Wyszki, powiat bielski, woj. podlaskie
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 3 times
- Otrzymał podziękowania: 14 times
Witam,
może ktoś wie czy i gdzie zachowały się księgi metrykalne z lat 1871-1889 (urodzenia)?
Zasoby mormońskie - są do 1870 roku
https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library
Zasoby AP Białystok - są od 1890 roku
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... osc=Wyszki
Będę wdzięczna za podpowiedź.
Pozdrawiam,
Aneta
może ktoś wie czy i gdzie zachowały się księgi metrykalne z lat 1871-1889 (urodzenia)?
Zasoby mormońskie - są do 1870 roku
https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library
Zasoby AP Białystok - są od 1890 roku
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... osc=Wyszki
Będę wdzięczna za podpowiedź.
Pozdrawiam,
Aneta
-
jamiolkowski_jerzy

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Powinny być w Archiwum Diecezjalnym w Drohiczynie. Pisze to jednak jedynie na podstawie praktyki sąsiednich parafi . które ksiegi z tego okresu przekazywały do Drohiczyna. Ale nie mozna wykluczyć, że w tym przypadku sa jeszcze w parafii.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Kaczmarek_Aneta

Dziękuję - to jest chyba dobry trop - jest o tym mowa w ogólnej informacji o zasobie tego AD:
http://www.drohiczynska.pl/documents/Og ... czynie.pdf
Pozdrawiam,
Aneta
http://www.drohiczynska.pl/documents/Og ... czynie.pdf
Pozdrawiam,
Aneta
Większość starych ksiąg metrykalnych z parafii Wyszki uległa zniszczeniu.
Zachowały się księgi:
chrztów od 1779, małżeństw od 1798 i zgonów od 1779 r.
alfabetyczne spisy:
ochrzczonych z lat 1779 - 1900
zaślubionych z lat 1779 - 1891
zmarłych z lat 1779 - 1900,
oraz księgi spisów parafialnych z lat:
1843, 1852 - 1867, 1868 - 1873, 1874 - 1879, 1883 - 1893, 1902 - 1912, 1926, 1933 i 1949 - 1953
Księgi te znajdują się w Archiwum Diecezjalnym w Drohiczynie oraz na mikrofilmach AP w Białymstoku.
Pozdrawiam
Jan
Zachowały się księgi:
chrztów od 1779, małżeństw od 1798 i zgonów od 1779 r.
alfabetyczne spisy:
ochrzczonych z lat 1779 - 1900
zaślubionych z lat 1779 - 1891
zmarłych z lat 1779 - 1900,
oraz księgi spisów parafialnych z lat:
1843, 1852 - 1867, 1868 - 1873, 1874 - 1879, 1883 - 1893, 1902 - 1912, 1926, 1933 i 1949 - 1953
Księgi te znajdują się w Archiwum Diecezjalnym w Drohiczynie oraz na mikrofilmach AP w Białymstoku.
Pozdrawiam
Jan
- Kaczmarek_Aneta

Skoro księgi są zmikrofilmowane i zdeponowane w AP Białystok, może istnieje szansa, że pojawią się w serwisie szukajwarchiwach.pl?
Byłoby świetnie!
Pozdrawiam
Aneta
Byłoby świetnie!
Pozdrawiam
Aneta
Na pytanie czy znajda się one w seerwisie szukajwarchiwach.pl nie potrafię nic powiedzieć.
A czy może Pani zdradzić nazwisko osoby, której poszukuje Pani metryki urodzenia z tej parafii?
Może będę mógł coś podpowiedzieć?
Zapraszam do odwiedzenia strony: www.zdrojkowscy.pl
Pozdrawiam
Jan
A czy może Pani zdradzić nazwisko osoby, której poszukuje Pani metryki urodzenia z tej parafii?
Może będę mógł coś podpowiedzieć?
Zapraszam do odwiedzenia strony: www.zdrojkowscy.pl
Pozdrawiam
Jan
- Kaczmarek_Aneta

