Które nazwisko wdowy podawano w akcie ślubu w XVIII wieku?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam wszystkich! Mam następujący dylemat. W 1786 roku moj przodek bierze ślub z wdową. W akcie podano imiona rodziców pana młodego i tylko imię pani młodej oraz jej nazwisko - Radecka. Czy w takich wypadkach podawano nazwisko po mężu? Bardzo proszę o pomoc.
pozdrowienia,
Witek
pozdrowienia,
Witek
Wg mnie powinno byc podane nazwisko po zmarlym mezu i panienskie, np; Radecka z Ixinskich ale wpisujacy bardzo czesto upraszczali sobie prace.
Zbyszek Maderski
Zbyszek Maderski
Pytanie, czy ktoś pamiętał panieńskie nazwisko owej wdowy. Jeśli zapisano - jak sądzę - "Radecka vidua" to znaczy wdowa Radecka, więc to nazwisko jej pierwszego męża. Owszem, zdarzają się wyjątki (np. nazwisko wdowy ma postać panieńską - "-czanka") i lepiej sprawdzić.
Jeśli jest możliwość przejrzenia wcześniejszych niż ten ślub aktów zgonu, to na logikę powinien znaleźć się zmarły Radecki. Nie jest powiedziane, że zapisano w akcie zgonu, czyim był mężem (można wówczas porównać imiona), ale bywa. Wtedy znów trzeba szukać wstecz ślubów takich Radeckich... Itd, do skutku.
Obawiam się, że w tego typu przypadkach ścislej reguły nie ma i jedynym skutecznych postępowaniem jest sprawdzanie na piechotę.
Marek
Jeśli jest możliwość przejrzenia wcześniejszych niż ten ślub aktów zgonu, to na logikę powinien znaleźć się zmarły Radecki. Nie jest powiedziane, że zapisano w akcie zgonu, czyim był mężem (można wówczas porównać imiona), ale bywa. Wtedy znów trzeba szukać wstecz ślubów takich Radeckich... Itd, do skutku.
Obawiam się, że w tego typu przypadkach ścislej reguły nie ma i jedynym skutecznych postępowaniem jest sprawdzanie na piechotę.
Marek
-
Małgorzata2005

Wydaje mi się , że tak jak pisze Marek trzeba szukać "na piechotę" - u mnie okazało się, że wdowa Leszczyńska mająca 3 dzieci z domu też była Leszczyńska i dopiero akt zgonu syna z pierwszego małżeństwa dał mi jasność.
Pozdrawiam - Małgorzata
-
Sawicki_Julian

Witam Witek, tak jak pisze powyżej Marek, jeśli po tym nazwisku jest napisane po łacinie ; vidua, to znaczy ze Radecka wdowa i ma to nazwisko po mężu, a panieńskie by pisali ; Radeczconka, więcej metryk wyjaśni sprawę ; pozdrawiam _ Julian
Re: Które nazwisko wdowy podawano w akcie ślubu w XVIII wiek
Dzień dobry!
serdecznie wszystkich pozdrawiam!
Witek
Tak właśnie podawano w aktach USC w XIX wieku ale w tym wypadku wpis jest dużo bardziej oględny.zmad pisze:Wg mnie powinno byc podane nazwisko po zmarlym mezu i panienskie, np; Radecka z Ixinskich ale wpisujacy bardzo czesto upraszczali sobie prace.
Zbyszek Maderski
To pograniczna parafia Mstów, częściowo leżąca w powiecie radomskim czyli ogólnie mówiąc centralna Polska.Bartek_M pisze:Jaki region?
Dokładnie tak napisano - "Lab Mathiam Sypuła Venceslai et Sophia filium et Juliannam Radecka viduum". Ślub odbył się w styczniu albo w lutym, świadkiem był jeden z Radeckich. Na początku myślałem, że mógł być to brat Julianny ale w grudniu roku poprzedniego umarł 50 letni gospodarz Radecki w tej samej miejscowości, bardzo możliwe więc, że to o jego nazwisko chodzi. Niestety akta chrztów dostępne na familysearch nie siegają daleko wcześniej, więc nie sposób sprawdzić. Spróbuję może sprawdzić w innych, późniejszych oraz w aktach zgonów. Nazwisko Julianny zapisano inaczej w 40 lat później przy okazji drugiego ślubu jej syna ale ze względu na bardzo niewyraźne zachodzące na siebie pisamo nie byłem w stanie odczytać dokładnie zapisu. Dziękuję za pomoc.mwpch pisze:Pytanie, czy ktoś pamiętał panieńskie nazwisko owej wdowy. Jeśli zapisano - jak sądzę - "Radecka vidua" to znaczy wdowa Radecka, więc to nazwisko jej pierwszego męża. Owszem, zdarzają się wyjątki (np. nazwisko wdowy ma postać panieńską - "-czanka") i lepiej sprawdzić.
Marek
Sawicki_Julian pisze:Witam Witek, tak jak pisze powyżej Marek, jeśli po tym nazwisku jest napisane po łacinie ; vidua, to znaczy ze Radecka wdowa i ma to nazwisko po mężu, a panieńskie by pisali ; Radeczconka, więcej metryk wyjaśni sprawę ; pozdrawiam _ Julian
Dzięki! No to szukam w takim razie dalejMałgorzata2005 pisze:Wydaje mi się , że tak jak pisze Marek trzeba szukać "na piechotę" - u mnie okazało się, że wdowa Leszczyńska mająca 3 dzieci z domu też była Leszczyńska i dopiero akt zgonu syna z pierwszego małżeństwa dał mi jasność.
serdecznie wszystkich pozdrawiam!
Witek
Niestety, pięknie by było gdyby w aktach łacińskich pisano wszystko. Dla przykładu mój pra... wdowiał trzy razy i ani w aktach kolejnych ślubów, ani w akcie zgonu nie ma określenia wdowiec. W innym przypadku babka nazwisko wpisane miała do ślubu "Nowaczka" więc pewnie wdowa, choć w akcie nie jest to napisane. Należy zwracać uwagę na końcówki, choć nie ma reguły że panna będzie -czonka, -ówna etc. Wdowa natomiast raczej będzie miała podstawową formę nazwiska lub też -ina, -aczka, -yna etc. Ogólnie zależy to od parafii, w mojej parafii to szczęście jest, że plebani pisali chociaż "2di voti" itd. przy wdowcach i wdowach.
Pozdrawiam,
Adam
Pozdrawiam,
Adam
- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 6 times
- Kontakt:
Re: Które nazwisko wdowy podawano w akcie ślubu w XVIII wiek
O, właśnie. Widywałem śluby panien, których nazwisko zapisano w formie -owa.luigi37 pisze:W innym przypadku babka nazwisko wpisane miała do ślubu "Nowaczka" więc pewnie wdowa, choć w akcie nie jest to napisane. Należy zwracać uwagę na końcówki, choć nie ma reguły że panna będzie -czonka, -ówna etc. Wdowa natomiast raczej będzie miała podstawową formę nazwiska lub też -ina, -aczka, -yna etc.
przed kilkoma minutami przeglądałem właśnie dokument że wdowa w 1811 zapisana jest pod panieńskim nazwiskiem w dokumencie gdy ponownie wychodz za mąż http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =521&y=369 Wspomniano jednak o tym kim był, jak się nazywał i kiedy zmarł jej pierwszy mąż.
Wiesław Tomczak