Mansfeld/ Mannsffeld/Mansfelt

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Niewiadomski_Robert

Sympatyk

Mansfeld/ Mannsffeld/Mansfelt

Post autor: Niewiadomski_Robert »

U mnie w drzewie wystepuje Adolf Mansfeld (podpisywal metryki dzieci jaki Adolf Mannsffeld) ur. ok 1805 i jest zwykle okreslany jako "Jegomosc Pan Adolf Mansfeld, architekt ze wsi Zerniki" parafia Brzegi miedzy Jedrzejowem i Checinami (zastanawiam sie co to w praktyce oznaczalo, ze "architekt" w tej wsi) ozeniony z Jozefa z Fialkowskich, ktorej brat Ur. Franciszek Fialkowski byl ekonomem we wsi Tura (chyba chodzi o pobliski Tur Dolny/ Gorny kolo Pinczowa). Adolf mial syna Konstantego (byl on pozniej pisarzem we pobliskiej wsi Bizorega i corke Pauline, ktora wyszla za Macieja Terpinskiego (byla jego druga zona). Pisownia nazwiska Mansfelt, jak wynika z dokumentow nie byla ustabilizowana i wystepowaly rozne wersje, ale wyglada na to, ze bylo to nazwisko bardzo rzadkie. Moze ktos je rowniez posiada w drzewie albo rozpoznaje/ posiada wiecej informacji na temat w/w osob. Dziekuje za pomoc. Robert
Ostatnio zmieniony pt 10 paź 2014, 23:40 przez Niewiadomski_Robert, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

W bitwie pod Kircholmem był jeden taki. Nazywał się hrabia Joachim Fryderyk von Mansfeld i dowodził prawym skrzydłem wojsk Karola Sudermańskiego. ;)))
Pozdrawiam
Wojciech P.
Awatar użytkownika
Niewiadomski_Robert

Sympatyk

Dzieki Wojciechu,
Wydaje mi sie dosc watpliwe, ze Adolf z mojego drzewa mial zwiazek z tym opisanym przez Ciebie. Troche wczoraj pogrzebalem w metrykach i udalo mi sie znalezc jego akt slubu z Jozefa Salomea Fialkowska jak rowniez allegata do tego slubu. Wynika z nich, ze urodzil sie on w 1805 roku w owczesnym Krolestwie Pruskim w okolicach Raciborza we wsi Leszczyny (wydaje sie , ze obecnie nazywa sie Czerwionka-Leszczyny)z Mateusza i Marianny Zem. Mial starszego brata Ernesta, ktory rowniez byl "architektem" (cokolwiek to oznaczalo w tamtym czasie) i obaj przybyli w okolice Kielc i tytaj sie ozenili. Byl jeszcze najmlodszy brat Leopold ur 1812 r., ktory prznosi sie do Warszawy i tam sie zeni w 1840 z Dorota Julianna Rakowska. Trudno powiedziec czy jego rodzice byli spolonizowani, wydaje sie, ze rodzice tych braci byli Niemcami i przybyli w okolice Raciborza jeszcze przed zaborami, ale bracia spolonizowali sie bardzo szybko. Trudno powiedzie jaki byl ich status spoleczny na terenie zaboru Pruskiego i skad sie orginalnie wywodzili poza tym ze bracia urodzili sie jak wyzej wspomnialem niedaleko Raciborza ( a ich rodzice tam zmarli.) Jest mozliwe, ze byli wyznania ewangelicekigo bo w akcie znania Leopolda z 1840 roku w warszawie pojawiaja sie swiadkowie tego wyznania.
Faktem jest natomiast, ze Adolf ozenil sie z Jozefa Salomea Fialkowska, ktora wywodzila sie z drobnej szlachty (ale niwykluczone, ze galezi Fialkowskich herbu Slepowron -http://pl.wikipedia.org/wiki/Fija%C5%82kowscy) i miala w tej warstwie rozlegle koligacje, jej rodzice, kuzyni i powinowaci to najczesciej "posessionaci" roznych folwarkow i "plebanii" (chodzi o folwarki plebanskie) i ekonomowie folwarczni: (Jozefa Salomea ur. Chotowie par.Olesznow 1809, w czasie jej slubu w 1828 je ojciec juz nie zyl a matka jeszcze zyla, ( nie jest jasne czy w w Zarnikach par. Brzegi czy tez w par Piekoszow, gdzie, wg akt slubu , rowniez odbyly sie zapowiedzi) Rodzice Jozefy Salomei na pocz. xix w. mieszkali w Imielnie gdzie rodza sie ich kolejne dzieci i w metrykach sa okreslani jako nobilis. Pozniej zamieszkiwali we wsi Ciosowa (gmina Miedziana Gora kolo Kielc), gdzie wg aktu jej ur. byli posessorami plebanii Chotow. Jej chrzestni: Wielmozny Franciszek Marcinkowski posessor wojtowstwa Cioswa (brat matki najprawdopodobniej) i Anna Dobiecka, corka dziedzica Krasocina (wies kolo Oleszna); Dobieccy byli rowniez, w pewnym okresie, dziedzicami Piekoszowa. Brat Jozefy, Ur. Franciszek Fialkowski okreslony w 1828 r. jako posessor folwarku Rakowka, pozniej byl ekonomem we wsi Tura (chyba chodzi o pobliski Tur Dolny/ Gorny kolo Pinczowa).
Tak wiec, Joachim Fryderyk von Mansfeld to intrygujacy trop ale chyba jednak zwiazku brak. Byloby dosc szokujace gdyby jednak jakis byl :) Pozdrawiam, Robert
Ostatnio zmieniony sob 11 paź 2014, 20:00 przez Niewiadomski_Robert, łącznie zmieniany 6 razy.
Nowinka

