Lista strat WP 1918-1920
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Straty WP z lat 1918-1920
Witam.
Moi dziadkowie pochodzą z rejonu Lwowa a ja na tej stronie na liście strat WP z lat 1918-1920 znalazłem prawdopodobnie swojego przodka.
Jest przy jego nazwisku jakaś informacja zawarta w formacie DJVU którego ja nie potrafię otworzyć czy ktoś z forumowiczów byłby w stanie pomóc mi dowiedzieć się o nim więcej jeśli tak proszę o kontakt.
Moi dziadkowie pochodzą z rejonu Lwowa a ja na tej stronie na liście strat WP z lat 1918-1920 znalazłem prawdopodobnie swojego przodka.
Jest przy jego nazwisku jakaś informacja zawarta w formacie DJVU którego ja nie potrafię otworzyć czy ktoś z forumowiczów byłby w stanie pomóc mi dowiedzieć się o nim więcej jeśli tak proszę o kontakt.
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Straty WP z lat 1918-1920
Ta informacja to strona z orginalnego indeksu (strona z książki). Książka jest dostępna http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=56413 w Wielkopolskiej Bibliotece Cyfowej. U mnie strona się otwiera. Może nie masz zainstalowanej wtyczki (pluginu) djvu. Spróbuj przez link który podałem wyżej. Ale na wspomnianej stronie i tak nie znajdziesz więcej informacji niż naszej bazie.
- Bea

Straty żołnierzy w latach 1918-1920 (pomoc)
Witam,
znalazłam poszukiwaną osobę w bazie "Straty żołnierzy w latach 1918-1920" - tzn na podstawie imienia i nazwiska.
Do rekordu przypisany jest stopień, oddział etc.
Czy to wszystko co można z tym zrobić ?
Nie jestem pewna czy wyszukany żołnierz to mój krewny.
Gdzie mogę zgłosić się po dodatkowe dane ?
plik djvu jest pusty
myślałam że będzie to skan jakiegoś dokumentu wojskowego
Na dodatek miejsce śmierci krewnego leży poza obecnymi granicami Polski.
Czy może mi ktoś wyjaśnić jak z tej bazy się korzysta ?
z góry dziękuję
Beata
znalazłam poszukiwaną osobę w bazie "Straty żołnierzy w latach 1918-1920" - tzn na podstawie imienia i nazwiska.
Do rekordu przypisany jest stopień, oddział etc.
Czy to wszystko co można z tym zrobić ?
Nie jestem pewna czy wyszukany żołnierz to mój krewny.
Gdzie mogę zgłosić się po dodatkowe dane ?
plik djvu jest pusty
myślałam że będzie to skan jakiegoś dokumentu wojskowego
Na dodatek miejsce śmierci krewnego leży poza obecnymi granicami Polski.
Czy może mi ktoś wyjaśnić jak z tej bazy się korzysta ?
z góry dziękuję
Beata
1863 i 1919-1920
Witam. Szukam listy poległych w 1919-1920 r. Natomiast co do roku 1919-1920 znalazłem jedno nazwisko na Józef Andrzejak na stronie Stankiewicza -prawdopodobnie mogło być to które mnie interesuje ale nie mogę tego nigdzie potwierdzić. Natomiast drugie nazwisko Jan Czechalski znalazłem w książce, autora, który nie żyje. Jednak była to krótka informacja. Więc utknąłem. Nie wiem co dalej. Pozdrawiam.
-
andrzejkapron

1863 i 1919-1920
Szczegóły to można otrzymać czasem od rodziny. Może w jakimś artykule w prasie regionalnej. No pozostaje Centralne Archiwum Wojskowe. Na stronie jakiejkolwiek genealogicznej trafić na szczegóły jest bardzo, bardzo ciężko. W Twoim przypadku bez biblioteki i archiwum się nie obejdzie. Zacznij od bitew. Pozdrawiam
-
Kozera_Piotr

Lista strat 1918-1920 a gdzie szukać dokumenty?
Witam
Przeglądając listę strat wojska polskiego znalazłem informację, że w twierdzy Modlin w 1920 zmarł na cholerę prawdopodobnie mój krewny.
Przy dacie dziennej jest symbol mówiący, że "metryki ... śmierci znajdują się w Kurji Biskupiej Wojsk Polskich". Gdzie je teraz można znaleźć, do kogo się zwrócić ?
Pozdrawiam
Piotr
Przeglądając listę strat wojska polskiego znalazłem informację, że w twierdzy Modlin w 1920 zmarł na cholerę prawdopodobnie mój krewny.
Przy dacie dziennej jest symbol mówiący, że "metryki ... śmierci znajdują się w Kurji Biskupiej Wojsk Polskich". Gdzie je teraz można znaleźć, do kogo się zwrócić ?
Pozdrawiam
Piotr
- Kaczmarek_Aneta

