Poszukiwanie aktu urodzenia albo ślubu nazwisko Kompert Wwa

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Poszukiwanie aktu urodzenia albo ślubu nazwisko Kompert Wwa

Post autor: dorocik133 »

Witam!
Mam małą zagadkę do rozwiązania. W październiku 1873 roku pojawia się jako chrzestna Paulina Kompert w asyście mojego osobistego pradziadka, którego nota bene żona tak samo nazywała się z domu. 23 maja 1875 w parafii Zegrze rodzi się dziecko też Pauliny z domu Kompert, mającej wg aktu urodzenia córki lat 38. Urodziłaby się w takim razie w roku +/- 1837. Przyjmuję że jest to jedna i ta sama osoba (imię Paulina raczej rzadkie w tamtych czasach).
W Zegrzu raczej ślubu nie brała (chyba że jeszcze pod koniec 1873 roku, gdzie akt on line brak) i w żadnej z warszawskich parafii też nie potrafię takiego ślubu znaleźć (chyba że 1874 św. Stanisław, gdzie jest luka w aktach). Na pewno jest to osoba z rodziny, tym bardziej, że nazwisko dość nietypowe i występuje jako chrzestna też w bliskiej rodzinie.

Będę wdzięczna za wskazówki, gdzie i jak szukać.

W lutym 1835 przychodzi na świat Paulina Kompert, córka Jana i Magdaleny, ale jest to właśnie moja Prababcia, która w roku 1873 była już mężatką
Pozdrawiam

Dorota
Klotka

Sympatyk

Poszukiwanie aktu urodzenia albo ślubu nazwisko KOMPERT Wwa

Post autor: Klotka »

1896 slub 117 Wiktor Kalikst Bilewski Seweryna Emilia Kostrzycka Warszawa Narodzenie NMP
z tego aktu wynika, że "ta" Paulina brała ślub wcześniej niż w 1874
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Witam!
Dzięki za namiar na ten akt, zapewne jest to syn TEJ Pauliny (nazwisko przekręcone na Gumpert), bo mam też akt urodzenia innego dziecka tej pary z 1875 roku i też w Zegrzynku. Nadal natomiast nie wiem, czyim dzieckiem była TA Paulina. I jeżeli Paulina Kompert występuje jako chrzestna w 1873 roku, to musi być jeszcze trzecia Paulina Kompert, która w tym czasie jest jeszcze panną. Zagadka w tym momencie się nieco komplikuje.
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Witam jeszcze raz!
Nadal stoję w miejscu. Wg aktu ślubu jednego z dzieci ojciec czyli Michał Bilewski zmarł w lub przed 1886 rokiem. Przejrzałam cały Zegrzynek od 1878 (czyli urodzenia ostatniego dziecka) aż do 1896 i nie ma takiego zgonu. Chyba że w międzyczasie przeproowadzili się no do Warszawy. Mąż Pauliny Kompert, bo o nim tu mowa był młynarzem, a w owym czasie w Zegrzynku był olbrzymi młyn, więc chyba pracę miał.
W 1899 Paulina mieszka w Warszawie, tak wynika z aktu ślubu córki (przy matce w Warszawie). Urodzona około 1835 roku ma ponad 50 lat, nie wiadomo czy ponownie wychodzi za mąż. Bardzo mi zależy na ustaleniu tożsamości tej Pauliny. W Warszawie raczej ślubu nie brała, chyba że w 1861 w Nawiedzeniu, bo tego rocznika akurat brak. Wszystkie pozostałe przejrzane. Zegrze jest niestety dopiero od 1874, wcześniejsze chyba nawet się nie zachowały.

Nie wiem jak mam dalej szukać.
Pozdrawiam

Dorota
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

1861 Nawiedzenie ma Aneksy (i to w w metryki.genealodzy.pl), więc nawet on-line( kolejna uwaga: złe założenie. że szukasz w tym co jest on-line) dostępne

materiałów sporo, w tym własnościowych. Sądząc z tego co pisze, to w czym szukać jeszcze jest
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Dzięki Włodku za zwrócenie uwagi na te aneksy, przejrzę. A póki co nie mam możliwości wyjazdu do AP.
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Niestety przewertowałam wszystkie aneksy z 1861 roku i nie ma tam takiego ślubu. W latach 1835 - 1840 także nie natrafiłam na urodzenie Pauliny Kompert. Jest jedna w 1835 urodzona, ale to akurat moja Prababcia, która w 1865 poślubia mojego Pradziadka a w 1878 odchodzi z tego świata. Musiała zatem być jakaś druga. Teoretycznie pasowałaby mi na córkę stryja wyżej wspomnianej, czyli Krystiana Komperta. Ów Krystian bierze ślub w 1836 roku, a pierwsze odnotowane dziecko mam dopiero z 1840. 4 lata po ślubie to dość dziwne jak na tamte czasy. Ale nigdzie nie znalazłam aktu urodzenia. Jak kamień w wodę. A do roku 1866 wszystkie parafie przetrząśnięte

Chyba że owa Paulina nie rodzi się w Warszawie, a ślub bierze w Zegrzu. Ale tego się chyba nie dowiem, bo akta z Zegrza sprzed 1874 chyba się nie zachowały.

A żeby było ciekawiej jako chrzestną w 1873 znalazłam też Paulinę, o której nic nie wiem.
Pozdrawiam

Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”