Sympatyk

Post autor: Nowinka »

W moim drzewie występuje Ewelina Mansfeld urodzona we Wrześni w 1890 roku zmarła w 1944 roku w Łukowie. Była żoną Euzebiusza Basińskiego,matką Anny i Zygmunta.
Pozdrawiam
Basia
Awatar użytkownika
Niewiadomski_Robert

Sympatyk

Basiu, to odlegle w czasie od tych opisanych przez mnie. Czy cos wiadomo o przodkach Twojej Eweliny?
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

Swoją sugestię napisałem z przymrużeniem oka. Ale... Jak by nie było między Kircholmem a I poł. XIX wieku mamy ponad 200 lat. To mniej więcej ok 9 pokoleń. Na pewno nazwisko jest pochodzenia niemieckiego. Ja bym jeszcze sprawdził jego występowanie w Niemczech.

edit

w Polsce osób o tym nazwisku jest około 547 a w Niemczech 762.
Pozdrawiam
Wojciech P.
Awatar użytkownika
Niewiadomski_Robert

Sympatyk

Tak to dosc ciekawe, to nie jest duza liczba osob... moze cos wiecej jeszcze znajdzie sie na temat tej rodziny. Robert
Nowinka

Sympatyk

Niestety nie znam przodków Eweliny.
pozdrawiam
Basia
termos

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: termos »

Nowinko, proszę się do mnie odezwać. pare dni temu napisałam przez pw w sprawie Aleksandra Łapińskiego. Czekam na odpowiedż. Bardzo potrzebny jest mi ten kontakt - dużo wprawdzie wiem, ale jeszcze nie wszystko. Szukam informacji o rodzinie Aleksandra Łapińskiego od kilku miesięcy, dużo znalazłam z przekazów rodzinnych nie wiedząc prawie nic. Dzięki temu forum znajduję kolejny trop rodzinny, bardzo dla mnie ważny, a więc jestem niecierpliwa.
pozdrawiam
Teresa
Nowinka

Sympatyk

Wysłałam maila Tereso.
Pozdrawiam
Basia
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Robert, jeśli chodzi o Dobieckich herbu Ossoryja, to ich główny majątek i siedziba, to Łopuszno. Pan Darek Kalina z Kielc o nich tez opisuje tu w necie, tam w Łopusznie powinny być metryki ich. Nie wiem czy jest jeszcze tu w Bibliotece Cyfrowej ; Monografia Chęcin, tam też pisze o Dobieckich i inne nazwiska też występują i ich urzędowanie w Chęcinach z czasów królewskich ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Niewiadomski_Robert

Sympatyk

Dzieki Julian,
Nie jest wykluczone, ze faktycznie jakies koligacje rodzinne byly miedzy wspomnianymi Fialkowskimi i Marcinkowskimi w/w z mojego drzewa a Dobieckimi, musialbym to sprawdzic w metrykach z tych okolic. Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”