- Otrzymał podziękowania: 7 times
Piotrze,
myślę, że uzyskasz informację w Katedrze Polowej Wojska Polskiego.
Można pisać na e-maila - odpowiadają
http://www.katedrapolowa.pl/html.php
Pozdrawiam,
Aneta
myślę, że uzyskasz informację w Katedrze Polowej Wojska Polskiego.
Można pisać na e-maila - odpowiadają
http://www.katedrapolowa.pl/html.php
Pozdrawiam,
Aneta
Witam!!!
Znalazłem na liście strat 1918 -1920 r. krewnego. Pod numerem 3481 figuruje Brzemiński Stanisław. Był w oddz.ob. ćwicz. 6 armii, poległ 18 VI 1920 r.w miejscowości Łopatyńce.
Moje pytanie. Gdzie mogę dowiedzieć się jakie nazwisko i imię nosił ojciec i matka Brzemińskiego Stanisława.
Ile miał lat kiedy poległ lub w którym roku urodził się.
Pozdrawiam
Marek
Znalazłem na liście strat 1918 -1920 r. krewnego. Pod numerem 3481 figuruje Brzemiński Stanisław. Był w oddz.ob. ćwicz. 6 armii, poległ 18 VI 1920 r.w miejscowości Łopatyńce.
Moje pytanie. Gdzie mogę dowiedzieć się jakie nazwisko i imię nosił ojciec i matka Brzemińskiego Stanisława.
Ile miał lat kiedy poległ lub w którym roku urodził się.
Pozdrawiam
Marek
- Kaczmarek_Aneta

Witam,
może warto skontaktować się z Centralnym Archiwum Wojskowym ?
http://www.caw.wp.mil.pl/
Pozdrawiam
Aneta
może warto skontaktować się z Centralnym Archiwum Wojskowym ?
http://www.caw.wp.mil.pl/
Pozdrawiam
Aneta
"Wojskowe" pytanie
Na liście strat Wojska Polskiego (polegli i zmarli w wojnach 1918-1920), podchorąży Franciszek Nawrocki wymieniony jest pod numerem 26950 (Lista strat Wojska Polskiego. Polegli i zmarli w wojnach 1918-1920. Opracowanie: Wojskowe Biuro Historyczne, Warszawa 1934, s. 601).
Został ranny w walkach pod Radzyminem.
Zmarł, 1 sierpnia 1920 roku, w szpitalu na warszawskiej Pradze.
Spoczywa na Cmentarzu Powązkowskim w Warszawie, w kwaterze legionowej B11, rząd 3, grób 26.
Wspomniana Lista strat podaje jego przydział wojskowy: „sztab 10. dyw. piech.”.
Mam pytanie, co mógł robić w owym sztabie 10. dywizji piechoty młody, niespełna 24 letni nauczyciel?
W artykule, o 10. Dywizji Piechoty, zamieszczonym w Wikipedii, znalazłam nst. informację:
„Podczas wojny z bolszewikami 1920 dywizja stanowiła odwód 1 Armii Frontu Północnego pod dowództwem gen. Franciszka Latinika. W krytycznym momencie bitwy warszawskiej została użyta do kontrnatarcia w bitwie pod Radzyminem. 14 sierpnia 1920 r. dywizja została skierowana w rejon Radzymina, gdzie odparła dwa natarcia bolszewickiej 21 Dywizji Strzelców, a następnie szybkim kontratakiem przełamała linie rosyjskie i zajęła Radzymin oraz jego okolice”.
I tu kolejne pytanie.
Skoro decydujące walki bitwy warszawskiej w rejonie Radzymina miały miejsce w dniach 13-18 sierpnia 1920, a 10. dywizja piechoty, w której służył Franciszek Nawrocki, została skierowana w rejon Radzymina 14 sierpnia 1920, to jakim cudem podchorąży sztabowy mógł zostać tam ranny przed 1 sierpnia 1920 - w tym bowiem dniu zmarł on, na skutek odniesionych ran, w szpitalu na warszawskiej Pradze.
Chciałam też prześledzić szlak bojowy bratanka mojego pradziadka.
W którym, konkretnie, opracowaniu Zarysu historji wojennej pułków polskich 1918-1920, mogłabym znaleźć informacje o tej 10. dywizji piechoty? Jest tam jedynie historia 10. pułku piechoty, opracowania na temat historii 10. dywizji piechoty nie widzę.
Wdzięczna będę za podpowiedzi –
Lidia
Został ranny w walkach pod Radzyminem.
Zmarł, 1 sierpnia 1920 roku, w szpitalu na warszawskiej Pradze.
Spoczywa na Cmentarzu Powązkowskim w Warszawie, w kwaterze legionowej B11, rząd 3, grób 26.
Wspomniana Lista strat podaje jego przydział wojskowy: „sztab 10. dyw. piech.”.
Mam pytanie, co mógł robić w owym sztabie 10. dywizji piechoty młody, niespełna 24 letni nauczyciel?
W artykule, o 10. Dywizji Piechoty, zamieszczonym w Wikipedii, znalazłam nst. informację:
„Podczas wojny z bolszewikami 1920 dywizja stanowiła odwód 1 Armii Frontu Północnego pod dowództwem gen. Franciszka Latinika. W krytycznym momencie bitwy warszawskiej została użyta do kontrnatarcia w bitwie pod Radzyminem. 14 sierpnia 1920 r. dywizja została skierowana w rejon Radzymina, gdzie odparła dwa natarcia bolszewickiej 21 Dywizji Strzelców, a następnie szybkim kontratakiem przełamała linie rosyjskie i zajęła Radzymin oraz jego okolice”.
I tu kolejne pytanie.
Skoro decydujące walki bitwy warszawskiej w rejonie Radzymina miały miejsce w dniach 13-18 sierpnia 1920, a 10. dywizja piechoty, w której służył Franciszek Nawrocki, została skierowana w rejon Radzymina 14 sierpnia 1920, to jakim cudem podchorąży sztabowy mógł zostać tam ranny przed 1 sierpnia 1920 - w tym bowiem dniu zmarł on, na skutek odniesionych ran, w szpitalu na warszawskiej Pradze.
Chciałam też prześledzić szlak bojowy bratanka mojego pradziadka.
W którym, konkretnie, opracowaniu Zarysu historji wojennej pułków polskich 1918-1920, mogłabym znaleźć informacje o tej 10. dywizji piechoty? Jest tam jedynie historia 10. pułku piechoty, opracowania na temat historii 10. dywizji piechoty nie widzę.
Wdzięczna będę za podpowiedzi –
Lidia
-
Zawadzki_Wojciech

