Ordynacja Zamojska

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Marika

Sympatyk

Ordynacja Zamojska

Post autor: Marika »

witam,

*** poszukuję pozycji "Opisanie statystyczno-historyczne dóbr Ordynacji Zamojskiej przez Mikołaja Stworzyńskiego 1834".

Na wersję elektroniczną chyba nie ma co liczyć (przeszukałam internet i nie znalazłam). Może BN albo AP Lublin?

*** Czy Archiwum Ordynacji Zamojskiej jest do przejrzenia niestety tylko w AP Lublin? Może ktoś zetknął się chociaż z jakimiś opracowaniami tego archiwum?

Poszukuję materiałów dotyczących wsi z klucza józefowskiego (Hamernia, Długi Kąt, Hucisko, Stanisławów, Pardysówka, Podrusów, itd).

Kasia
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

Może w AP Lublin?

" przechowywana w APL kopia rękopisu „Opisanie statystyczno-historyczne dóbr Ordynacji Zamojskiej (OZ) sporządzone przez Mikołaja Stworzyńskiego - archiwistę w 1834 r. zawierająca wypisy z inwentarzy dóbr OZ."

http://www.diecezja.zamojskolubaczowska ... ,2060-2589
Pozdrawiam
Wojciech P.
Marika

Sympatyk

Post autor: Marika »

Dzięki.

Czyli wizyta w Lublinie mnie nie ominie.
Niestety na razie odwlecze się to w czasie :(

Kasia
Awatar użytkownika
dunczyk

Sympatyk

Post autor: dunczyk »

Do Kasia
Ten rekopis posiada Biblioteka WSZA (Wyższa Sz. Zarz. i Adm) w Zamosciu. Tam jest b. mila Pani Gorska, ktora odpisala mi ustep mowiacy o Michalowie- nie maja scanow. Pozdrawiam Jan
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam i podaje link, tam są wszystkie nazwiska te znane i także jest o Zamojskich 21 pozycji, w tym w nr 18 są materiały majątkowe ponad 300 stron. Tego nie czytałem, ale może być to przydatne, czasem jest i genealogia tam. Proszę na górze po lewo w nowe pytanie wpisać sobie np . Zamojski, otwierać sygnatury, powiększać, lewy pasek schować i czytać ( gruba księga otwiera się przez kilka minut ), pozdrawiam - Julian ;
http://bazy.oss.wroc.pl/kzc/wyniki.php
zohaa

Post autor: zohaa »

Pozycja ta znajduje się w Poznaniu w Pałacu Działyńskich, czy ktoś ma do niej dostęp?
kamilo86

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kamilo86 »

Witam,
w metryce chrztu mojej 3x pra babci występuje jako chrzestny JPan Józef Zamoyski pisarz.
Strzegocin, rok 1845.

Kim mógł być wymieniony Józef i dlaczego był chrzestnym u córki karczmarza?

Pozdrawiam,
Kamil
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”