomyślałem, ale chciałem uzyskać potwierdzenie...

Na skanie w zapisie jest wyraźnie Ленковичъ. Tłumaczenie jest z 1843 roku i nie wykluczone, że pisarz mógł zrobić błąd.

W takim przypadku ojcem Eustachego byłby Leon...

Pozdrawiam.
Pozdrawiam. D Miładowski
dpawlak

Nieaktywny

Problem z

Post autor: dpawlak »

Hmmm... a jak brzmiało by otczestwo Eustachego gdyby był synem niezamężnej Leny?
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
DarekM.

Sympatyk

Re: Problem z

Witam.
dpawlak pisze:Hmmm... a jak brzmiało by otczestwo Eustachego gdyby był synem niezamężnej Leny?
W połowie XVI w. jako Chorąży Wojsk Królewskich?.... :mrgreen:

Mozesz pokombinować...
Pozdrawiam. D Miładowski
dpawlak

Nieaktywny

O twoim konkretnym chorążym nie zamierzam dywagować, nie pokazałeś skanu, więc nie ma o czym, takie mam zasady.
Dlatego pytanie ponawiam jakie otczestwo miałby mężczyzna, syn niezamężnej Leny?
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Adamiec_Walenty

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Adamiec_Walenty »

dpawlak pisze:O twoim konkretnym chorążym nie zamierzam dywagować, nie pokazałeś skanu, więc nie ma o czym, takie mam zasady.
Dlatego pytanie ponawiam jakie otczestwo miałby mężczyzna, syn niezamężnej Leny?
We wszystkich spotkanych przypadkach /a było tego dużo/ dzieci niezamężnych nie miały wcale otczestwa. Gdy się żenili /wychodziły za mąż/ w akcie ślubu było tylko imię, bez otczestwa. Podobnie w aktach zgonu.
Pozdrawiam.
Waldek Adamiec
dpawlak

Nieaktywny

Ok. Ojciec nieznany, otczestwa się nie tworzy, dzięki.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Czy mozna prosic o źródło z którego pochodzi zapis "Остафей Ленкович Миладовский".. Jakis popis szlachty? , z jakich terenów? Pachnie mi dalekimi kresami wschodnimi.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
DarekM.

Sympatyk

Witam.
jamiolkowski_jerzy pisze:Czy mozna prosic o źródło z którego pochodzi zapis "Остафей Ленкович Миладовский".. Jakis popis szlachty? , z jakich terenów? Pachnie mi dalekimi kresami wschodnimi.
Pozdrawiam
Pochodzi z Wywodu a dotyczy zakupu majątku Sokolatycze przez wyżej wzmiankowanego od niejakiego Wasilija Kleckiego w 1578 roku...

Pozdrawiam.
Pozdrawiam. D Miładowski
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Zatrzegam że to co napiszę jest zaledwie hipotezą , nawet dwoma
pierwsza że Lenkowicz od imienia Leonidas
druga wymaga szerszgo opisu. W praktyce właśnie XVI wieku spotkałem się z sytuacjami, że to co wydawałoby sie otczestwem niekoniecznie nim było albo nie było wprost od bezposredniego ojca.
Przykladowo w przypadku Jamiołków (bo jeszcze wtedy nie Jamiołkowskich) "otczestwopodobnymi" nazwami okreslano krze (gałązki, klany) . Moja parafia Sokoły to było wtedy WXL. Np Olkowicze (tu napewno od Aleksego) drugi Mitkowicze, trzeci Wołpkowicze itd W dwu osttanich przypadkach interpretacja jest trudna bo od jakiego niby imienia takie nazwy?. Podobne przypadki znam u innych "nazwisk".
Może u Miladowskich było podobnie i byli nazywania Lenkowiczami dla odróżnieniea od innej gałęzi Co by jednak miało znaczyc Lenka nie mam pojęcia. Imię kobiety moim zdaniem zdecydowanie odpada . To nie te czasy.
Zastrzegam - ja tylko głosno mysle i nie jest to żadna wiedza objawiona .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
DarekM.

Sympatyk

Dziękuję za te hipotezy. Wykluczyć takiej wersji absolutnie nie możemy ze względu na skromność zachowanych zapisów...

Wracając do 'otczestwa' Lenkowicz...

Ponieważ dość swobodnie posługuję się rosyjskim przeszukałem troszkę stronki rosyjskojęzyczne.
Pojawia się nazwisko Lenkowicz, ale w tym przypadku:

http://gwar.elar.ru/persons/?ID=17407

zdaje się także chodzi o 'otczestwo'. I to mnie trochę zbiło z tropu, o którym wspomniała Aneta, że chodzi o "Lewkowicz"...

Ale to niestety jedyny zapis dotyczący tej osoby i to jeszcze nie w oryginale a tłumaczony na rosyjski...
No cóż... Nikt nie mówił, że będzie łatwo... 8)

W dalszym ciągu sprawa otwarta i wszelkie pomysły mile widziane...

Pozdrawiam. Darek
Pozdrawiam. D Miładowski
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Odradzam szukania zwiazków nazwisk miedzy XVI wiekiem a XX. To genealogiczna bzdura. Okoliczności powstawania "nazwisk" moga być rozmaite i nie ma miedzy nimi zadnego związku.
Jesli juz to szukałbym czy i jak Miladowscy byli zapisani w Popisach szlachty. Gdzie były te Sokołotycze? Bo jesli w Wielkim Księstwie Litewskim to w grę wchodza popisy wojska litewskiego z 1528 i z 1567 roku.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz 28 wrz 2014, 20:23 przez jamiolkowski_jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.
zlotko

Sympatyk

Post autor: zlotko »

Przychylam się do hipotezy Pana Jerzego, że wcale tu nie musi chodzić o klasyczne wspołczesne otczestwo z imieniem, a może to być otczestwo utworzone od przezwiska albo przydomka. Z tego okresu znany jest niejeden taki przypadek. Polecam książkę Cziczagowa "Iz istorii ruskich imen, otczestw i familii", gdzie jest opisanych wiele ciekawych przykładów dawnych otczestw.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
DarekM.

Sympatyk

Oczywiście macie Panowie rację i nie zamierzam "odnosić dosłownie" tego 'otczestwa' do współczesności. Szukam tylko jakiegoś racjonalnego wyjaśnienia...

W tym przypadku dodatkowo komplikuje sprawę fakt, że nie mam dostępu do oryginalnego zapisu z XVI w. a jedynie Wywód (z 1811 r.), w którym dokument jest wzmiankowany i to jeszcze przetłumaczony na rosyjski w 1843 r. kiedy to klasyczne 'otczestwo' już w pełni funkcjonowało...

Sokolatycze leżą w parafii Kleck, województwa nowogrodzkiego czyli WKsL.
Do popisów wojsk litewskich jeszcze nie dotarłem, ale może to być jakiś trop.

Jeszcze raz dziękuję za wskazówki. Darek
Pozdrawiam. D Miładowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”