Witam serdecznie,
bardzo dziękuję za uprzejmość, ale nie chciałabym robić kłopotu
Oczywiście nie jest to żadną tajemnicą. Poszukuję metryki urodzenia Ignacego Gans vel Gauze, s. Jana i Pauliny z Popławskich, ur. ok. 1876 r. Wg aktu jego ślubu, Ignacy urodził się w Pulsach, powiecie bielskim (wg Słownika to parafia Wyszki):
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_IX/285
Być może ekstrakt tej metryki znajdzie się w alegacie do ślubu, ale w naszej Poczekalni brakuje jeszcze tego rocznika (ślubu) - ostatecznie zamówię w APW.
Pozdrawiam,
Aneta
bardzo dziękuję za uprzejmość, ale nie chciałabym robić kłopotu
Oczywiście nie jest to żadną tajemnicą. Poszukuję metryki urodzenia Ignacego Gans vel Gauze, s. Jana i Pauliny z Popławskich, ur. ok. 1876 r. Wg aktu jego ślubu, Ignacy urodził się w Pulsach, powiecie bielskim (wg Słownika to parafia Wyszki):
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_IX/285
Być może ekstrakt tej metryki znajdzie się w alegacie do ślubu, ale w naszej Poczekalni brakuje jeszcze tego rocznika (ślubu) - ostatecznie zamówię w APW.
Pozdrawiam,
Aneta
Witam serdecznie!
Również jestem zainteresowana tą parafią.
W swoich poszukiwaniach dotarłam do roku 1853.
Wg aktu zgonu około 1853r. w Wyszkach rodzi się Damazy Wyszkowski syn Pawła (brak imienia i nazwiska panieńskiego matki) - mąż Cecylii z Borowskich.
Poszukuję aktu urodzenia oraz ślubu Damazego - wtedy dopiero będę mogła szukać Pawła - a Poczekalnia jest pełna Wyszkowskich.
Pozdrawiam
Danuta
Również jestem zainteresowana tą parafią.
W swoich poszukiwaniach dotarłam do roku 1853.
Wg aktu zgonu około 1853r. w Wyszkach rodzi się Damazy Wyszkowski syn Pawła (brak imienia i nazwiska panieńskiego matki) - mąż Cecylii z Borowskich.
Poszukuję aktu urodzenia oraz ślubu Damazego - wtedy dopiero będę mogła szukać Pawła - a Poczekalnia jest pełna Wyszkowskich.
Pozdrawiam
Danuta
Pozdrawiam
Danuta
Danuta
Pani Aneto, z nazwiskiem Gans vel Gauze nie spotkałem się, ale księgi z parafii wyszkowskie z II połowy XIX w.
przeglądałem tylko bardzo wybiórczo tak więc mogłem pominąć. Poplawskich jest w nich wiele osób, to szlachta
z gniazda w Popławach koło Brańska. Pulsze to wieś wlościańska. Możliwe, że wtedy był tam folwark. Można byłoby to sprawdzić w książce P. Dikowa pt. Spis wlaścicieli ziemskichw grodzieńskiej guberni (P.Dikov, Spisok zemlevladeni v Grodnenskoj gubernii,
Grodno 1890), kto był właścicielem ziemi w Pulszy w 1886 r. W poczekalni są ekstrakty z ksiąg z par. wyszkowskiej z lat 1808 - 1834.
Pani Danuto,
Imię Damazy wśród Wyszkowskich raczej rzadko występowało, natomiast Paweł często.
Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązanie będzie wizyta w Archiwum Diecezjalnym w Drohiczynie, po uprzednim umówieniu się
z ks. dyr. dr Zenonem Czumajem na konkretny dzień i godz. i rozpoczecie kwerendy od przejrzenia
Spisu parafialnego z lat 1852 - 1867, parafii Wyszk,i przeglądając w nim parafian ze wsi Wyszki. Powinna tam być spisana rodzina Pawła i Cecylii Wyszkowskich i ich dzieci z podanym wszystkich wymienionych przybliżonym wiekiem. Prawdopodobnie spis będzie po polsku co przyspieszy poszukiwania. Jeżeli znajdzie Pani tam swojego Damazego i jego wiek (zwykle + - 5 lat)
to wtedy bedzie dalej mogła Pani w księdze chrztów szukać jego metryki, oraz w kolejnych wczesniejszych księgach metryk
chrztu i ślubu Pawła. Metryka chrztu Pawła powinna już być w ekstraktach w naszej poczekalni.
Pozdrawiam Panie Jan
przeglądałem tylko bardzo wybiórczo tak więc mogłem pominąć. Poplawskich jest w nich wiele osób, to szlachta
z gniazda w Popławach koło Brańska. Pulsze to wieś wlościańska. Możliwe, że wtedy był tam folwark. Można byłoby to sprawdzić w książce P. Dikowa pt. Spis wlaścicieli ziemskichw grodzieńskiej guberni (P.Dikov, Spisok zemlevladeni v Grodnenskoj gubernii,
Grodno 1890), kto był właścicielem ziemi w Pulszy w 1886 r. W poczekalni są ekstrakty z ksiąg z par. wyszkowskiej z lat 1808 - 1834.
Pani Danuto,
Imię Damazy wśród Wyszkowskich raczej rzadko występowało, natomiast Paweł często.
Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązanie będzie wizyta w Archiwum Diecezjalnym w Drohiczynie, po uprzednim umówieniu się
z ks. dyr. dr Zenonem Czumajem na konkretny dzień i godz. i rozpoczecie kwerendy od przejrzenia
Spisu parafialnego z lat 1852 - 1867, parafii Wyszk,i przeglądając w nim parafian ze wsi Wyszki. Powinna tam być spisana rodzina Pawła i Cecylii Wyszkowskich i ich dzieci z podanym wszystkich wymienionych przybliżonym wiekiem. Prawdopodobnie spis będzie po polsku co przyspieszy poszukiwania. Jeżeli znajdzie Pani tam swojego Damazego i jego wiek (zwykle + - 5 lat)
to wtedy bedzie dalej mogła Pani w księdze chrztów szukać jego metryki, oraz w kolejnych wczesniejszych księgach metryk
chrztu i ślubu Pawła. Metryka chrztu Pawła powinna już być w ekstraktach w naszej poczekalni.
Pozdrawiam Panie Jan
Dziękuję serdecznie za wskazówki.
Pozdrawiam
Danuta
Pozdrawiam
Danuta
Pozdrawiam
Danuta
Danuta
- Kaczmarek_Aneta

