Obywatel rolny
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Joanna_Lewicka

Obywatel rolny
Czy ktoś zna określenie "obywatel rolny"? Jest rok 1844, parafia Dąbie, akt urodzenia/chrztu. Obywatelami rolnymi nazwano ojca Dziecięcia, ojca chrzestnego oraz świadka.
Pozdrawiam -
Joanna
Pozdrawiam -
Joanna
Obywatel rolny
Obywatel zwykle odnosiło się do mieszczanina, to że sporo mieszczan, zwłaszcza w małych miastach zajmowało się rolnictwem pozwala przypuszczać że może chodziło o mieszczanina parającego się uprawą roli. Taki odpowiednik określeń honestus, czy uczciwy.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
Joanna_Lewicka

Obywatel rolny
Darku, dzięki.
Też tak pomyślałam, ale nie mam pewności, a poza tym zastanawiam się, czy to było przyjęte w tym rejonie określenie, czy też "radosna twórczość" konkretnego księdza.
Pozdrawiam -
Joanna
Też tak pomyślałam, ale nie mam pewności, a poza tym zastanawiam się, czy to było przyjęte w tym rejonie określenie, czy też "radosna twórczość" konkretnego księdza.
Pozdrawiam -
Joanna
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Ja bym obstawiał odwrotnie:)
Właściciela dóbr ziemskich, nie grodzkich. Bez względu na miesjce zamieszkania i zajęcie.
Nie tylko teoretycznie, ale na podstawie zapisów (z innych regionów, podobny okres), których nie przytoczę teraz.
Właściciela dóbr ziemskich, nie grodzkich. Bez względu na miesjce zamieszkania i zajęcie.
Nie tylko teoretycznie, ale na podstawie zapisów (z innych regionów, podobny okres), których nie przytoczę teraz.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Też możliwe, aczkolwiek spodziewałbym się zwrotu urodzony, nobiles, itp. Chyba, że to jakiś neologizm przez księdza wymyślony co by pokazać, że szlachetnie urodzony ale w warunkach rozbiorowych, o patent się nie postarał.
Na sprawę rzuciłoby więcej światła, czy wzmiankowani byli mieszkańcami miasta, czy jakiegoś folwarku, bądź wsi. Czy nazwiska wskazują na pochodzenie społeczne, argumenty nie przesądzające ale uprawdopodobniające.
Na sprawę rzuciłoby więcej światła, czy wzmiankowani byli mieszkańcami miasta, czy jakiegoś folwarku, bądź wsi. Czy nazwiska wskazują na pochodzenie społeczne, argumenty nie przesądzające ale uprawdopodobniające.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
A to już dyskusyjne, czy każdy kto był właścicielem dóbr ziemskich w 1844 mógł być "nobiles". Nie wszędzie obowiązywało obostrzenie (konieczność wykazania przy zakupie ziemi, ze przodkowie byli właścicielami) - IMHO nienobilni mogli być w 1844 właścicielami nieruckomości poza miastem.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
-
Joanna_Lewicka

Dziękuję Ci, Włodku.
W takim razie będę dalej drążyła tę rodzinę (właśnie nie wiem, czy moją
). Dam znać, jeśli odkryję jakieś powiązania z moimi, a wtedy- być może - także jaśniejszy stanie się status owych obywateli rolnych.
Nazwiska? Proszę bardzo: Świątecki, Gąsierkiewicz, Ruciński jako obywatele rolni. Ja natomiast mam Mianowskich, właścicieli Olewina, dla których szukam powiązania z innymi Mianowskimi, skoligaconymi ze Świąteckimi (warstwa urzędnicza z Kalisza, ale to już lata 70. XIX wieku). Chcę odpowiedzieć sobie na pytanie, czy Świąteccy z Kalisza i Świąteccy z Dąbia to jedna rodzina. Wiem, że to wygląda na tworzenie niepotrzebnych komplikacji, ale zapewniam, że tak jest tylko pozornie, ponieważ to jest element poszukiwań mojego rodzonego prapradziadka, powstańca styczniowego, Leopolda Brzozowskiego, który - żonaty z Józefą Mianowską - umarł z ran w Kole, gdzie ... mieszkali inni (?) Mianowscy. I tak sobie szukam okrężną drogą...
Pozdrawiam -
Joanna
W takim razie będę dalej drążyła tę rodzinę (właśnie nie wiem, czy moją
Nazwiska? Proszę bardzo: Świątecki, Gąsierkiewicz, Ruciński jako obywatele rolni. Ja natomiast mam Mianowskich, właścicieli Olewina, dla których szukam powiązania z innymi Mianowskimi, skoligaconymi ze Świąteckimi (warstwa urzędnicza z Kalisza, ale to już lata 70. XIX wieku). Chcę odpowiedzieć sobie na pytanie, czy Świąteccy z Kalisza i Świąteccy z Dąbia to jedna rodzina. Wiem, że to wygląda na tworzenie niepotrzebnych komplikacji, ale zapewniam, że tak jest tylko pozornie, ponieważ to jest element poszukiwań mojego rodzonego prapradziadka, powstańca styczniowego, Leopolda Brzozowskiego, który - żonaty z Józefą Mianowską - umarł z ran w Kole, gdzie ... mieszkali inni (?) Mianowscy. I tak sobie szukam okrężną drogą...
Pozdrawiam -
Joanna