Które nazwisko wdowy podawano w akcie ślubu w XVIII wieku?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

vitoo

Sympatyk
Ekspert

Post autor: vitoo »

Witam wszystkich! Mam następujący dylemat. W 1786 roku moj przodek bierze ślub z wdową. W akcie podano imiona rodziców pana młodego i tylko imię pani młodej oraz jej nazwisko - Radecka. Czy w takich wypadkach podawano nazwisko po mężu? Bardzo proszę o pomoc.

pozdrowienia,

Witek
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

Wg mnie powinno byc podane nazwisko po zmarlym mezu i panienskie, np; Radecka z Ixinskich ale wpisujacy bardzo czesto upraszczali sobie prace.

Zbyszek Maderski
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 6 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Jaki region?
Bartek
Awatar użytkownika
mwpch

Sympatyk
Adept

Post autor: mwpch »

Pytanie, czy ktoś pamiętał panieńskie nazwisko owej wdowy. Jeśli zapisano - jak sądzę - "Radecka vidua" to znaczy wdowa Radecka, więc to nazwisko jej pierwszego męża. Owszem, zdarzają się wyjątki (np. nazwisko wdowy ma postać panieńską - "-czanka") i lepiej sprawdzić.
Jeśli jest możliwość przejrzenia wcześniejszych niż ten ślub aktów zgonu, to na logikę powinien znaleźć się zmarły Radecki. Nie jest powiedziane, że zapisano w akcie zgonu, czyim był mężem (można wówczas porównać imiona), ale bywa. Wtedy znów trzeba szukać wstecz ślubów takich Radeckich... Itd, do skutku.
Obawiam się, że w tego typu przypadkach ścislej reguły nie ma i jedynym skutecznych postępowaniem jest sprawdzanie na piechotę.
Marek
Małgorzata2005

Sympatyk
Adept

Post autor: Małgorzata2005 »

Wydaje mi się , że tak jak pisze Marek trzeba szukać "na piechotę" - u mnie okazało się, że wdowa Leszczyńska mająca 3 dzieci z domu też była Leszczyńska i dopiero akt zgonu syna z pierwszego małżeństwa dał mi jasność.
Pozdrawiam - Małgorzata
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Witek, tak jak pisze powyżej Marek, jeśli po tym nazwisku jest napisane po łacinie ; vidua, to znaczy ze Radecka wdowa i ma to nazwisko po mężu, a panieńskie by pisali ; Radeczconka, więcej metryk wyjaśni sprawę ; pozdrawiam _ Julian
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Re: Które nazwisko wdowy podawano w akcie ślubu w XVIII wiek

Dzień dobry!
zmad pisze:Wg mnie powinno byc podane nazwisko po zmarlym mezu i panienskie, np; Radecka z Ixinskich ale wpisujacy bardzo czesto upraszczali sobie prace.

