Niemenczyn
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
brakujace metryki
Witam serdecznie,
potrzebuje pomocy w szukaniu dalszych ksiag;
znalazlam alfabetyczny spis metryk malzenski w Niemenczynie
podane sa lata 1897-1939 (super !) tylko do szczegolowych wgladow
istnieja ksiegi do 1922----gdzie i jak szukac dalej ?
potrzebuje pomocy w szukaniu dalszych ksiag;
znalazlam alfabetyczny spis metryk malzenski w Niemenczynie
podane sa lata 1897-1939 (super !) tylko do szczegolowych wgladow
istnieja ksiegi do 1922----gdzie i jak szukac dalej ?
brakujace metryki
Hej
W LVIA nie mają ksiąg M późniejszych niż 1922 (lub się tym nie chwalą) - jeśli o nie chodzi, to wg. mnie pozostaje USC (co i jak - jest w necie (co najmniej dla Wilna, można spróbować poprzez analogie), jeśli nie, to można poczekać na kogoś kto podzieli się tą wiedzą tutaj lub zapytać/sprawdzić w konsulacie/ambasadzie).
Można też znaleźć namiar na odp. urząd w Niemenczynie (gdzie szukać - patrz wyżej) i po prostu napisać po polsku i rosyjsku lub angielsku - może się udać (tzn. może odpiszą co i jak).
W LVIA nie mają ksiąg M późniejszych niż 1922 (lub się tym nie chwalą) - jeśli o nie chodzi, to wg. mnie pozostaje USC (co i jak - jest w necie (co najmniej dla Wilna, można spróbować poprzez analogie), jeśli nie, to można poczekać na kogoś kto podzieli się tą wiedzą tutaj lub zapytać/sprawdzić w konsulacie/ambasadzie).
Można też znaleźć namiar na odp. urząd w Niemenczynie (gdzie szukać - patrz wyżej) i po prostu napisać po polsku i rosyjsku lub angielsku - może się udać (tzn. może odpiszą co i jak).
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
-
Piotr_Romanowski

brakujace metryki
W poczekalni brakuje księgi UMZ z par. Cieksyn 1824 rok [APW O/Mława]
Zamiast tego sa prawdopodobnie alegata
Zamiast tego sa prawdopodobnie alegata
brakujace metryki
No dobrze,jak nie ma ksiag,to moze znajde innych co poszukuja rodzin:
Minkiewicz,Juchniewicz,Michalowscy,Janowicz,Trumpakais ,(pradziadkow) Liksza,Wasewicz,Arasimowicz wszyscy z Litwy.
Minkiewicz,Juchniewicz,Michalowscy,Janowicz,Trumpakais ,(pradziadkow) Liksza,Wasewicz,Arasimowicz wszyscy z Litwy.
epaveldas
Witam,
potrzebuje pomocy;
co i gdzie musze wpisac w epaveldas zeby dostac sie na
wykaz ksiag wieczystych w Niemenczynie na Litwie ?
Jezyka Litewskiego nieznam
i bardzo prosze o pomoc.
Musze zaznaczyc,ze ksiegi byly dostepne na wastan.pl.
Pozdrawiam R.
potrzebuje pomocy;
co i gdzie musze wpisac w epaveldas zeby dostac sie na
wykaz ksiag wieczystych w Niemenczynie na Litwie ?
Jezyka Litewskiego nieznam
Musze zaznaczyc,ze ksiegi byly dostepne na wastan.pl.
Pozdrawiam R.
epaveldas
Witaj
By móc przeglądać księgi z Niemenczyna musisz wpisać na stronie http://www.epaveldas.lt/vbspi/content/simpleSearch.jsp nazwę miejscowości w odpowiedniej formie. W przypadku Niemenczyna będzie to : Nemenčinės. W małych okienkach przy wyborze miejsc szukania zaznacz „ptaszka” przy archiwach.
Jeżeli zamierzasz szukać innych miejsc to lista zeskanowanych parafii jest dostepna pod adresem:
http://www.archyvai.lt/lt/skaitmeninimas_1286.html Jak klikniesz w słowo sąrašas to otworzy się dokument w PDF z wykazem już zeskanowanych parafii i parafii które są skanowane i uzupełniane czyli w dolnej części tego dokumentu „2014 m. papildyti anksčiau suskaitmeninti fondai”
w tym wykazie mozesz odnaleźć nazwę miejscowości w odpowiedniej formie, skopiować ją i wkleić do wyszukiwarki która podałem w pierwszym linku.
