Sokołów Podlaski
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Sokołów Podlaski
Dzien dobry,
Czy ktos z forumowicz orientuje sie, gdzie moglabym znalezc ksiegi z drugiej polowy XVIII wieku z Sokolowa Podlaskiego.
Poszukuje moich niedawno odkrytych Ostrowskich i chcialabym sprawdzic czy "gonie" w dobrym kierunku.
Dziekuje serdecznie za jakiekolwiek wskazowki.
Czy ktos z forumowicz orientuje sie, gdzie moglabym znalezc ksiegi z drugiej polowy XVIII wieku z Sokolowa Podlaskiego.
Poszukuje moich niedawno odkrytych Ostrowskich i chcialabym sprawdzic czy "gonie" w dobrym kierunku.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Szukam:
Sokołów Podlaski
www.szukajwarchiwach.pl
Archiwum w Siedlcach
a tu masz skarbnicę wiedzy o regionie i ludziach
http://www.zsokolowa.com/
pozdrawiam
Elzbieta
Archiwum w Siedlcach
a tu masz skarbnicę wiedzy o regionie i ludziach
http://www.zsokolowa.com/
pozdrawiam
Elzbieta
Re: Sokołów Podlaski
Sztampowa odpowiedź, lecz zupełnie nieprzydatna dla szukających metryk z XVIII wieku. Na terenie diecezji siedleckiej źródłem zawsze parafia, choć nie zawsze proboszcz chętny do współpracy.ajach pisze:www.szukajwarchiwach.pl
Archiwum w Siedlcach
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Do archiwum w Siedlcach radzę zadzwonić i dopytać o szczegóły. Kiedyś udzielono mi informacji (tzn archiwum udzieliło jej telefonicznie) że metryki Sokołowa Podlaskiego z przełomu XIX i XX w. (+ przedwojenne) "spłonęły wraz z parafią". Nie wiem czy wcześniejsze też (ale przecież część jest dostępna), nie wiem czy były inne kopie itd. Dostępne akta z tych lat są odtwarzane, nie oryginalne, najlepiej więc zadzwonić i dowiedzieć się co i jak (i w AP i w parafii).
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
W AP są księgi z XIX wieku również te z opisem odtworzone, tyle że odtworzone w miejsce nieobecnych duplikatów, czyli jeśli już, to w sądzie pokoju przepadły, a nie na parafii. Zresztą podejrzewam, że owo odtworzenie polegało po prostu na przejęciu parafialnych, albo ich odpisaniu. Kościół został zbombardowany w nocy z 26 na 27 lipca 1944 roku przez lotnictwo wojsk sowieckich. i ponoć nie mają starszych metryk niż 1944, informacja ze strony szwa i strony parafialnej. Wcześniej kościół płonął w 1817 więc szansa na XVIII wieczne maleje, warto jednak spytać na parafii dla upewnienia się.
Edit: no i zapędziłem się, bo obecnie (od 1992) parafia należy do diecezji drohiczyńskiej. Nie wiem, czy ta zbierała stare księgi z podległych sobie parafii, czy nie.
Edit: no i zapędziłem się, bo obecnie (od 1992) parafia należy do diecezji drohiczyńskiej. Nie wiem, czy ta zbierała stare księgi z podległych sobie parafii, czy nie.
Ostatnio zmieniony sob 04 paź 2014, 20:55 przez dpawlak, łącznie zmieniany 1 raz.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Znalazłem informację że odtworzenie ksiąg z przełomu wieków XIX/XX do 1944 nastąpiło na drodze postępowań sądowych w latach 40 i 50 XX w. Księga z roku 1944 zawiera wpisy od lipca, czyli coś mi się wydaje że zabrana z parafii.
Oczywiście, że z XIX wiekiem nie jest tragicznie, są luki ale sporo roczników jest, co łatwo sprawdzić:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
tylko, że problem tytułowy nie dotyczy XIX, czy XX wieku, a wieku XVIII.
Oczywiście, że z XIX wiekiem nie jest tragicznie, są luki ale sporo roczników jest, co łatwo sprawdzić:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
tylko, że problem tytułowy nie dotyczy XIX, czy XX wieku, a wieku XVIII.