"Wojskowe" pytanie
Witam,
Wiele możliwości obsady. Jako podchorąży najprawdopodobniej zajmował wolne stanowisko oficerskie.
Co do wiarygodności Wiki proponuję zachować daleko idącą wstrzemięźliwość. Zdaje się, że 10 Dywizja Piechoty nie doczekała się monografii, jak zresztą większość związków taktycznych.
Gdzie szukać wiedzy o działaniach 10 DP w okolicy daty 1 VIII 1920 r.?
Proponuję zajrzeć do:
- Bitwa warszawska 13–18 VIII 1920 r., Dokumenty operacyjne pod redakcją Marka Tarczyńskiego, Część I i II, Warszawa 1995, 1996.
- O niepodległą i granice, T. 1, Komunikaty Oddziału III Naczelnego Dowództwa Wojska Polskiego 1919–1921, Opracowanie, wybór i przygotowanie do druku M. Jabłonowski i A. Koseski, Warszawa–Pułtusk b.r.w. (1999).
albo:
- Pomarański S. (oprac.), Pierwsza wojna polska (1918–1920), Zbiór wojennych komunikatów prasowych Sztabu Generalnego (za czas od 26 XI 1918 r. do 20 X 1920 r.) uzupełniony komunikatami Naczelnej Komendy WP we Lwowie (od 2 XI 1918 r. do 23 XI 1918 r.) i Dowództwa Głównego WP w Poznaniu (od 11 I 1919r. do 14 XI 1919 r.), Warszawa 1920.
- Księga Chwały Piechoty, Warszawa 1939, reprint z 1992 r. (tutaj gł. o pułkach)
Poza tym zaproponowałbym sprawdzić w CAW i PCK.
Pozdrawiam
Wojciech
Wiele możliwości obsady. Jako podchorąży najprawdopodobniej zajmował wolne stanowisko oficerskie.
Co do wiarygodności Wiki proponuję zachować daleko idącą wstrzemięźliwość. Zdaje się, że 10 Dywizja Piechoty nie doczekała się monografii, jak zresztą większość związków taktycznych.
Gdzie szukać wiedzy o działaniach 10 DP w okolicy daty 1 VIII 1920 r.?
Proponuję zajrzeć do:
- Bitwa warszawska 13–18 VIII 1920 r., Dokumenty operacyjne pod redakcją Marka Tarczyńskiego, Część I i II, Warszawa 1995, 1996.
- O niepodległą i granice, T. 1, Komunikaty Oddziału III Naczelnego Dowództwa Wojska Polskiego 1919–1921, Opracowanie, wybór i przygotowanie do druku M. Jabłonowski i A. Koseski, Warszawa–Pułtusk b.r.w. (1999).
albo:
- Pomarański S. (oprac.), Pierwsza wojna polska (1918–1920), Zbiór wojennych komunikatów prasowych Sztabu Generalnego (za czas od 26 XI 1918 r. do 20 X 1920 r.) uzupełniony komunikatami Naczelnej Komendy WP we Lwowie (od 2 XI 1918 r. do 23 XI 1918 r.) i Dowództwa Głównego WP w Poznaniu (od 11 I 1919r. do 14 XI 1919 r.), Warszawa 1920.
- Księga Chwały Piechoty, Warszawa 1939, reprint z 1992 r. (tutaj gł. o pułkach)
Poza tym zaproponowałbym sprawdzić w CAW i PCK.
Pozdrawiam
Wojciech
"Wojskowe" pytanie
Wojciechu,
dziękuję serdecznie za tyle cennych wskazówek.
Na wojskowości mało co się znam, toteż byłam ciekawa, co w sztabie wojskowym, podczas wojny, mógł robić młody nauczyciel? Jego przygotowaniem bojowym było zaledwie uczestnictwo w około 100 osobowej niepodległościowej organizacji „Sokół”. Szefem gniazda w Odrzykoniu był ojciec Franciszka, Paweł Nawrocki.
