Jurewicz z Otwocka?

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
martyna_j

Sympatyk
Nowicjusz

Jurewicz z Otwocka?

Post autor: martyna_j »

Witam,
poszukuję informacji o rodzinie Jurewiczów mieszkającej przed wojną w Otwocku. Interesują mnie informacje, które potwierdzą, ze w latach 30 takie nazwisko występowało w Otwocku lub bliskich okolicach oraz kontakt z potomkami tej rodziny,

Zamieszczam zdjęcie rodziny Jurewiczów
http://www.fotosik.pl/u/martysiak1988/z ... um/1227284

i napis na odwrocie
http://www.fotosik.pl/u/martysiak1988/z ... um/1227284

Podejrzewam, że fotografia została wykonana między 1935 a 1939 rokiem.

pozdrawiam
Martyna
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Jurewicz z Otwocka?

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj Martyno

To zdjęcie wykonano w sanatorium w Otwocku i widać po lewej stronie łóżko oraz chorego w piżamie i szaliku. Rodzina Jurewiczów mogła przyjechać by odwiedzić chorego w niedzielę i niekoniecznie tam mieszkała. Również rok wykonania zdjęcia może przypadać na lata powojenne bo to sanatorium nadal tam istniało.

Pozdrawiam
Janina
Małgorzata2005

Sympatyk
Adept

Jurewicz z Otwocka?

Post autor: Małgorzata2005 »

Witaj Martyno,

Prawdopodobnie jest tak, jak napisała Janina - ale w Archiwum Państwowym w Otwocku są księgi meldunkowe,
baza Ela:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... rch=szukaj

jeszcze do nich nie zaglądałam, ale przy okazji pobytu w Otwocku - może jeszcze w tym roku - planuję to zrobić.

Przy okazji Twojego zapytania "odkryłam", że są tam tez ciekawe akta innych miast
np. interesujące mnie lata dot. Rembertowa :D
Pozdrawiam - Małgorzata
Awatar użytkownika
martyna_j

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: martyna_j »

Według mnie w odwiedziny pojechał Edward Jarosiński (pierwszy z prawej). Do Otwocka miał 200km, ale macie rację... rodzina Jurewiczów wcale nie musiała mieszkać w Otwocku. Niemniej jednak szukam jakichkolwiek śladów, ponieważ to nazwisko, póki co, nie jest w żaden sposób powiązane z moją rodziną... i to mnie chyba najbardziej intryguje :)

Dzięki za odpowiedzi :)
kingakarolina

Sympatyk

Post autor: kingakarolina »

Na pewno jest jedna rodzina Jurewiczów w Augustówce obok Pilawy. to niedaleko Otwocka.
gienia

Sympatyk

Post autor: gienia »

Witam,
ja to jak mam wątpliwości, to pierwsze moikrewni.pl, aby się dowiedzieć gdzie jest ich /nazwisko/ najwięcej, potem "grobonet", bo może coś wyłuskam, następnie spis mieszkańców jeśli taki istnieje. Jurewiczów jest 3422 osoby w Polsce, najwięcej w zach części Polski.
Gienia
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj Martyno,

Sprawdzając powiązania mojego przodka Tomasza Snopek/Snopczyńskiego znalazłam informacje o jego córce z pierwszego małżeństwa, która wyszła za mąż za Jurewicza i działo się to w I poł. XIX w. w parafii Brwinów, ale później wyjechali do folwarku Lipowe w parafii Odrzywół razem z rodziną Tomasza Snopczyńskiego, który tam umarł w 1835 roku. Rodzina ta rozsiała się w okolicach Radomia i w świętokrzyskim. Jednak Jurewicz prawdopodobnie pochodził z mazowieckiego więc okolice Otwocka nie są wykluczone.
Trzeba układać metodycznie i cierpliwie jak paciorki w porozrywanym różańcu, a wszystkie linie mogą się ułożyć.
Jeśli chodzi o Otwock to był duży ośrodek leczenia chorób płuc w tym gruźlicy, która jeszcze przez kilkanaście lat po wojnie była chorobą społeczną. Dopiero masowe szczepienia i badania profilaktyczne w miejscach pracy zwalczyły tę groźną chorobę. Niestety od 20 lat ta choroba znów atakuje, bo marna opieka zdrowotna, bieda oraz brak badań profilaktycznych robią swoje.
Mam nadzieję, że znajdziesz powiązania Jurewiczów i Jarosińskich.
Pozdrawiam
Janina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”