Dziekuje wszystkim serdecznie za wszelkie podpowiedzi
Niestety jak wspomniano powyzej, mnie narazie interesuje tylko XVIII wiek... ale napewno informacje przydadza sie jezeli nie mnie to innym zagubionym i poszukujacym na Podlasiu i jego okolicach 
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Szukam:
-
Botev

Tylko szczątkowo, w tym dokumencie jest lista parafii, z których księgi są w archiwum: http://www.drohiczynska.pl/documents/Og ... czynie.pdfEdit: no i zapędziłem się, bo obecnie (od 1992) parafia należy do diecezji drohiczyńskiej. Nie wiem, czy ta zbierała stare księgi z podległych sobie parafii, czy nie.
Niestety Sokołowa tam nie ma, więc jeżeli księgi się zachowały, to raczej tylko w parafii.
Przejrzałem te "odtworzone" księgi z Sokołowa w siedleckim archiwum i niestety - w zakresie ostatnich dwóch dekad XIX wieku i pierwszej dekady XX wieku są niemalże bezwartościowe. Odtworzone są w nich jedynie bardzo nieliczne akty U i M - czasem po jednym, dwa na rocznik, czasem kilkanaście. Prawdopodobieństwo, że akurat ktoś z naszej rodziny się wystarał w 1946 r. o odtworzenie aktu sprzed kilkudziesięciu lat jest b. niskie.
Pozdrawiam,
Robert
Robert
A czy ktoś natrafił kiedyś na księgi metrykalne z Sokołowa z lat 1843-1848, w szczególności na księgę małżeństw?
W parafii pytałem - nie ma.
Szukam w tym okresie ślubu Antoni Niemira - Izabela Wojewódzka.
W parafii pytałem - nie ma.
Szukam w tym okresie ślubu Antoni Niemira - Izabela Wojewódzka.
Marcin Senderski
Drzewo genealogiczne: http://drzewo.online/
Poszukuję:
*Wojciech Synderczyk ~1765 Małopolska
*Jakub Cichy ~1774 kraj morawsko-śląski
*Julianna Rydzik ~1833 Małopolska
Drzewo genealogiczne: http://drzewo.online/
Poszukuję:
*Wojciech Synderczyk ~1765 Małopolska
*Jakub Cichy ~1774 kraj morawsko-śląski
*Julianna Rydzik ~1833 Małopolska
Panie Marcinie
Serdeczne gratulacje z pięknego wywodu .
Sam zaczynam dla syna robić taki wywód .
Proszę mi powiedzieć tylko jak Pan sobie poradził z "dziurami " czyli brakiem w którymś pokoleniu .
Bo tam nie widzę .
Ale 800 przodków to imponujące .
Gratulacje szczere .
Mam drzewo też w programie TNG .
Super sprawa .
Pozdrawiam
Mariusz
Serdeczne gratulacje z pięknego wywodu .
Sam zaczynam dla syna robić taki wywód .
Proszę mi powiedzieć tylko jak Pan sobie poradził z "dziurami " czyli brakiem w którymś pokoleniu .
Bo tam nie widzę .
Ale 800 przodków to imponujące .
Gratulacje szczere .
Mam drzewo też w programie TNG .
Super sprawa .
Pozdrawiam
Mariusz
-
Adrian_1606

- Podziękował: 1 time
.Robert1 pisze:Przejrzałem te "odtworzone" księgi z Sokołowa w siedleckim archiwum i niestety - w zakresie ostatnich dwóch dekad XIX wieku i pierwszej dekady XX wieku są niemalże bezwartościowe. Odtworzone są w nich jedynie bardzo nieliczne akty U i M - czasem po jednym, dwa na rocznik, czasem kilkanaście. Prawdopodobieństwo, że akurat ktoś z naszej rodziny się wystarał w 1946 r. o odtworzenie aktu sprzed kilkudziesięciu lat jest b. niskie.
Jeśli w tej kwestii w ostatnich paru latach udało się znaleźć albo odtworzyć kolejne księgi, to byłoby to bardzo dobra wiadomość.
