Myśliński, Wojnecki, Szczepanik ...

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bożena_Kaźmierczak »

Przede wszystkim łódzkie:
Adamowska, Badek, Balcerz, Banaszczyk, Bąbol, Bąk, Bernarczyk, Bijoch, Bogus, Bogusławski, Borkowska, Brożek, Bruzda, Buszkiewicz, Byk, Calińska, Czupiała, Chmielewska, Chodała, Czerniewski, Drajgorat, Dratwa, Dróżdż, Dziechcińska, Fałek, Gajda, Gładysz, Głowacki, Gonciarz, Górka, Grzesik, Grzyb, Grygiel, Gryniuk?, Gwóźdź, Janiszewska, Janusiak, Jędrzejewska, Justyna, Kaczmarek, Kafar, Kamocki, Kapińska, Kapuścińska, Kaźmierczak, Kędra, Kielski, Kiełbaszak, Kilanowska, Knap, Kolasa, Kołakowska, Komorowski, Kopińska, Kordowiak, Kosiorek, Kostrzewa, Kowalczyk, Kozar, Kraś, Krawczyk, Krzesiwo, Kruz, Ksiąszczak, Książczak, Kubacki, Kubski, Kupski, Kuźnicki, Kwapisz, Lamęcka, Latocha, Laszczyk, Łaski, Łągwa, Łobudziński, Maciejek, Malec, Marecka, Mazurkiewicz, Mędrzycki, Mękarski, Mierzejewski, Midera, Mielczarek, Milczarek, Mikołajewska, Mordaka, Morytz /Morycz, Muszyńska, Myśliński, Najder, Nawrocka, Nowak, Nowakowska, Ogórek, Olasik, Orzechowska, Owczarek, Pałubska, Paś, Piesiak, Pietrasiewicz, Pietrzyk, Pietrzyńska, Pigoń, Piłat, Piotrowska, Piwowarski, Plich, Pluta, Płotnik, Podgórska, Popielawski, Przybylak, Przybył, Pytlak, Robak, Rucka, Rudzki, Rutkowski, Rybak, Rytych, Rózga, Serwa, Sierociński, Skrzydlewski, Skupski, Smulska, Smyczek, Słotwiński, Soszyńska, Sońta, Stachowiak, Staniaszek, Stanisz, Strąkowska, Studnicka, Szafrański, Szaller, Szczepaniak, Szczepanik, Szczepańska, Szczęka, Szelest, Szos, Sztągier, Szumieł, Szychta, Szyjewska, Szymański, Szymczyk, Szymkowski, Ślęzak, Tomczyński, Tręda, Turlejski, Ubrych, Urbaszek, Urbański, Weber, Westrych, Węglewski, Węgrzynowska, Węzik, Wiatrak, Wojciechowski, Wojnecki, Woźniak, Wójcik, Wróbel, Wróblewski, Zając, Zamulski, Żegota
Pozdrawiam - Dorota
Ostatnio zmieniony ndz 09 lis 2014, 14:56 przez Bożena_Kaźmierczak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Wyżej wymienione osoby pochodzą z parafii łódzkich, pabianickich, warszawskich, z Piotrkowa Tryb., Tomaszowa Maz, par. Czarnocin, Gieczno, Koźle, Moszczenica, Ręczno, Skórkowice, Srock, Witów, myślę, że jeszcze z innych.

Pozdrawiam - Bożena
Ostatnio zmieniony śr 22 lip 2015, 21:41 przez Bożena_Kaźmierczak, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Re: Myśliński, Wojnecki, Szczepanik ...

Post autor: Komorowski_Longin »

dorota222 pisze:Wyżej wymienione osoby pochodzą z parafii łódzkich, pabianickich, warszawskich, z Piotrkowa Tryb., Tomaszowa Maz, par. Chorzęcin, Czarnocin, Gieczno, Koźle, Moszczenica, Skórkowice, Srock, Witów, Wolbórz, myślę, że jeszcze z innych.