Zbyszek Maderski
Tak właśnie podawano w aktach USC w XIX wieku ale w tym wypadku wpis jest dużo bardziej oględny.
Bartek_M pisze:Jaki region?
To pograniczna parafia Mstów, częściowo leżąca w powiecie radomskim czyli ogólnie mówiąc centralna Polska.
mwpch pisze:Pytanie, czy ktoś pamiętał panieńskie nazwisko owej wdowy. Jeśli zapisano - jak sądzę - "Radecka vidua" to znaczy wdowa Radecka, więc to nazwisko jej pierwszego męża. Owszem, zdarzają się wyjątki (np. nazwisko wdowy ma postać panieńską - "-czanka") i lepiej sprawdzić.
Jeśli jest możliwość przejrzenia wcześniejszych niż ten ślub aktów zgonu, to na logikę powinien znaleźć się zmarły Radecki. Nie jest powiedziane, że zapisano w akcie zgonu, czyim był mężem (można wówczas porównać imiona), ale bywa. Wtedy znów trzeba szukać wstecz ślubów takich Radeckich... Itd, do skutku.
Obawiam się, że w tego typu przypadkach ścislej reguły nie ma i jedynym skutecznych postępowaniem jest sprawdzanie na piechotę.
Marek
Dokładnie tak napisano - "Lab Mathiam Sypuła Venceslai et Sophia filium et Juliannam Radecka viduum". Ślub odbył się w styczniu albo w lutym, świadkiem był jeden z Radeckich. Na początku myślałem, że mógł być to brat Julianny ale w grudniu roku poprzedniego umarł 50 letni gospodarz Radecki w tej samej miejscowości, bardzo możliwe więc, że to o jego nazwisko chodzi. Niestety akta chrztów dostępne na familysearch nie siegają daleko wcześniej, więc nie sposób sprawdzić. Spróbuję może sprawdzić w innych, późniejszych oraz w aktach zgonów. Nazwisko Julianny zapisano inaczej w 40 lat później przy okazji drugiego ślubu jej syna ale ze względu na bardzo niewyraźne zachodzące na siebie pisamo nie byłem w stanie odczytać dokładnie zapisu. Dziękuję za pomoc.
Sawicki_Julian pisze:Witam Witek, tak jak pisze powyżej Marek, jeśli po tym nazwisku jest napisane po łacinie ; vidua, to znaczy ze Radecka wdowa i ma to nazwisko po mężu, a panieńskie by pisali ; Radeczconka, więcej metryk wyjaśni sprawę ; pozdrawiam _ Julian
Małgorzata2005 pisze:Wydaje mi się , że tak jak pisze Marek trzeba szukać "na piechotę" - u mnie okazało się, że wdowa Leszczyńska mająca 3 dzieci z domu też była Leszczyńska i dopiero akt zgonu syna z pierwszego małżeństwa dał mi jasność.
Dzięki! No to szukam w takim razie dalej :)

serdecznie wszystkich pozdrawiam!

Witek
luigi37

Sympatyk
Ekspert

Post autor: luigi37 »

Niestety, pięknie by było gdyby w aktach łacińskich pisano wszystko. Dla przykładu mój pra... wdowiał trzy razy i ani w aktach kolejnych ślubów, ani w akcie zgonu nie ma określenia wdowiec. W innym przypadku babka nazwisko wpisane miała do ślubu "Nowaczka" więc pewnie wdowa, choć w akcie nie jest to napisane. Należy zwracać uwagę na końcówki, choć nie ma reguły że panna będzie -czonka, -ówna etc. Wdowa natomiast raczej będzie miała podstawową formę nazwiska lub też -ina, -aczka, -yna etc. Ogólnie zależy to od parafii, w mojej parafii to szczęście jest, że plebani pisali chociaż "2di voti" itd. przy wdowcach i wdowach.
Pozdrawiam,
Adam
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 6 times
Kontakt:

Re: Które nazwisko wdowy podawano w akcie ślubu w XVIII wiek

Post autor: Bartek_M »

luigi37 pisze:W innym przypadku babka nazwisko wpisane miała do ślubu "Nowaczka" więc pewnie wdowa, choć w akcie nie jest to napisane. Należy zwracać uwagę na końcówki, choć nie ma reguły że panna będzie -czonka, -ówna etc. Wdowa natomiast raczej będzie miała podstawową formę nazwiska lub też -ina, -aczka, -yna etc.
O, właśnie. Widywałem śluby panien, których nazwisko zapisano w formie -owa.
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Właśnie sprawdziłem i Julianna była z domu Sypek, a w akcie podano nazwisko jej zmarłego pierwszego męża, Wojciecha Radeckiego. Ciekawe na ile podawanie nazwiska po mężu przy ślubie było regułą w aktach z XVIII wieku.

pozdrawiam! Witek
wietom

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: wietom »

przed kilkoma minutami przeglądałem właśnie dokument że wdowa w 1811 zapisana jest pod panieńskim nazwiskiem w dokumencie gdy ponownie wychodz za mąż http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =521&y=369 Wspomniano jednak o tym kim był, jak się nazywał i kiedy zmarł jej pierwszy mąż.
Wiesław Tomczak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”