-
Mazurek_Mikołaj

Jeżeli chodzi o katolicką parafię Sokołów Podlaski to na pewno istnieją oryginały, spisy roczne i odtworzone roczniki z lat: Urodzenia: 1684-1692; 1694; 1697-1698; 1727-1787; 1789-1815; 1821-1895; 1907-1911. Małżeństwa: 1684-1690; 1693; 1697-1698; 1700-1703; 1725-1758; 1777-1779; 1781; 1783-1787; 1789-1798; 1801-1810; 1814; 1821-1835; 1885; 1888-1889; 1891; 1893-1898; 1900-1910 i Zgony: 1811-1812; 1815; 1826-1835 (w większych przedziałach są niestety rocznikowe braki) Do tego to co jest zindeksowane na genetyce. Jak ktoś ma pytania o jakieś informacje to zapraszam do kontaktu. Pomogę, ale oryginałów wysłać nie mogę.
Izabela Wojewódzka urodziła się w 1824 roku (akt 106) we wsi Wojewódki Górne z Jana Wojewódzkiego i Moniki z d. Markowskiej
Jan Wojewódzki i Monika z d. Markowska pobrali się w 1808 roku (akt 20) w parafii Kosów Lacki (świetna informacja o parafii Kosów Lacki pochodzi z dwóch książek Lecha Niepiekło "Parafia Kosów Lacki i jej mieszkańcy" wraz ze spisanymi metrykami)
Żebym coś więcej mógł pomóc z Janem Wojewódzkim muszę znać imiona jego rodziców i przybliżoną datę urodzenia (w parafii Sokołów było ich dość sporo).
1748 - Apolonia Ostrowska - Antoni, Anastazja
1789 - Julianna Ostrowska - Jakub, Marianna
1790 - Franciszka Ostrowska - Jakub, Marianna
1795 - Apolonia Ostrowska - Jakub, Marianna
1802 - Helena Ostrowska - Jan, Teresa
1804 - Apolonia Ostrowska - Jakub, Marianna
1835 - Marianna Ostrowska (zmarła w tym samym roku)
1786 - Roch Ostrowski - Jakub, Marianna
1792 - Jan Ostrowski - Jakub, Katarzyna
1822 - Klemens Ostrowski - Józef, Magdalena Niewiadomska (wieś Przewózki)
Małżeństwo:
1785- Jakub Ostrowski i Marianna Roztaniec
Pozdrawiam, Mikołaj
Aktu małżeństwa nie znajdę, ale...Trotwood pisze:A czy ktoś natrafił kiedyś na księgi metrykalne z Sokołowa z lat 1843-1848, w szczególności na księgę małżeństw?W parafii pytałem - nie ma.Szukam w tym okresie ślubu Antoni Niemira - Izabela Wojewódzka.
Izabela Wojewódzka urodziła się w 1824 roku (akt 106) we wsi Wojewódki Górne z Jana Wojewódzkiego i Moniki z d. Markowskiej
Jan Wojewódzki i Monika z d. Markowska pobrali się w 1808 roku (akt 20) w parafii Kosów Lacki (świetna informacja o parafii Kosów Lacki pochodzi z dwóch książek Lecha Niepiekło "Parafia Kosów Lacki i jej mieszkańcy" wraz ze spisanymi metrykami)
Żebym coś więcej mógł pomóc z Janem Wojewódzkim muszę znać imiona jego rodziców i przybliżoną datę urodzenia (w parafii Sokołów było ich dość sporo).
Z Ostrowskich z parafii Sokołów są urodzenia:moyra777 pisze:Dzien dobry,
1748 - Apolonia Ostrowska - Antoni, Anastazja
1789 - Julianna Ostrowska - Jakub, Marianna
1790 - Franciszka Ostrowska - Jakub, Marianna
1795 - Apolonia Ostrowska - Jakub, Marianna
1802 - Helena Ostrowska - Jan, Teresa
1804 - Apolonia Ostrowska - Jakub, Marianna
1835 - Marianna Ostrowska (zmarła w tym samym roku)
1786 - Roch Ostrowski - Jakub, Marianna
1792 - Jan Ostrowski - Jakub, Katarzyna
1822 - Klemens Ostrowski - Józef, Magdalena Niewiadomska (wieś Przewózki)
Małżeństwo:
1785- Jakub Ostrowski i Marianna Roztaniec
Pozdrawiam, Mikołaj
Ostatnio zmieniony wt 02 wrz 2025, 20:39 przez Mazurek_Mikołaj, łącznie zmieniany 1 raz.