Franciszek Ksawery Paweł, syn Pawła i Cecylii z domu Szafran, w świadomości swojej narzeczonej (rodem z Żarek koło Częstochowy) wyrysował taki wizerunek swojej Matki, że ta na wieść o jego śmierci zapragnęła ją poznać.
Młodszy o 8 lat, brat Franciszka, Bronisław, opowiadał natomiast najbliższym, jak z Odrzykonia „odwiózł Franusia do Przybówki, a on z jadącego już pociągu – chustą jak flagą – żegnał się ze wszystkimi”. Okazało się, iż na zawsze.
Ta chusta wskazywać by mogła, iż Franciszek był młodym poborowym, zatem na pole walki trafił bez większego doświadczenia i wojskowego przygotowania. Formacja w której służył, 10. dywizja piechoty, też widać nie miała większego doświadczenia bojowo-wojskowego, skoro nie doczekała się nawet swojej monografii.
Pozdrawiam ciepło –
Lidia
dziękuję serdecznie za tyle cennych wskazówek.
Na wojskowości mało co się znam, toteż byłam ciekawa, co w sztabie wojskowym, podczas wojny, mógł robić młody nauczyciel? Jego przygotowaniem bojowym było zaledwie uczestnictwo w około 100 osobowej niepodległościowej organizacji „Sokół”. Szefem gniazda w Odrzykoniu był ojciec Franciszka, Paweł Nawrocki.
Franciszek Ksawery Paweł, syn Pawła i Cecylii z domu Szafran, w świadomości swojej narzeczonej (rodem z Żarek koło Częstochowy) wyrysował taki wizerunek swojej Matki, że ta na wieść o jego śmierci zapragnęła ją poznać.
Młodszy o 8 lat, brat Franciszka, Bronisław, opowiadał natomiast najbliższym, jak z Odrzykonia „odwiózł Franusia do Przybówki, a on z jadącego już pociągu – chustą jak flagą – żegnał się ze wszystkimi”. Okazało się, iż na zawsze.
Ta chusta wskazywać by mogła, iż Franciszek był młodym poborowym, zatem na pole walki trafił bez większego doświadczenia i wojskowego przygotowania. Formacja w której służył, 10. dywizja piechoty, też widać nie miała większego doświadczenia bojowo-wojskowego, skoro nie doczekała się nawet swojej monografii.
Pozdrawiam ciepło –
Lidia
-
Madała_Andrzej
lista strat WP 1918-1920
Na liście strat WP figuruje najprawdopodobniej mój przodek Jan Szymala - szer 30 pp. Pod pozycją zgon (13 sierpnia 1919 r.) podany jest skrót zm. ch. - proszę o pomoc w rozszyfrowaniu tego skrótu - czy oznacza że zmarł z choroby?
z góry dziękuję i pozdrawiam, Andrzej
z góry dziękuję i pozdrawiam, Andrzej
- Kaczmarek_Aneta

-
Madała_Andrzej
lista strat WP 1918-1920
Serdecznie dziękuję, czy można z tej informcji odczytać coś więcej?
Jako miejsce śmierci wskazana jest Żołkiew (pod Lwowem) wiem ,że w stedy 30 pp walczył tam z Ukraicami.
Pozdrawiam, Andrzej
Jako miejsce śmierci wskazana jest Żołkiew (pod Lwowem) wiem ,że w stedy 30 pp walczył tam z Ukraicami.
Pozdrawiam, Andrzej