Panie Janie,
dziękuję i ja za wskazówki.
Faktem jest, że ród Gans vel Gauze nie jest ze mną spokrewniony w żadnym stopniu - Ignacy "wszedł do mojego drzewa" poprzez ślub z siostrą mojej prababki, ale ponieważ rozszerzam swoją genealogię o linie boczne, akt urodzenia Ignacego byłby ciekawostką, tym bardziej, że nazwisko dość rzadkie.
Link do aktu ślubu Ignacego:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0
Czy Pulsy i Pulsze, o których Pan wspomniał to dokładnie ta sama miejscowość?
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
dziękuję i ja za wskazówki.
Faktem jest, że ród Gans vel Gauze nie jest ze mną spokrewniony w żadnym stopniu - Ignacy "wszedł do mojego drzewa" poprzez ślub z siostrą mojej prababki, ale ponieważ rozszerzam swoją genealogię o linie boczne, akt urodzenia Ignacego byłby ciekawostką, tym bardziej, że nazwisko dość rzadkie.
Link do aktu ślubu Ignacego:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0
Czy Pulsy i Pulsze, o których Pan wspomniał to dokładnie ta sama miejscowość?
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
W ziemi bielskiej o innej wsi Pulse (Pulsze) nie słyszałem, wydaje mi się, ze to ta sama wieś.
Pozdrawiam
Jan
Pozdrawiam
Jan