Mozna też szukać poprzez podanie pierwszych kilku liter (np.4) nazwy miejscowości pisanej po litewsku i uzupełnieni pozostałych znakiem %. Np wpisujesz Musn% i odnajdzie Ci Musniki które pisane w odpowiedniej formie to Musninkų.
Dodatkowe wskazówki to;
gimimo metrikų knyga – księgi metrykalne urodzeń
santuokos metrikų – księgi metrykalne małżeństw
mirties metrikų knyga - księgi metryk zgonów
I to by było chyba na tyle.
ps. Korzystaj z tłumacza google. to troszkę pomaga
Polecam też stronę http://84.15.106.31/archiwum/index.php Są tam spisy osobowe wszystkich polskich grobów na Litwie które zachowały sie. (według autora tej strony) Moim zdaniem dobra robota
Pozdrawiam
Mirosław
By móc przeglądać księgi z Niemenczyna musisz wpisać na stronie http://www.epaveldas.lt/vbspi/content/simpleSearch.jsp nazwę miejscowości w odpowiedniej formie. W przypadku Niemenczyna będzie to : Nemenčinės. W małych okienkach przy wyborze miejsc szukania zaznacz „ptaszka” przy archiwach.
Jeżeli zamierzasz szukać innych miejsc to lista zeskanowanych parafii jest dostepna pod adresem:
http://www.archyvai.lt/lt/skaitmeninimas_1286.html Jak klikniesz w słowo sąrašas to otworzy się dokument w PDF z wykazem już zeskanowanych parafii i parafii które są skanowane i uzupełniane czyli w dolnej części tego dokumentu „2014 m. papildyti anksčiau suskaitmeninti fondai”
w tym wykazie mozesz odnaleźć nazwę miejscowości w odpowiedniej formie, skopiować ją i wkleić do wyszukiwarki która podałem w pierwszym linku.
Mozna też szukać poprzez podanie pierwszych kilku liter (np.4) nazwy miejscowości pisanej po litewsku i uzupełnieni pozostałych znakiem %. Np wpisujesz Musn% i odnajdzie Ci Musniki które pisane w odpowiedniej formie to Musninkų.
Dodatkowe wskazówki to;
gimimo metrikų knyga – księgi metrykalne urodzeń
santuokos metrikų – księgi metrykalne małżeństw
mirties metrikų knyga - księgi metryk zgonów
I to by było chyba na tyle.
ps. Korzystaj z tłumacza google. to troszkę pomaga
Polecam też stronę http://84.15.106.31/archiwum/index.php Są tam spisy osobowe wszystkich polskich grobów na Litwie które zachowały sie. (według autora tej strony) Moim zdaniem dobra robota
Pozdrawiam
Mirosław
-
Worwąg_Sławomir

epaveldas
Tu jest kopia wastana:
http://web.archive.org/web/201401060650 ... wastan.pl/
http://web.archive.org/web/201401060650 ... wastan.pl/
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
Witaj Romeczko. Cieszę, się, że mogłem pomóc. Mam jednak pytanie. Dlaczego nie skorzystasz z bazy wyszukiwarki Genetyki?? Tam przecież jest troszkę zindeksowane i linki podane do tych skanów w epaveldas.
Niemenczyn ma zindeksowane wszystkie dostepne księgi. Tylko szukać... Przecież te indeksy są dla każdego. Osoba która to indeksowała robiła to dla wszystkich. Trzeba szanować wysiłek tej osoby i korzystać z jej pracy. Szkoda by było pracy tej osoby z której nikt nie korzysta
Widzę, że na forum dołączyłaś niedawno więc zakładam, że dobrze nie znasz jeszcze wszystkich zakątków tej strony. Mi też nie było łatwo i też wielu, rzeczy nie wiem. Na górze w banerze masz takie małe kafelki jest ich 13 sztuk. Gdy klikniesz w kafelek wyglądający jak rozłozona księga z napisem GT to przejdziesz do mapki z podziałem na województwa. Tam możesz kliknąć w Litwę i masz dostęp do zindeksowanych ksiąg.
Przykład:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
Przy polu księga - wybierasz interesujace cię księgi z dostepnych miejscowości.
Od roku do roku - możesz wpisać interesujący cię zakres lat
W polu nazwiska – podajesz poszukiwane nazwisko, w polu obok możesz podać drugie nazwisko np. przy małżeństwach nazwisko młodego i młodej i wtedy wyszukiwarka poda te kombinacje.