Pozdrawiam - Dorota
...i ?,

Pozdrawiam Longin.
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

... i ... nie wiem a chciałabym wiedzieć, gdzie urodził się Wawrzyniec Komorowski „Gospodarz w Folwarku Podklasztorem Witowskim zostający” mąż Marianny z Borkowskich zmarły w wieku 70 lat w 1830r. w par. Witów.
Bożena
Ostatnio zmieniony śr 22 lip 2015, 21:42 przez Bożena_Kaźmierczak, łącznie zmieniany 1 raz.
Bożena_Prymus

Sympatyk
Legenda

Post autor: Bożena_Prymus »

Witam, interesuje mnie nazwisko Myśliński , moja 4 x prababcia była z dm Myślińska , woj. mazowieckie
pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Witam, moi Myślińscy to potomkowie Jana Myślińskiego ur. w 1816r w Rzepkach par. Srock w łódzkim syna Ignacego i Marianny z Woźniaków?. Nie wiem skąd przybyli do Rzepek.
Pozdrawiam - Bożena
Ostatnio zmieniony śr 22 lip 2015, 21:43 przez Bożena_Kaźmierczak, łącznie zmieniany 1 raz.
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Post autor: vitoo »

Witam! Posiadam garść informacji o rodzinach Badek, Banaszczyk, Dróżdż, Kowalczyk, Krawczyk, Łaski, Malec, Nowak, Owczarek, Smulska, głównie z parafii Srock i Wolbórz. Pozdrowienia, Witek
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

vitoo pisze:Witam! Posiadam garść informacji o rodzinach Badek, Banaszczyk, Dróżdż, Kowalczyk, Krawczyk, Łaski, Malec, Nowak, Owczarek, Smulska, głównie z parafii Srock i Wolbórz. Pozdrowienia, Witek
Witaj,
a w tej garści informacji masz coś może na temat potomków Pawła Bieńka i Marianny z Badków urodzonej w Świątnikach córce Stanisława i Franciszki, ślub 1834r. w Wolborzu.
Pozdrawiam - Dorota
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Post autor: vitoo »

dorota222 pisze:
vitoo pisze:Witam! Posiadam garść informacji o rodzinach Badek, Banaszczyk, Dróżdż, Kowalczyk, Krawczyk, Łaski, Malec, Nowak, Owczarek, Smulska, głównie z parafii Srock i Wolbórz. Pozdrowienia, Witek
Witaj,
a w tej garści informacji masz coś może na temat potomków Pawła Bieńka i Marianny z Badków urodzonej w Świątnikach córce Stanisława i Franciszki, ślub 1834r. w Wolborzu.
Pozdrawiam - Dorota
Nie mamale między ślubem a śmiercią Pawła w 1847 znalazłem: Magdalenę (1835, w genetece), Mariannę (1837, akt 309), Michała (1840 akt 258), Józefę (1842 akt 146) oraz Jana (1845 akt 108). Ja chętnie dowiedziałbym się więcej o Marcinie Badku i Krystynie Drożdż z Rzeczkowa. Marcin był chyba synem Jana Badka i bratem Macieja Badka.

Matką Macieja i Marcina była Franciszka zamieszkała w Komornikach. Co ciekawe przy akcie ślubu Macieja w 1809 roku zapisano "w asystencji matki Badkowey z Badków". Czyżby Franciszka nosiła to samo nazwisko co jej mąż? Przy ślubie tym wystąpili także: Stanisław i Wincenty Rytychowie - dziadkowie w "linii ubocznej" Macieja. Jeden pochodził z Żywocina drugi z Komornik.
Bożena_Prymus

Sympatyk
Legenda

Post autor: Bożena_Prymus »

Dorotko , moja 3 x prababcia to Katarzyna z dm Kalinowska , mieszkali w Krzynowłodze Wielkiej , Katarzyna przy ślubie w roku 1814 okazała się metryką parafii Niedzbórz tj też mazowieckie jej rodzicami byli Kalinowski Maciej i Elżbieta z dm Myślińska i tyle wiem na ten temat na razie nic konkretnego pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Bożenko, dziękuję, wygląda na to, że Twoi Myślińscy to nie moi ale kto wie :)

Witku, też dziękuję, Badków w par. Wolbórz jest wielu, Jana Marcina i Macieja nie widzę wśród swoich.
Jeśli chodzi o Drożdżów, to mam Stanisława Dróżdż z Polichna syna Pawła i Justyny z Gajewskich męża Franciszki z Grzybów, ślub 1819r. w Wolborzu.

Pozdrawiam - Dorota
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Poszukuję rodzeństwa i potomków Józefa Ślęzaka ur. 1907r. na Bugaju - obecnie Piotrków Tryb. syna Michała i Franciszki z Szymczyków

Pozdrawiam - Dorota
Bibi

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bibi »

Mam Walenty Szymański - Łódź [ Wulka/Zarzew] żonaty z Marianną z Baryłów.
pozdrawiam
Basia
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Mam mał. Szymańskich Antoniego i Marianną z Szymczyków urodzoną 1871r. w Uszczynie par. Witów.

Pozdrawiam - Dorota
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Do nazwisk będących w kręgu mojego zainteresowania dopisuję nazwisko Bender.

Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”