Baw się tą wyszukiwarką i testuj. Sama odkryjesz jej działanie.
Gdy coś wyszukasz to gdy najedziesz na takie żółte „i” to pokaże się żółty dymek z możliwymi dodatkowymi informacjami. A Gdy klikniesz na „skan” to przeniesie Cie do danego aktu w Epaveldas.
Masz tam też podane nad wyszukanymi nazwiskami lata które zostały zindeksowane dla danej parafii. Jeżeli jakiejś daty nie ma to znak, że nie zindeksowane.
Miłego szukania
A mojej parafii nadal tam (Paveldas) nie ma....
Tak na koniec, Tu na forum zwracamy się do siebie po imieniu. No chyba, że ktoś sobie wyraźnie życzy Pan i Pani....
Pozdrawiam
Mirosław
Niemenczyn ma zindeksowane wszystkie dostepne księgi. Tylko szukać... Przecież te indeksy są dla każdego. Osoba która to indeksowała robiła to dla wszystkich. Trzeba szanować wysiłek tej osoby i korzystać z jej pracy. Szkoda by było pracy tej osoby z której nikt nie korzysta
Widzę, że na forum dołączyłaś niedawno więc zakładam, że dobrze nie znasz jeszcze wszystkich zakątków tej strony. Mi też nie było łatwo i też wielu, rzeczy nie wiem. Na górze w banerze masz takie małe kafelki jest ich 13 sztuk. Gdy klikniesz w kafelek wyglądający jak rozłozona księga z napisem GT to przejdziesz do mapki z podziałem na województwa. Tam możesz kliknąć w Litwę i masz dostęp do zindeksowanych ksiąg.
Przykład:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
Przy polu księga - wybierasz interesujace cię księgi z dostepnych miejscowości.
Od roku do roku - możesz wpisać interesujący cię zakres lat
W polu nazwiska – podajesz poszukiwane nazwisko, w polu obok możesz podać drugie nazwisko np. przy małżeństwach nazwisko młodego i młodej i wtedy wyszukiwarka poda te kombinacje.
Baw się tą wyszukiwarką i testuj. Sama odkryjesz jej działanie.
Gdy coś wyszukasz to gdy najedziesz na takie żółte „i” to pokaże się żółty dymek z możliwymi dodatkowymi informacjami. A Gdy klikniesz na „skan” to przeniesie Cie do danego aktu w Epaveldas.
Masz tam też podane nad wyszukanymi nazwiskami lata które zostały zindeksowane dla danej parafii. Jeżeli jakiejś daty nie ma to znak, że nie zindeksowane.
Miłego szukania
Tak na koniec, Tu na forum zwracamy się do siebie po imieniu. No chyba, że ktoś sobie wyraźnie życzy Pan i Pani....
Pozdrawiam
Mirosław
Mirku,
dziekuje za porady,zestaw u Genealodzy.pl "przelecialam" juz caly!
To byl najpiekniejszy czas moich poszukiwan !
Dziekuje wszystkim za prace,trud i poswiecony czas
.
Dalsze poszukiwania robie na epaveldas, bo od czasu do czasu znajduje
cos co nie jest tutaj wpisane.Najwiecej trudnosci sprawia mi jezyk Litewski,ale pomoc (dzieki Tobie)znalazlam w slowniku Google
.
Z najnowszych wiadomosci (rodzinnych) musze znalezc ksiegi Pikeiliszki(?).
Ale tak jak moi przodkowie sie zawzieli i ukrywaja sie przede mna,tym
wiecej jastem zawzieta zaby ICH wszystkich znalezc
.
Pozdrawiam Romeczka.
dziekuje za porady,zestaw u Genealodzy.pl "przelecialam" juz caly!
To byl najpiekniejszy czas moich poszukiwan !
Dziekuje wszystkim za prace,trud i poswiecony czas
Dalsze poszukiwania robie na epaveldas, bo od czasu do czasu znajduje
cos co nie jest tutaj wpisane.Najwiecej trudnosci sprawia mi jezyk Litewski,ale pomoc (dzieki Tobie)znalazlam w slowniku Google
Z najnowszych wiadomosci (rodzinnych) musze znalezc ksiegi Pikeiliszki(?).
Ale tak jak moi przodkowie sie zawzieli i ukrywaja sie przede mna,tym
wiecej jastem zawzieta zaby ICH wszystkich znalezc
Pozdrawiam Romeczka.